La Constanța, pregătirile pentru întâmpinarea Bobotezei au mobilizat zeci de credincioși

735

Articole de la același autor

Încă de la începutul acestei săptămâni, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului au sosit zeci de credincioși, pentru a da o mână de ajutor la etichetarea celor 150.000 de sticle care urmează a fi umplute cu apă sfințită și apoi împărțite în tradiționala procesiune de la Constanța, în ziua de Bobotează.





Toți cei cu care am stat de vorbă ieri, 3 ianuarie, ne-au împărtășit convingerea că această apă sfințită este tămăduitoare. „Cunosc cazuri de credincioși care au băut în fiecare dimineață timp de nouă zile, până pe 14 ianuarie, și s-au făcut bine de boli grele”, ne-a declarat Lucica, una dintre doamne, care povestea că de 10 ani participă la acest proces de etichetare și nu-l consideră nici pe departe ca fiind o jertfă, ci mai repede o binecuvântare.

Tot ieri, 3 ianuarie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, afirma că se așteaptă ca anul acesta, datorită condițiilor meteo blânde, să participe mult mai multe persoane la procesiunea de Bobotează din data de 6 ianuarie, „pentru că lumea este dornică să sărbătorească această zi frumoasă plină de daruri”. Prognoza meteo pentru data de 6 ianuarie 2023 este de 12 grade Celsius, o adevărată zi de primăvară… nici pe departe proverbialul ger al Bobotezei.



„Prin sfințirea apelor ne sfințim și noi”

„După prima zi a anului nou, în care Fiul lui Dumnezeu își primește numele de Iisus, la tăierea împrejur, după obiceiul iudeilor și statornicirea acestei sărbători, ziua Sfântului Vasile cel Mare, avem mare sărbătoare, cosmică, sărbătoarea Bobotezei. Aici, la Tomis, unde avem și mare și, în apropiere, și Dunărea, sărbătoarea este pregătită cu multe daruri și osteneli. Sărbătoarea Bobotezei este sărbătoarea darurilor, pentru că Cel ce a coborât de sus din cer și s-a născut în ieslea din Bethleem, la această sărbătoare, îl vedem desăvârșit în râul Iordan unde, venind, Iordanul s-a dat la o parte, precum Marea Roșie la venirea lui Moise, când cu toiagul a făcut semnul crucii în mare și s-a făcut zid și potecă pe mijlocul mării și iudeii au trecut pe-acolo. La fel și la momentul botezului în Iordan, săvârșit de Sfântul Ioan, s-a arătat Sfânta Treime aievea. Căci Fiul în Iordan primește de sus, din cer, pe Duhul sfânt în chip de porumbel și Tatăl vorbește din cer «Acesta este Fiul meu cel iubit pentru care am binevoit».



Toate apele se sfințesc de Bobotează, iar prin sfințirea apelor ne sfințim și noi. Această apă se sfințește doar în două zile și doar în cadrul Sfintei Liturghii, către sfârșit. Le mulțumesc credincioșilor care au răspuns cu bucurie la această jertfă de a eticheta sticlele care urmează a fi aranjate în formă de cruce a Sfântului Andrei în ziua de Bobotează”, a fost mesajul transmis de Înaltpreasfințitul Teodosie.





Programul zilelor de 5 și 6 ianuarie


Așadar, în ajunul Bobotezei, pe data de 5 ianuarie, la ora 5.25 dimineața, se va ține Sfânta Liturghie, pentru ca pe la ora 7 – 7.30 să se sfințească apa în fața Catedralei Sfinții Petru și Pavel, unde sunt pregătite zeci de butoaie, multe dintre ele mari, chiar și de 5.000 de litri, în așa fel încât să fie sfințiți peste 100.000 de litri pentru a ajunge la toți credincioșii apa sfințită.

Pe 6 ianuarie se va merge în procesiune, ca în fiecare an, cu carele cu boi și cu măgari în Portul Tomis, unde va fi sfințită și marea, în timp ce butoaiele vor străbate străzile orașului Constanța, pentru a le oferi apă sfințită creștinilor care le vor ieși în cale, iar preoții vor sfinți cu aghiazmă.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.552 secunde