PRO SAU CONTRA RELIGIEI ÎN ȘCOALĂ? "Ar însemna decapitarea viitorului acestui neam!"

2078
37

Articole de la același autor

Un recent sondaj realizat de "CUGET LIBER", cu tema "Avem nevoie de RELIGIE OBLIGATORIE în școli", relevă faptul că tot mai numeroși părinți consideră inutilă această materie, copiii lor nefiind beneficiarii unei educații de tip formal, ci mai repede ai unei îndoctrinări.


Iată unul dintre numeroasele comentarii lăsate de cititori: "Credința nu e un obiect de îmbrăcăminte pe care să îl porți, să îl vadă toată lumea și să te laude că ce bine îți mai stă. Ea ține de suflet și în suflet trebuie să rămână. Religia nu e educație, e doar o dogmă inventată de oameni pentru oameni, de unii oameni pentru... restul. 


Latinii spuneau acum două milenii că «spaima inventează zeii» («primus in orbe deos fecit timor»). Religia e chiar nocivă pentru minți slabe și pentru proști; ca și politica, de altfel. Și de asta profită Capii Mafiei religioase și politice. Mai bine... fără. Mult mai bine... Un «Tatăl nostru» înainte de culcare și o închinăciune după masă, e destul pentru omul obișnuit, omul normal la cap. Deci un NU hotărât religiei în școli. Lăsați copiii să își aleagă singuri calea, atunci când sunt adulți și știu să discearnă. Iar voi, părinți, referitor la religie, aveți grijă că, uneori, greșiți mai mult ca popii în fața copiilor voștri".


Pe de altă parte, în urma discuției purtate cu prof. Paula Adriana Pop, șefa catedrei și a comisiei metodice de istorie științe socio-umane și religie de la Colegiul "Mihai Eminescu", am reținut: "Nu cred să existe un motiv destul de întemeiat să se scoată religia din școală. Din punctul meu de vedere, după 1989, s-a dorit să se revină la sistemul dinaintea instalării regimului comunist, când religia era obligatorie, chiar dacă școala era separată de biserică. Și probabil că s-a mizat pe o educație nu neapărat cu caracter religios, ci cu caracter moral. A fost o reacție la ateismul promovat de regimul comunist. 


Între timp s-au schimbat mentalitățile, preocupările copiilor sunt altele. Poate că religia era binevenită la un copil care nu știa să folosească un internet sau un telefon, pentru că elevii, la modul general, asta fac tot timpul. Cel mai probabil, religia nu-și mai găsește locul în preocupările elevilor de liceu. Poate la cei mici mai merge, dar depinde foarte mult de cât de bine este pregătit profesorul. Eu am avut neplăcerea să constat la elevii de liceu că le lipseau niște noțiuni de bază ale creștinismului".


"Religia are cele mai clare și neschimbătoare reguli!"


Într-o întâlnire avută, ieri, cu Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-am adus la cunoștință dorința tot mai pregnantă a părinților de a se scoate religia din orarul școlar.


"Cum să fiu de acord cu decreștinarea școlilor, cu sălbăticirea elevilor? Școlile s-au născut în biserici la noi, de aceea în România este o simbioză între școală și biserică. Pridvorul bisericii a fost sală de curs. Scoaterea religiei din orar ar însemna decapitarea viito-rului acestui neam. Câtă vreme 99% din populație s-a declarat religioasă, religia trebuie să înceapă de la pruncie, și atunci ea este cu adevărat o necesitate. Pentru că este educația care are un reper și cele mai clare și neschimbătoare reguli pentru educația copiilor. Nu văd nici 1% justificare să nu se mai facă religie în școală. Dacă părinții sunt creștini sau musulmani de ce să nu facă și copiii lor religie, pentru a-i urma în educație? Doar în spiritul acesta a fost educat acest popor. Chiar și în perioada comunistă dacă a fost un hiatus că n-a existat ora de religie, în schimb a existat o educație în familie, însă palidă. Eu merg în inspecție prin școli și sunt uimit că acești copii participă de la mic la mare, le place religia cel mai mult pentru că le dă sens vieții, învață foarte bine la această materie. Directorii afirmă că profesorii de religie sunt cei mai necesari în școli pentru că îi îndeamnă pe copii să aibă conștiință și să învețe la toate materiile". 


Și pentru că a amintit de rolul profesorului de religie în școală, am dorit să aflăm dacă i s-au adus la cunoștință cazurile în care aceste cadre didactice transformă religia într-un bau-bau. "Am auzit despre câteva cazuri, iar un profesor chiar a fost înlăturat. Acestea sunt niște excepții pe care le vom rezolva. Unde avem situații de genul acesta în eparhia noastră nu le tolerăm. Totuși sunt cazuri rare. Tind să cred că mai degrabă se sperie părinții de lecțiile pe care le aduc copiii acasă. Pentru că orice om nu dorește să știe, întrucât dacă știe are obligații. Cu câți intelectuali am stat de vorbă m-au aprobat: când știi ceva te urmărește. Când nu știi, ești indiferent. Aceasta este și explicația pentru care anumiți părinți se tem de ora de religie". 


