Promisiuni ciudate în scandalul decontării transportului elevilor: bani în avans, fără documente justificative

1255

Articole de la același autor

Într-un stil pompieristic, dovedind că acționează la presiunea reacțiilor în lanț ale beneficiarilor sistemului educațional românesc, ieri, 15 septembrie, Ministerul Educației a lansat o nouă consultare publică.

Este vorba despre un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 ce privește asigurarea transportului elevilor de la domiciliu la școală, dar și serviciile complementare de educație timpurie, creșă și grădiniță, în localități izolate/defavorizate în care nu există astfel de unități de învățământ sau în care numărul locurilor este insuficient în raport cu cererea, precum și extinderea învățământului dual la nivel universitar.

Cel mai dezbătut va fi cu siguranță transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, cărora se propune să li se asigure o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați.

Conform prevederilor noului proiect, toți elevii școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu vor primi o alocație forfetară de transport (fără a fi nevoie de niciun document justificativ) în plus față de bursa socială pe care o primesc toți elevii care se încadrează în criteriile sociale sau medicale (elevi proveniți din familii cu venituri reduse, elevi cu dizabilități, cu boli cronice sau orfani)!

Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația de transport este plătită din bugetul Ministerului Educației, fără a afecta bugetele primăriilor! Suma forfetară lunară este de 50 de lei/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.

În cazul în care tarifele practicate sunt mai mari decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

De asemenea, elevilor cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a patru călătorii dus-întors pe lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Elevii pot solicita acordarea sumei în avans. Pentru situațiile în care se depășește suma forfetară, decontarea se face în luna următoare.

Liderii elevilor, respectiv asociațiile de elevi reunite din județele Constanța, Bacău, București și Ilfov, Maramureș, Vâlcea, Timiș, precum și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (Fepal) acuzau Guvernul (până să apară această consultare publică) de batjocură față de elevi și solicitau ferm să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență ce împiedică elevii să ajungă la școală. „Prin procedura de decontare propusă, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziționeze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parțial de către unitatea de învățământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani și nu vor avea probleme în achiziționarea biletelor/abonamentelor, condamnând astfel elevii cu o situație materială precară la abandon școlar, după pierderile suferite deja de pandemie”, transmit liderii, amintind că ultima ordonanță de urgență adoptată de ministrul Cîmpeanu în domeniul transportului elevilor, OUG nr. 50/2021, a fost atacată la CCR de către asociațiile de elevi, fiind în prezent peste șase dosare pe rolul Curții.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6288 secunde