O împletitoare de mirese din Țara Oașului va primi titlul de Tezaur Uman Viu

15916
O împletitoare de mirese din Țara Oașului va primi titlul de Tezaur Uman Viu - impletitoare-de-mirese-tara-oasu-1718902630.jpg

Articole de la același autor

O împletitoare de mirese din Țara Oașului, care duce mai departe arta aranjării părului pentru nuntă, va primi titlul de Tezaur Uman Viu.


În urma analizării dosarului depus la Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, meşterul popular Viorica Puţi, din localitatea Bătarci, va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu.
"Viorica Puţi, din comuna Bătarci, judeţul Satu Mare, este împletitoare de mirese, o ocupaţie care se regăseşte doar în Ţara Oaşului şi este cea mai spectaculoasă etapă a unui ritual existenţial esenţial: cel al căsătoriei.


Fiecare element al împletiturii îşi are rostul lui, fără de care nunta oşenească nici nu ar putea fi imaginată. Puţine sunt în Ţara Oaşului femeile care se îndeletnicesc cu împletitul mireselor şi de aceea ele se bucură de un mare respect din partea întregii comunităţi, astfel că gătitul miresei este un eveniment cu o semnificaţie aparte.


Elementul care particularizează împletitul miresei şi care este foarte spectaculos îl reprezintă coada împletită a miresei. Nu este la îndemâna oricui să realizeze coada (împletitura), astfel că meşteriţele autentice se află la mare căutare.


Împletitul este un adevărat ritual riguros şi atent etapizat, dar rezultatul este pe măsură. Peste părul împletit se fixează numeroase podoabe, într-un melanj de forme şi culori armonioase", se arată în recomandarea scrisă de către managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Robert Laszlo, notează Agerpres.


Cununile meşteriţei respectă cu sfinţenie tehnicile autentice, moştenite din moşi strămoşi. Meşteriţa Viorica Puţi este recunoscută în comunitatea sa natală, în Ţara Oaşului şi în judeţul Satu Mare ca o creatoare, păstrătoare şi transmiţătoare a valoroaselor elemente de patrimoniu cultural material şi imaterial. Roadele muncii ei au fost răsplătite cu diferite ocazii, prin diferite premii şi diplome de excelenţă", a mai arătat managerul CJCPCT.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3696 secunde