În finalul întâlnirii, l-am întrebat dacă este de acord că dragostea de Dumnezeu nu se învață. "Ba nu. Dragostea de Dumnezeu se învață! Credința vine din auzite. Mântuitorul a fost cel mai mare învățător, El ne-a învățat credința. Noi vrem să-l corectăm acum pe Mântuitorul și să-i infirmăm spusele?", a concluzionat ÎPS Teodosie.


Comentează știrea

37 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
nino1
25 februarie 2014
Pro sau contra religiei în școală? "Ar însemna decapitarea viitorului acestui neam!"

Decapitarea viitorului?! Gresit? Elvetia are si cruce pe steag, deci crestini convinsi si totusi sint inaintea tutoror, chiar si a Americanilor.. Paula Adriana Pop este o manelista sau pur si simplu una liberalista! Vreti exemple concrete la ce s-ar intampla cu Romania cind va disparea religia?! Uitativa la SUA, Olanda, Franta...: De 9 ani de zile se lupta ca sa murdareasca Crestinismul... La fiecare adunare de senat se discuta Gay marriage si a celor alesi de D-zeu (Itzic si Shtrul..) Religia este o cultura aparte, o traditie inteligenta, o filozofie necesara omului pt a razbate prin viata. Viata este o lupta! Religia de invata sa fii bun, disciplinat si sa discerni Bunul de Rau. Cei fara D-zeu ajung rai si chiar isi omoara parintii..pt ca ei ii urasc si de ce le-au dat viata..?! Deci sint fara logica si gandire, fara speranta... Bravo Inaltului Teodosie...care inca incearca sa pastreze Neamul Romanesc, unit, si traditiile lui vechi. Alternativa: Casatoria ideala: El Cu El si EA cu EA! ...si sfarsitul lumii!!...

bun
25 februarie 2014
este educativa

Ar fi foarte uzual si de folos religia in scoala si licee.

noni
25 februarie 2014
sa ne lamurim

Ma tem ca grija Inalt prea nesimtitului nu este ca se decapiteaza viitorul tarii ci ca se decapiteaza viitoarele donatii si surse de venit. Pentru ca poti crde in Dumnezeu si fara sa scoti bani din buzunare. Dar daca nu inoculeaza celor mici, de timpuriu, reflexul ca trebuie sa mergi la biserica si sa respecti ritualurile specifice, viitorul adult, nu va mai aduce fonduri bisericii. Din pacate in spatele credintei se ascund afaceri imense ale bisericii, plantagii de vita de vie, turism, bank facuti din lumanari, servicii de tot felul, et, etc. Daca incerci sa comentezi ceva de aspectul mai mult decat comercial, sigur ti se spune ca esti posedat, ateu sau alte asemenea. Pentru biserica, credinciosii sunt doar masa de manevra si sursa de bani. De ce am nevoie de Catedrala neamului ? Pt ca declara ei ca va fi a poporului?pai si Ceausescu a zis la fel de Casa Poporului si va intreb, cati ne-am folosit de ea. E a noastra declarativ, dar tot innpatrimoniul lor intra milioanele de euro. Peste tot in biserici exista comert, au target la lumsnari, vanzare de suvenkruri, et, etc. E normal ? Isus e peste tot, nu are sediu. El nu a cerut biserici in fiecare spatiu verde, crjci de aur la preoti, Mercedusuri de protocol si fite de Inalt prea Nesimtit. EL ne-a cerut doar sa credem si sa nu ne inchinam la chip cioplit. Sunt foarte credincios, am familie, am doi copii, dar de cand m-am dus la spovedit in liceu si m-a intrebat popa daca ma masturbez si de cate ori, am o sila pe ei de nedescris. Cine are har si credinta se vede, restul sunt comercianti care au nevoie de un loc de munca si atat, niste combinatori si imbarligatori. Iar cel mai mare combinator este Inalt prea Nesimtitul care asociaza politicul cu religia. Au legatura una cu alta, are legatura Mazare care promoveaza destrabalarea si desfraul cu religia? Deasta se pozeaza impreuna si i-si acorda reciproc medalii si distinctii ? Sa se de inaltul jos din Mercedesul ML cu TET la numar, sa-l vad umil pe el si gasca lui de popi, sa nu ii mai vad in politica si poate incep sa cred ca de decapitarea neamuluimle pasa si nu de bani. Cersetorilor ! AMIN !

ion
25 februarie 2014
religia o optiune

religia trebuie sa fie doar o optiune in scoala parintii trebuie sa aleaga daca copii lor fac religie sau nu ,,, in ziua de azi biseria a ajuns o mafie si o afacere , eu sunt total impotriva religiei in scoala , religia este ceva legat de dumnezeu religia este ceva pentru acasa nu la soala este ceva de suflet , deci refuz total predarea religiei in scoli

petrica
25 februarie 2014
parca!

