Video Muzeul de Istorie va fi relocat. Două clădiri din imediata vecinătate, ideale pentru mutare

5758
De mai bine de cinci ani se tot vorbește despre reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), o emblemă a Constanței, poate la fel de apreciată precum Cazinoul, datorită valorii sale patrimoniale. Zilele acestea, Consiliul Județean Constanța a dat undă verde pentru mutarea patrimoniului, în vederea implementării mult așteptatului proiect de reabilitare a clădirii instituției muzeale.





Astfel, Aurel Mototolea, directorul MINAC, a declanșat operațiunea de căutare a unor spații pretabile pentru o mutare în integralitate - birouri, biblioteca de 50.000 de volume, oameni, piese de patrimoniu - sau o mutare pe… bucăți. „Iau în calcul și posibilitatea ca oamenii să stea într-o parte, iar patrimoniul în altă parte. Suntem în căutare de spații disponibile pentru o mutare de o așa amploare și pentru o perioadă de cel puțin trei ani. Cel mai probabil această operațiune va dura circa șase luni, așa încât luna mai ar fi ultima în care s-ar putea vizita expoziția, pentru că aceasta este cea din urmă pe care o vom muta”, a declarat pentru „Cuget Liber“ Aurel Mototolea.





Niciun obiectiv din subordine nu poate găzdui muzeul

Împreună cu același director, am luat pe rând toate obiectivele istorice aflate în subordinea MINAC și care s-ar preta să găzduiască patrimoniul.

Și, ce să vezi, nici Histria, nici Adamclisi, nici Edificiul Roman cu Mozaic, nici Hârșova nu sunt disponibile.



La Histria s-a terminat amenajarea interioară a muzeului. Dar s-a modificat o anume prevedere legislativă care ar permite derularea proiectului de reabilitare a Cetății Histria și de amenajare a muzeului, inclusiv prin construirea unui corp adiacent, cu o nouă reorganizare a expoziției. „În cel mai fericit caz, în toamnă începe și acolo un alt proiect, pentru că sunt banii alocați. Histria fiind în sit UNESCO, în rezervația Biosfera Delta Dunării, nu putea obține acordurile necesare. Dar cum în octombrie 2023 s-a schimbat legea, urmează să se reactualizeze proiectul”, a afirmat managerul MINAC.



Șantierul de la Edificiul Roman cu Mozaic nu se termină anul acesta. Cel mai probabil în primul trimestru al anului viitor, ca să poată primi vizitatori.

La Adamclisi este depus un proiect de reabilitare energetică a muzeului. La Capidava este departe și există un spațiu limitat. Iar la Hârșova, momentan, nu este terminată clădirea noului muzeu, realizat printr-un proiect transfrontalier de Primăria Hârșova în parteneriat cu Bulgaria.




„Consiliul Județean ne-a alocat deja bani pentru mutare și de chirie, din al doilea semestru al acestui an”, a adăugat Aurel Mototolea. El a precizat că muzeul, după relocare, va funcționa ca instituție, numai că greul activității nu va fi pe expoziție, ci pe lucrări arheologice în județ. „Dacă găsim un spațiu corespunzător vom încerca să organizăm expoziții temporare, cu un număr limitat de piese. Depinde ce găsesc în piață ca să pot să închiriez. Deocamdată este o mare incertitudine”, a precizat directorul.

Variantele ideale de relocare a muzeului ar fi în clădiri din imediata apropiere, așa încât costurile de transport să fie mult diminuate. Una dintre variante ar fi sediul fostului BRD, actualmente scos la vânzare. O clădire modernă care ar putea primi instituția în integralitate. O altă destinație ideală relocării ar fi tot a unei bănci lăsate pradă… prăfuirii. Și anume clădirea fostei Bănci Agricole (Raiffeisen), din imediata vecinătate a restaurantului Colonade. Oare nu ar fi bine ca cele două sedii ideale pentru necesitățile muzeului să fie luate în calcul?





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.3961 secunde