Livia Buzoianu: "Pasiunea pentru meserie, legătura comună dintre Mihai Irimia și Constantin Chera"

847
Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța a găzduit vineri, 18 martie, două importante evenimente editoriale: lansarea numărului 54 al revistei „PONTICA”, precum și a site-ului dedicat, dar și lansarea celui de-al patrulea volum din seria „Spiritualitate tătară”, aparținând universitarului Ibram Nuredin.



Amfitrion al primului eveniment, directorul Aurel Mototolea a afirmat că această manifestare tradițională ar fi trebuit să fie o mare bucurie științifică, dar în acest an, din păcate, este umbrită de recenta trecere în neființă a reputatului arheolog Constantin Chera. „Este un moment greu, mai ales pentru marea majoritate a celor care sunteți în această sală acum, dar suntem datori să ducem la capăt manifestarea, așa cum fusese propus”.

Pentru că în 2021 s-au împlinit 10 ani de la trecerea în neființă a istoricului Mihai Irimia, volumul cu nr. 54 al revistei „PONTICA” îi este dedicat. O prezentare a sumarului a fost oferită de istoricul Livia Buzoianu, redactorul revistei, punând accent pe contribuția colegului său, Constantin Chera, încă de la primul număr, în anul 1975.




„Fie că a fost vorba de articole în care prezenta descoperirile din Tomis, mă refer la zona de necropolă, unde a lucrat împreună cu colegul său Virgil Lungu, aici de față, fie că se referă la mormintele pictate de la Ostrov sau cel de la Tomis, contribuția lui Constantin Chera la ceea ce înseamnă patrimoniu arheologic al muzeului din Constanța este una imensă. Sunt sute de artefacte care au intrat în inventarele muzeului din Constanța, care se află în expoziția de bază și care provin din cercetările sale, pe care le-a întreprins indiferent de anotimp sau de dispoziția pe care o avea, mă refer la starea de sănătate. Pasiunea pentru meserie este legătura comună dintre Mihai Irimia și Constantin Chera, sunt destine paralele care s-au dedicat, fiecare în maniera sa, dar cu toată deschiderea, cercetării cunoașterii și transmiterii mai departe a informațiilor de care dispuneau. Pentru acest lucru le datorăm, deopotrivă, celor doi colegi ai noștri considerație, o amintire care va însemna o permanență în activitățile noastre, o amintire care înseamnă și ducerea mai departe a ceea ce ei au reușit să ne deschidă, fie că este vorba de perioada geto-dacică, fie este vorba de necropolele tomitane”, a mai afirmat Livia Buzoianu.



Gâtuit de emoție, Răzvan Dorin Popescu, președintele Asociației Oceanic Club, cu care arheologul Constantin Chera lucra de mai bine de 30 ani, a evocat memoria prietenului său. „Din acești 30 de ani, șapte i-am petrecut zi și noapte, în cele peste 18 expediții la care am lucrat împreună și care au durat o lună fiecare, în toată lumea romană, și alte vreo 40 de expediții educative pentru alte câteva zeci de studenți și elevi care ulterior au urmat această carieră. Chera Constantin, pentru echipa noastră, a constituit o sursă de energie”, a afirmat Răzvan Popescu, continuând să-i evoce memoria prin prezentarea unui filmuleț.



În final, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Ovidius, Emanuel Plopeanu, a evocat importanța revistei PONTICA în viața universitară a cetății.

Cu același prilej, a fost lansat și site-ul revistei PONTICA, independent de site-ul muzeului, care se speră să fie un instrument util de lucru pentru toți cei care sunt pasionați de istorie și arheologie.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6541 secunde