"Noapte de Poezie", la Constanța - eveniment de educație și promovare a culturii scrise

6541

Articole de la același autor

Proclamată de UNESCO în 1999 şi sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renașterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie, Ziua Mondială a Poeziei prilejuiește, în 2024, reunirea, în 10 spații emblematice din șapte orașe ale României, a 58 de poeți, opt actori și 30 de muzicieni, opt artiști vizuali și 24 de creativi care aduc poezia mai aproape de public.

 

Între aceste șapte orașe se numără și Constanța, care se alătură comunităților poetice participante la acest important eveniment național dedicat poeziei.

Joi, 21 martie, dar de la ora 16.00, în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” debutează evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Poezie. Tineri poeți din două prestigioase colegii constănțene - Colegiul Național  „Mircea cel Bătrân” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” -, împreună cu două profesoare poete Silvia Șoșoiou și Irina Grigore vor da glas poeziei în ambianța cromatică a fotografiilor din expoziția personală („Perechi”) a lui Alexandru Parfinov (cursant al clasei de artă fotografică). La eveniment participă ca invitată poeta Mara Mihai, alături de tineri cursanți ai clasei de teatru a Centrului Cultural Județean „Teodor  Burada” sub îndrumarea actriței Ana Maria Ștefan.

Trei ore mai târziu, de la ora 19, în ambianța prietenoasă oferită de Clubul Doors, poeții Bogdan Ghiu, Iulia Pană, Amelia Stănescu, Daniela Varvara, Mugur Grosu vor oferi o „Noapte de Poezie”. Se alătură muzicienii Ioana Teodora Spînu, Alexandru Olteanu și White Trumpet, iar actorul Mircea Solcanu va recita din poemele lui George Vasilievici.

Timp de două ore, publicul constănțean se va putea bucura de un melanj al artelor (poezie, muzică, imagine), sărbătorind astfel Ziua Mondială a Poeziei. Amfitrioni ai evenimentului vor fi poetele Iulia Pană și Amelia Stănescu.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, publicul este rugat să vină de la ora 18.30.

Inițiatorul programului „Noaptea de Poezie” este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu, organizator fiind Asociația Euro CulturArt, alături de Consiliul Județean Constanta și de Centrul Cultural Județean „Teodor Burada”.

Evenimentul este transmis în direct pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Județean „Teodor Burada” și înregistrat pentru difuzare de Radio România Constanța pentru data de  23 martie. 

Intrarea la eveniment este LIBERĂ.

Rezervări la nr. de tel: 0766 057 078

 

BOGDAN GHIU scrie si publică poezie, teorie (si) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria si pedagogia traducerii, politică) si traduceri (peste 70) din filosofia si literatura franceză.

IULIA PANĂ este poetă, artist vizual si producător independent de film. Predă cursuri de artă fotografică și video. Este fondatoare a evenimentelor de artă marca KULTurale. Autoare a 6 volume de poezie.

AMELIA STĂNESCU este poetă și cadru universitar. Doctor în filologie, cu propensiuni către zona de interferență literatură-criminalitate. Organizator de evenimente/festivaluri cultural-artistice si fondator al Asociației KULTurale.

DANIELA VARVARA este poetă si doctor în filologie. Profesor de limba si literatura română. Organizator al festivalului „Poezie la nisip” (2020-2023)

MUGUR GROSU scriitor si artist născut în Constanța si stabilit în București. A publicat 7 cărți si este prezent în 34 de antologii dintre care 6 internaționale.

 

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6011 secunde