Modificări la admiterea în clasa a V-a. "Va fi și mai mare concurența"

5537
1
Rețeaua preuniversitară constănțeană nu reușește să ofere posibilitatea tuturor elevilor de gimnaziu să urmeze cursuri de dimineață, așa încât nu mai este demult un moft sau o fiță dorința unora dintre părinți de a-și vedea copiii în băncile unui liceu constănțean, la care acced, în clasa a V-a, în urma unei admiteri.

Conform noului ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial din weekendul trecut, admiterea pentru clasa a V-a se va desfășura pe vechiul regulament, din 2017, dar pentru clasele care studiază intensiv limbi străine, cu modificări esențiale în opinia prof. Bianca Matei, inspector școlar de specialitate limbi străine.

„La fel ca și la admiterea în clasele a IX-a bilingve, va exista o dată unică stabilită de testare a competențelor lingvistice, cu subiecte unice la nivel județean. Până acum, fiecare școală, cu aprobarea inspectorului școlar de specialitate, conform programei, organiza admiterea. Acum vor fi subiecte unice, ca la admiterea în clasele a IX-a bilingve. Conform metodologiei și ordinului de ministru, nu se vor dubla examenele, adică și matematică, și engleză”, a mai precizat prof. Bianca Matei.

Așadar, dacă, până anul trecut, testarea elevilor care intrau în clasa a V-a la o clasă cu predare într-o limbă străină intensiv sau bilingv se organiza la nivelul unității de învățământ, acum organizarea revine Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Instituția va organiza testarea până la finalul celui de-al doilea semestru al anului școlar sau după încheierea acestuia, pentru elevii clasei a IV-a, conform graficului stabilit de către Comisia județeană de organizare și evaluare a testului (al cărei președinte va fi prof. Bianca Matei, inspector de specialitate). În cazul în care testul se organizează până la finalul celui de-al doilea semestru al anului școlar, lista rezultatelor obținute de absolvenții clasei a IV-a se afișează după încheierea semestrului al II-lea.

Se vor supune acestei modificări candidații care vor dori să studieze din clasa a V-a la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, la Liceul Teoretic „George Călinescu”, la Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” și la Școala gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, unde în gimnaziu se studiază și germana, și engleza, la care se adaugă, evident, școlile din județ.

Pe de altă parte, cele patru licee din topul preferințelor atât la gimnaziu, cât și la clasa a IX-a, au stabilit deja data la care va fi susținută proba la matematică, respectiv 11 iunie, adică prima zi din vacanța mare.

În ceea ce privește cifra de școlarizare, la Liceul Teoretic „Traian” vor exista două clase a V-a, la Liceul Teoretic „Ovidius” - trei clase, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - o clasă, la Liceul Teoretic „Decebal” - două clase, iar la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” – trei clase.

La cel mai râvnit colegiu din județ –„Mircea”, la începutul anului școlar, elevii de clasa a V-a își vor exprima intențiile pentru studiul intensiv al limbii germane sau engleze, după cum a declarat, luni, prof. Vasile Nicoară, directorul instituției, așa încât se va introduce un opțional pentru cei patru ani de gimnaziu, cu o oră în plus de limbă străină.

„Diferența față de anul trecut este că avem un număr mai mic de locuri, conform legii, adică 26 de elevi pe clasă, ceea ce face concurența mai mare”, a mai spus prof. Nicoară.

Reamintim că anul trecut, din cauza cifrei de școlarizare fundamentate în luna decembrie 2020, pe baza unui efectiv la clasă de 30 de elevi, asupra căruia s-a revenit ulterior, conducerile unităților de învățământ au fost de-a dreptul bulversate. Așa se face că, pentru a „împăca” numeroșii nemulțumiți rămași pe dinafară, în municipiul Constanța, au fost înființate patru astfel de clase a V-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Școala gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” și Școala Gimnazială nr. 43 „Ferdinand“.


Comentează știrea

Parinte ingrijorat
3 mai 2022
admitere Mircea

Aoleo, adica meditam degeaba copiii cu profesori de la Mircea? Nu mai fac ei subiectele?Lasa ca-i transferam pe locurile pentru rromi, manca-i-ar bulibasa ...

Pagina a fost generata in 2.0151 secunde