cand vad pe acest individ parca il vad pe anticrist.intodeauna biserica a contribuit la asuprirea maselor cu mici exceptii. acum in loc sa adaposteasca nevoiasii sa faca scoli cum fac altii(putini din pacate) inalta biserici ,dau slujbele prin statii de nu poti sta in casa (vezi biserica de pe Stefanita Voda) si tot acolo biserica linga biserica(cea de pe St. Voda si cea de la tiganii din Ferentarii lui mazare. Nu mai stergeti articolul sau a-ti devenit si voi slugile drogatului?

Constantean
25 februarie 2014
Sunt cateva aspecte de discutat

In primul rand, in momentul de fata, in scoala NU se face religie, ci indoctrinare ortodoxa. Cand copilul meu are, la cursuri, "matematica", nu ma astept sa faca doar "scadere" in acel curs. Ci tot ce incuba acea materie. In al doilea rand, apartenenta la crestinism trebuie sa fie o optiune personala, dupa cum Noul Testament o nareaza. Iisus n-a fost dus "cu scoala" la Iordan sa-l boteze Ioan. Si nici de mana cu parintii. A facut-o benevol, atunci cand a considerat ca a venit momentul. In al treilea rand, daca azi avem cursuri de religie, care nu poate fi considerata sub nicio forma "o stiinta", poate a venit vremea sa avem si cursuri de basme. Ca-i acelasi lucru.

Numarul 4
25 februarie 2014
...

Religia sa fie materie optionala.

haha
25 februarie 2014
hoho

Va e frica ca ramenti fara contribuabili la turlele poleite !!Religia trebuie sa fie o optiune la 14 ani,sa dus evul mediu,populatia stie citeasca

Radu
25 februarie 2014
Popii hrapareti

Popii hrapareti au introdus diferite ritualuri demente prin care au ingreunat enorm viata oamenilor. In primul rind ma refer la ritualurile de inmormintare care ncesita cheltuieli atit de mari incit unele familii sunt in imposibilitatea de a-si ingropa mortul. Ei sunt cei care au introdus mentinerea mortului trei zile ptr. a putea jegmani zilnic familia mortului. In mod normal mortul ar trebui inmormintat a 2-a zi. Datorita lor toate serviciile publice isi bat joc de familiile mortilor: scoaterea mortului din spital sau de la morga, obtinerea diverselor acte, etc.etc.; s-au dezvoltat o serie de afaceri cu mortii: case mortuare unde stai cu mortul trei zile de-ti sar ochii, etc. Ptr. cei care nu intelg ce am scris in ultima fraza si se intreaba ce vina au popii, le spun ca la musulmani (ma refer la cei din Romania) aceste bete in roate nu se pot pune deoarece ei protesteaza imediat pe cale religioasa, religia lor nepermitind tinerea mortului neingropat pe perioade nedeterminate,ca la noi. Tilharul de strada care-ti pune cutitul la git cerindu-ti banii este fara discutie foarte vinovat. Dar tilharul de popa care, in cea mai grea situatie posibila, atunci cind ai mortul in casa, te jupoaie de viu si, asa cum am aratat mai sus, a favorizat ca si altii din diferite servicii publice sa te jupoaie de viu, tilharul de popa e de doua ori mai vinovat decit tilharul de strada. Deasemenea acesti popi hrapareti inventeaza incontinuu metode prin care sa faca rost de bani. Pina acum veneau numai de Boboteaza; acum au inceput sa vina si de Pasti, iar prin unele locuri si de Sf. Maria. Probabil ca in urmatorii ani isi vor dezvolta si mai mult repertoriul in acest sens. In Romania sunt aproape 20000 biserici si peste saizeci de mii de popi, lasind la o parte dascalii si altii care deservesc bisericile. Nr.-ul spitalelor scade iar fondurile acordate spitalelor sunt o bataie de joc. Dar numarul bisericilor este intr-o CONTINUA CRESTERE! Unde te uiti cu ochii se ridica o biserica. La fel, intr-o CONTINUA CRESTERE ESTE SI NUMARUL POPILOR! Acesti PARAZIȚI MINCINOSI s-au inmultit mai ceva decit capusele pe ciini.

ARMATA
25 februarie 2014
Popii cata frunza,cata iarba

Daca i-am imbraca pe popi,dascali si alte slugi ale bisericilor si manastirilor in uniforma militara ar fi mai multi decat armata,pompierii si politia....Religia se face acasa cu bunica sau mama si biblia...la scoala eventual ar trebui sa fie o materie Istoria religiilor ..cel mult .

37 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Februarie 2014
Stire din Cultură-Educație : Gata vacanța! Înapoi în bănci
Pagina a fost generata in 0.3122 secunde