Mormântul Hypogeu a ieşit de sub buruieni după 36 de ani şi va deveni vizitabil

10061
3

Articole de la același autor

După 36 de ani de nepăsare, timp în care a zăcut ascuns sub mizerii şi buruieni, iată că mormântul Hypogeu va fi pus, în sfârşit, în valoare. Se estimează că, la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, monumentul scos la lumină la data de 25 februarie 1988, descoperit în aria uneia dintre necropolele antice ale Tomisului, în apropierea falezei de la „Zorile”, va putea fi vizitat atât de constănţeni, cât şi de turişti.





După atâţia ani în care mormântul pictat Hypogeu a stat mai mult acoperit de bălării, pare ireal că locul s-a transformat în ceva frumos şi va putea fi admirat în toată splendoarea sa. Monumentul la care facem referire este considerat unicat, pentru că, de-a lungul timpului, în Dobrogea au mai fost găsite fragmente de astfel de monumente, dar cu bolţile prăbuşite, cu pictura aproape invizibilă. Acesta, în schimb, îşi păstrează şi acum frumuseţea de odinioară.

Cavoul tomitan a fost încadrat cronologic în epoca lui Constantin cel Mare şi până la începutul veacului al V-lea p. Chr., are planul dreptunghiular şi este prevăzut cu un culoar de acces. Ceea ce conferă acestui lăcaş o valoare cu totul deosebită este realizarea artistică a interiorului. Peste tencuiala care acoperă în totalitate materialul de construcţie, care a fost pictată în tehnica al secco, este prezentată o amplă suită de reprezentări antropomorfe, zoomorfe şi fitomorfe. Apoi, pe toţi pereţii complexului funerar sunt reprezentate mai multe chenare rectangulare simple etc.



Totuşi, a precizat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Aurel Mototolea, mormântul nu se va vizita. Acesta va putea fi văzut prin intermediul unor camere live, care vor proiecta, pe nişte display-uri, imagini din interiorul monumentului.

„În primul rând, vizitatorii vor putea admira piesele descoperite în anul 1988, dar şi pe cele găsite în urmă cu trei ani, când au fost scoase la lumina zilei vase mici de ceramică, opaiţe, amulete, plăci mari din ceramică ce se puneau la intrarea în morminte, inventar funerar.

Pentru noi, mormântul Hypogeu este foarte important. Din 1988 şi până acum au trecut atâţia ani în care nu s-a întâmplat nimic. Acum, în sfârşit, se pune în valoare un monument istoric care ne aşază pe aceeaşi linie cu alte zone ale romanităţii în care se păstrează şi sunt puse în valoare astfel de monumente. În Bulgaria se pot vizita, în Roma la fel. Acum, venim şi noi cu un monument vizitabil, care va fi prezentat publicului. În plus, îl vom introduce în circuitul turistic al oraşului”, a declarat Aurel Mototolea, pentru „Cuget Liber”.



Contractul de finanțare al proiectului este de 6,4 milioane de lei

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), valoarea totală a contractului de finanțare este de 6,4 milioane de lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 105.701 lei, contribuţia financiară a Uniunii Europene la realizarea acestui proiect, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, fiind de 4,4 milioane de lei, iar 687.057,41 lei sunt alocaţi din Bugetul Naţional. Mormântul va deveni vizitabil la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie.



Investiția realizată constă în: execuția lucrărilor de bază, respectiv cele de conservare-restaurare realizate prin intervenţia directă asupra monumentului funerar și a picturii existente pe pereții acestuia; introducerea unei structuri de protecţie cu rol multiplu, respectiv protejarea de factorii de degradare externi, asigurarea unui microclimat interior vital pentru conservarea picturilor murale din interior şi restituirea raportului dintre monumentul antic şi nivelul său de călcare, astăzi dispărut.

Reamintim că, în scopul punerii în valoare a monumentului istoric cu valoare națională și universală, în cadrul proiectului a fost propusă realizarea unei construcții cu caracter definitiv în care a fost prevăzut un punct de informare, în care se vor prezenta date și imagini de prezentare detaliată a monumentului, dar şi de facilitare a accesului în vecinătatea monumentului.

În acelaşi timp, construcţia de protecţie va include şi spaţiile tehnice necesare pentru instalaţiile de menţinere a microclimatului, de asigurare a ventilaţiei şi încălzirii, precum şi alte spaţii anexă.



Astfel, construcția definitivă de protecție cuprinde trei zone distincte - zona 1: zona monumentului accesibilă pentru specialiști și pentru vizitatori numai în anumite condiții (număr limitat de persoane simultan, durată limitată de timp), zona 2: punctul de informare și de prezentare a monumentului; zona 3: zona spațiilor tehnice. Necesitatea întregului complex de măsuri al acestui proiect urmăreşte descoperirea acestui obiectiv valoros din punct de vedere istoric, aflat mult timp într-un con de umbră, dar care, prin punerea lui corectă în valoare, se va constitui, cu siguranţă, într-un important pol de prestigiu deopotrivă pentru comunitatea locală, judeţul Constanţa, Regiunea de Dezvoltare SE, cât şi pentru patrimoniul cultural naţional. 



Comentează știrea

Mihai
16 mai

Felicitări actualului primar care a pus în aplicare execuția acestui proiect!Zona de la Zorile arata foarte bine acum și acest monument deosebit de valoros este poate fi trecut in obiectivele turistice ale orașului fara a ne mai fi rușine noua constănțenilor că nu știm să ne promovam valorile culturale.

Georgi
17 mai

Doar ca trebuie sa-i multumesti președintelui Consiliului Județean, mai exact echipei de proiecte din cadrul instituției... Spor în toate!

Babau Bogdan Viorel
7 iunie

Halal ziarist ! Un articol la comanda politica ! In articol nu se mentioneaza numei celui care a facut descoperirea si anume fostul director al M.I.N.A.Constanta domnul dr. Constantin Chera. Domnul Chera a fost cel care a avut grija de acest monument ( pana la decesul sau in martie 2022) sa nu se degradeze rezista timp de atatia ani ! Politicienilor jos labele de pe acest momument ! Nu va mai arogati niste drepturi care nu sunt ale voastre !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4489 secunde