Revista "Zări Alb Astre" a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" și-a lansat noul site

243
Revista

Articole de la același autor

Elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” au noi motive de bucurie. În cursul zilei de luni, 19 decembrie, revista „Zări Alb Astre” și-a lansat site-ul, marcând, astfel, împlinirea celor 76 de ani de la publicarea primului număr al revistei „Zări Alb Astre” (19 decembrie 1946).

Potrivit prof. Florentina Gheorghe, formatul digital al publicației este absolut necesar pentru continuitatea firească a revistei, în contextul erei digitale. Astfel, pe platformă, cititorii vor regăsi atât articolele redactorilor, elevi ai instituției, cât și biblioteca virtuală „Zări Alb Astre”, în care sunt disponibile, în format digital, o parte din numerele revistei, urmând ca, pe viitor, aceasta să fie completată cu materiale importante pentru memoria culturală a instituției de învăţământ.

„Printr-un proces creativ și tehnic parcurs împreună cu Dima Nancu și cu Sergiu Ciauşu, am construit website-ul zarialbastre.ro, un mediu nou în care creația elevilor mirciști să prospere, iar viziunea inovatoare a revistei să inspire și mai mulți oameni, din cât mai multe zări. Sper ca acest site să fie doar începutul unei noi călătorii de inovație și reinventare a publicaţiei, pentru a aduce mereu o serie nouă, dar păstrând întotdeauna valorile atât de prețioase ale istoriei acestei comunități”, a declarat Teodora Moraru, cea care a realizat site-ul.

Precizăm că publicația, atât în formatul online, cât și în cel letric, prezintă zece rubrici cu tradiție. Un element nou, specific formatului online, este rubrica „Știri”, în cadrul căreia redactorii, elevi ai colegiului, își vor exersa aptitudinile jurnalistice, publicând articole tip știre, menținând astfel un flux actualizat și continuu al site-ului.

De exemplu, „Cronicile realului” este secțiunea unde cititorii au oportunitatea de a se dezvolta cultural și de a deprinde noi perspective asupra unor subiecte de interes din „realul de ieri, de azi și de mâine”. Teme precum școala, social media, psihologia, istoria și multe alte subiecte interesante așteaptă să fie, şi ele, citite.

Apoi, „Opinii, păreri, controverse” este rubrica dedicată articolelor create pentru a împărtăși o perspectivă diferită, surprinzătoare, gata de a fi dezbătută cu privire la subiecte populare în rândul tinerilor, precum influența romglezei, modă sau psihologie subiectivă.

În rubrica „De la tribuna Consiliului Elevilor” sunt publicate articole care cuprind demersurile Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța. Totodată, „Variațiuni pe aceeași temă” este rubrica în care redactorii își exprimă opiniile cu referire la un subiect comun, fiecare având posibilitatea de a-și prezenta propria viziune. Aceasta funcționează asemănător unei competiții de dezbateri, redactorii întrecându-se pentru a elabora cel mai interesant și mai consecvent articol pe tema respectivă.

Din dorința de a readuce în atenție istoria revistei și a CNMB, site-ul cuprinde și o platformă dedicată bibliotecii virtuale „Zări Alb Astre”. În cadrul acesteia se regăsesc o parte din numerele revistei, digitalizate prin eforturile Bibliotecii Județene „I. N. Roman” Constanța şi nu numai. Desigur, pe site veţi găsi multe alte rubrici şi informaţii extrem de interesante, în ultimul deceniu sute de elevi așternându-şi gândurile în paginile revistei care, altădată, a reunit scriitori, academicieni, fizicieni, actori, doctori. Dintre aceştia îi amintim pe Grigore Sălceanu, Pavel Chihaia, Vasile Cojocaru, Virgil Teodorescu, Harry Tavitian, Vasile Popa, Bogdan Ghiu, Ion Banu, Petre Frangopol și Traian Petcu.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3762 secunde