Masca de urât, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară

120
Masca de urât, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară - exponat-1671473654.jpg

Articole de la același autor

Pentru că ne aflăm într-o perioadă bogată în obiceiuri şi tradiţii, Muzeul de Artă Populară Constanţa vă propune să admiraţi şi exponatul săptămânii, o mască de „urât”. Potrivit specialiştilor instituţiei de cultură, jocurile cu măşti reprezintă componenta cea mai pitorească şi mai plină de semnificaţii a obiceiurilor populare prin care se sărbătoreşte trecerea la Noul An. La originea acestor jocuri se află mentalitatea arhaică, precreştină, conform căreia există momente de cumpănă atât în viaţa oamenilor, cât şi în curgerea timpului, când efectele permanentei lupte dintre bine şi rău, desfăşurată în Univers, pot influenţa în mod negativ soarta oamenilor. Un astfel de moment este considerat a fi Anul Nou. Pentru a se proteja, pentru a-şi ascunde chipurile, ţinând astfel la distanţă spiritele malefice, oamenii au recurs la purtarea măştilor.

Masca la care facem referire acum face parte din categoria celor care compuneau alaiul Caprei şi a fost confecţionată de meşterul popular Neculai Popa (n.1919- d. 2010) din satul Târpeşti, judeţul Neamţ.

Faţa este realizată din stofă neagră, sprâncenele din mătase răsucită albă şi neagră, ochii din material textil roz, ciocul şi limba din materiale textile în tonuri de albastru, roşu, portocaliu, iar dinţii din boabe de fasole şi pene de gâscă. Urechile sunt lucrate dintr-o stofă subţire neagră, mărginită de material învărgat portocaliu, verde- kaki şi alb. Sub cioc este aplicată barba din pene de gâscă. Părul este realizat din cânepă gălbuie. Pălăria este bleumarin, uşor fanată, având la baza calotei o panglică policromă, iar în lateral pene de gâscă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5254 secunde