Proba scrisă a concursului de directori în unitățile de învățământ, luată în derâdere

8665
8
Proba scrisă a concursului de directori în unitățile de învățământ, luată în derâdere - fondprobascrisa-1645368997.jpg

Articole de la același autor

Odată cu publicarea subiectelor de la proba scrisă a concursului de directori și directori adjuncți, ediția 2022, s-a declanșat o pseudo-deliberare pe marginea banalității itemilor pe care i-au avut de rezolvat candidații, concluzia desprinsă de agora virtuală fiind că se putea promova și de către un copil de… trei ani.

La sesiunea din octombrie 2021 a probei scrise, în județul Constanța s-au prezentat 213 candidați, 121 reușind să promoveze cu note peste 7 (56.33%), pentru ca, în final, să fie ocupate 90 de posturi de director și 25 de director adjunct. Pentru sesiunea 2022 au rămas vacante 97 de posturi de directori și 52 de posturi de directori adjuncți, pentru care au fost admise 93 de dosare. La proba scrisă de vineri, 18 februarie, s-au prezentat 82 de candidați, dintre care 56 au promovat proba. S-au înregistrat doar patru note între 9 și 9,40, în schimb o notă de 4,40 și cinci note între 5 și 5,80.

Subiecte recreative, rezolvabile și de un copil de trei ani

Un lucru este cert, în opinia marii majorități a celor cu care am discutat și care au candidat fie în 2021, fie în 2022: așa cum au fost structurate subiectele și cum este gândit în ansamblul său, acest concurs nu identifică competențele manageriale ale viitorilor directori, ci mai degrabă verifică cunoștințele matematice și capacitatea de memorare.

Oare ce competențe vizează analogiile de genul asemănărilor dintre carioci și acuarele, elev și profesor sau examenul de bacalaureat și examenul de admitere în facultate? Chiar și raționamentul verbal pe marginea unui text de geografie este discutabil. Cât despre bibliografie și relevanța ei în contextul tuturor itemilor, s-a pus accent pe legislație.

Printre cei care au promovat proba scrisă de vineri, 18 februarie, se numără și prof. Iris Sarchizian, actualmente director interimar al Școlii gimnaziale nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, ca urmare a eșecului din octombrie 2021. La finalul probei ne-a declarat că a fost „un concurs complex din punct de vedere al bibliografiei, extrem de solicitant, la care trebuie să fii pregătit din toate punctele de vedere, mai ales fizic, psihic și emoțional, cu toate curbele bioritmului la maximum în ziua respectivă. Din păcate, am picat la limită în octombrie, pentru că nu am avut timp de repetat temeinic, era începutul anului școlar, reabilitarea, copiii împărțiți în trei unități de învățământ, multe probleme administrative și organizatorice care nu suportau amânare. Pentru un astfel de concurs trebuie o pregătire susținută, emoții cât mai puține, atenție și concentrare maximă la subiectele care pot lăsa loc de interpretare”, a opinat prof. Sarchizian.

În totală disonanță, eleva Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța, își proclama reușita. „Astăzi (vineri, 18 februarie – n.r.), plictisindu-mă pe tren, am decis să încerc să rezolv de curiozitate subiectele care s-au dat la concursul de directori. Am terminat în 35 de minute și am avut o singură greșeală, întrebarea 38 (mea culpa, nu am citit bibliografia). Ministerul Educației – România, mă băieți, nu era mai simplu să puneți anunț pe OLX: «Se caută proști», decât să ne chinuim cu atâtea concursuri?”, este mesajul postat de Dudună.

În această conjunctură, a fost suficientă o „piatră” pentru a declanșa un adevărat val de ură la adresa directorilor numiți prea ușor, cu selecții banale, dar pe criterii politice, sau menținerea în funcții a unor „dinozauri” depășiți. Ba chiar s-a ajuns să se afirme că și un copil de trei ani a reușit să rezolve 75% din întrebări. În timp ce alții le-au considerat recreative și în niciun caz pentru a defini capacitatea unui om ce urmează să fie pus într-o funcție de conducere.



Comentează știrea

Luci
20 februarie 2022
Decont NAVETA

Fiindca vad ca este foarte buna la matematica o rog pe domnisoara de la Asociatia Elevilor sa calculeze cati bani a decontat Mihai Sorin, de cand este sef la ISJ, pe naveta zilnica Mangalia-Constanta!

Popescu Nicu
20 februarie 2022
naveta

Această decontare te bântuie de ceva timp. Decontarea se face și dacă, de ex, ești secretară la Liceul X din Cta dar locuiești inMangalia, Medgidia, Cobadin....

Răspuns la: Decont NAVETA
Adăugat de : Luci, 20 februarie 2022
Fiindca vad ca este foarte buna la matematica o rog pe domnisoara de la Asociatia Elevilor sa calculeze cati bani a decontat Mihai Sorin, de cand...
Ana Mqriq
21 februarie 2022
Comentariu postare

A circulat bine ,,pe tren,, că era vreme bună! Copiii spun lucruri trăsnite! ????

Popescu Nicu
21 februarie 2022
raspuns

cuvinte fără sens....Sau atâtea cuvinte are telefonul tău?

Răspuns la: Comentariu postare
Adăugat de : Ana Mqriq, 21 februarie 2022
A circulat bine ,,pe tren,, că era vreme bună! Copiii spun lucruri trăsnite! ????
Profesor
21 februarie 2022
Indignare

Și, care este problema nepromovării examenului? Foștii și actualii directori vor rămâne pe funcții. Are vreo relevanță faptul că nu are competențe? Nicidecum, directorul este numit pe viață, chiar dacă nu corespunde, el vrea să fie director și va fi. .... ”Val de ură la adresa directorilor numiți prea ușor, cu selecții banale, dar pe criterii politice, sau menținerea în funcții a unor „dinozauri” depășiți”- nu, deoarece acești directori se consideră DUMNEZEU în școlile lor. Cei tineri nu îndrăznesc să facă nici o mișcare. Domnule Inspector, revizuiți deciziile celor care stau fără concurs (nu au participat deoarece știau că vor rămâne pe funcții, oricum) sau a „dinozauri” depășiți. Demonstrați că vă pasă de soarta învățământului. Cum este posibil să-l lași in funcția dacă el nu participă sau nu ia concursul de două ori consecutiv?

Profesor
21 februarie 2022
Demnitate

Felicitări doamnei profesor/director Șuba Aurora, care a înțeles că trebuie să se retragă și să vină un cadru didactic mai tânăr. Oamenii de calitate rămân OAMENI. Nu ai cum să rămâi în funcție după vârsta de 65 de ani.

alex
21 februarie 2022
auto

e normal sa tii aceeasi oameni la conducere. E mai usor sa faci manevre cu cei pe care ii cunosti de mai mult timp. Se merge pe principiul tu ma ajuti_eu te ajut.Cand tu gresesti, eu inchid ochii (daca nu afla presa).

Nana
23 februarie 2022
Plictisita

Domnisoara ,Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța,te felicit pentru rezolvarea testului cu asa rapiditate,pofteste si ia loc direct in scaunul directorului ,nu mai pierde vremea ca te plictisesti . Pai, vrei sa dai bacalaureatul cu cadrele didactice care nu reusec sa rezolve un test in 30 min.

Pagina a fost generata in 0.473 secunde