Prea multă bătaie de joc! 15 ani de nepăsare pentru o unitate de învățământ ridicată și abandonată

17613

Articole de la același autor

Scandalul iscat la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, unde efectivele a cinci clase au fost relocate forțat în alte unități din municipiul Constanța, din cauza lipsei cronice de spațiu, a readus în discuție utilitatea clădirii cu două nivele din imediata vecinătate, lăsată pradă ruinei. „Nicio administrație nu a fost în stare să inaugureze o nouă clădire de școală în peste 30 de ani. Ba chiar își bat joc și de cele ridicate și care, nefinalizate, se dărâmă sub privirile noastre”, exclama, ieri, mămica unuia dintre elevii mutați de la Școala 39.

De mai bine de 15 ani, imobilul construit perete-n perete cu Grădinița cu program prelungit nr. 47 „Lumea poveștilor”, dar și cu Școala nr. 39 așteaptă să fie finalizat, pentru a fi preluat în administrare. Instituție la fel de solicitată precum școala din proximitate, managerii grădiniței așteaptă de 15 ani ca administrațiile locale să finalizeze o lucrare vitală pentru învățământul constănțean.

Gândit să primească încă patru grupe de preșcolari, corpul neterminat cuprinde patru săli de clasă de câte 72 mp, o sală de sport de 72 mp, o sală de mese de 140 mp, iar, la etajul al doilea, are o sală de consiliere de peste 100 mp.

Începută în anul 2008, cu o investiție de 1,9 miliarde lei de la Ministerul Educației, noua clădire are toate șansele să devină curând o ruină. Aflată câțiva ani în litigiu, din cauza faptului că SC Maraton Trans SRL, constructorul care-și asumase ridicarea unității, a rămas neplătit, în 2020 hotărârea finală de după recurs oferea posibilitatea reluării șantierului.

Dar ce să vezi, au trecut deja trei ani și nu s-a mișcat nicio… roabă. Ba mai mult, geamurile sparte s-au înmulțit.

În luna februarie 2021, fostul manager al Grădiniței 47, Elena Tega, a trimis către administrația publică locală o informare despre situația clădirii și a imobilului abandonat.

„În acest moment se actualizează proiectul inițial”

Zilele acestea, noul director, Steluța Negură, care a preluat conducerea în urma promovării concursului de director în aprilie 2022, ne-a transmis că a constatat faptul că lucrarea de „extindere Grădiniță" nu era intabulată. „Am făcut demersurile necesare la SPIT Constanța și la Serviciul de Cadastru, de unde am obținut documentele necesare intabulării. În luna aprilie 2023 clădirea a fost intabulată. După intabularea imperios necesară, s-a realizat expertiza tehnică a clădirii. În acest moment se actualizează proiectul inițial al clădirii, el fiind realizat conform legislației din acel an (2008), pentru a corespunde legislației actuale (2023). Abia după primirea proiectului actualizat și finalizat, vom putea trece la pasul următor, prin care putem solicita fondurile necesare finalizării”, a detaliat Steluța Negură. Adăugând că în toate aceste demersuri a fost sprijinită de Primăria Constanța, care a asigurat sumele necesare pentru toate etapele: expertiză, cadastru, actualizare proiect.

Grădinița 47 nu e printre beneficiarii de finanțări

De la biroul de presă al Primăriei Constanța am aflat că din bugetul Consiliului Local au fost alocate fonduri complementare în valoare de 84.000 lei cu TVA pentru proiectul tehnic al clădirii neterminate.

Recent, primarul Vergil Chițac anunța că prin Fondul Național de Consolidare au fost aprobate la finanțare unități de învățământ expertizate în clasa de risc seismic II care vor beneficia de lucrări de consolidare și de eficientizare energetică: Școala nr. 39, Școala nr. 43, Școala nr. 40, Căminul Liceului „Dimitrie Leonida” – aproximativ 20 milioane euro.

De asemenea, Primăria Constanța pregătește documentația pentru alte unități de învățământ care să beneficieze de finanțare europeană: Școala nr. 30, Școala nr. 11, Grădinița nr. 33, Liceul „Miron Costin”, Grădinița nr. 6, Grădinița „Azur”. Poate lucrarea de la Grădinița 47 o fi pe altă listă…

Cert este că în cadrul întâlnirii cu prefectul Silviu Coșa, în preambulul deschiderii anului școlar, i-am adus la cunoștință, de față cu inspectorul școlar general Sorin Mihai, situația clădirii abandonate de la Grădinița „Lumea poveștilor” din cartierul Inel II. Cu promisiunea că se va interesa…

Tot ce putem să vă asigurăm este că redacția „Cuget Liber” nu va abandona această… clădire și o va readuce în atenție. Cu atât mai mult cu cât „șantierul” nu mai este grevat de nicio hotărâre judecătorească și ar trebui urgentată finalizarea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5533 secunde