Orașul Techirghiol, pictat în flori presate, la Galeriile "Amfora"

943
Orașul Techirghiol, pictat în flori presate, la Galeriile
La Galeriile "Amfora" s-a deschis o expoziție de pictură în plante presate, intitulată "Din flori de Techirghiol", cuprinzând lucrări realizate de Constanța Vlăgea.
Vernisajul expoziției a fost unul inedit, evenimentul debutând cu un moment susținut de trupa de artiști "Scena lui Tănase", din Techirghiol, coordonată de Constanța Vlăgea. Sceneta a avut ca subiect obiceiurile din noaptea care precede ziua Sfântului Andrei, sărbătorită pe 30 noiembrie.
Trupa "Scena lui Tănase" a fost înființată la Techirghiol în ianuarie, cu ocazia zilelor dedicate lui Mihai Eminescu. "Încercăm să aducem lângă noi oameni cărora le place Eminescu și poezia lui, să-i sensibilizăm de sărbătoarea Dragobetelui, cu care să-l înlocuim pe Valentin și să le arătăm adolescenților că viața nu înseamnă doar calculator și baruri", își propune Constanța Vlăgea. "Scena lui Tănase" are 32 de membri, iar ca activitate suplimentară susține cursuri de teatru și poezie copiilor de grădiniță, dar și celor mai mari, pentru a-i coopta, ulterior, în trupa de teatru de la Techirghiol.
Vernisajul a fost realizat de Leonte Năstase, cunoscutul caricaturist care, de această dată, a vorbit din punctul de vedere al criticului de artă despre lucrările expuse: "Constanța Vlăgea reușește să realizeze lucrări decorative care se află la frontieră cu arta plastică, în sensul că lucrurile se individualizează prin compoziția proprie și au tonuri de cald și rece obținute prin rețeta personală a artistei. Toate acestea, însumate, duc la realizarea unor lucrări care au valoare plastică și emoțională".
Pictura în plantă presată este o artă decorativă foarte răspândită în arta populară, necesitând un timp destul de lung de preparare: frunzele trebuie presate una câte una, depozitate, fiind necesar ca acestea să capete o anume nuanță și consistență. Sunt așezate, apoi, pe o schiță dinainte stabilită: "Fiecare tablou obține o diversitate de nuanțe, ceea ce este de admirat la această artistă", a precizat Leonte Năstase.
Pe lângă lucrările în plantă presată, Constanța Vlăgea a prezentat publicului și latura de scriitor, cartea sa, "Între malurile vieții", fiind prezentată de Ovidiu Dunăreanu: "Un roman scris într-un stil curat, direct, cu situații, personaje și adevăruri rupte din existența noastră de zi cu zi", a spus acesta.
Evenimentul se înscrie în parteneriatul încheiat între Casa de Cultură din Techirghiol și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Constanța, expoziția "Din flori de Techirghiol" fiind deschisă publicului timp de două săptămâni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7609 secunde