Răstigniți-l pe Eminescu! Denunțul penal și profesorii submediocri. Atât i-a dus mintea...

2246
5
Răstigniți-l pe Eminescu! Denunțul penal și profesorii submediocri. Atât i-a dus mintea... - editorial14804118121481640296148-1488186576.jpg

Articole de la același autor

Trebuie să recunosc faptul că, la o primă strigare, m-a surprins subiectul propus elevilor de liceu (clasa a XII-a) dintr-un județ al României la Olimpiada de limba și literatura română. Din sutele de mii de opțiuni oferite de frumoasa limbă română și ai săi scriitori, o minte "luminată" a ales un subiect bizar: redactarea unui denunț penal! În secunda a doua, după momentul de uluială, cred că am găsit explicația. 


"Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții, de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota". 


Așa sună subiectul care a stârnit un val de controverse, site-urile de socializare fiind pline de postări și comentarii acide la adresa colectivului profesoral implicat în organizarea Olimpiadei. Sunt păreri și păreri. 
Unii spun că subiectul este unul de foarte mare actualitate, bine înfipt în realitatea României lui 2017, și, drept urmare, copiii trebuie să fie pregătiți pentru acest lucru. Bravos națiune, halal să-ți fie! I-am pregătit pe elevi la matematică, la fizică, la naturale, i-am învățat limbi străine, mai rămăsese să-i perfecționăm într-ale turnătoriei. 
Alții, mai pro, susțin că, de fapt, este stimulată creativitatea, capacitatea de compoziție, fie și într-un context referitor la un denunț penal. Că vocabularul se poate îmbunătăți și redactând asemenea rapoarte, iar imaginației i se dă, la rândul său, frâu liber. 
Sunt și personaje care îi arată cu degetul pe profesorii creatori, încadrându-i fie în rândul dinozaurilor comuniști, fie în rândul celor care, "rașchetați" sub o formă sau alta de Fisc sau DNA, au rămas cu ceva frustrări și cu denunțul penal în minte. 


Părerea mea este că se merge prea departe cu analiza. Personal, văd o explicație cât se poate de simplă în acest caz: atât i-a dus mintea pe profesorii respectivi. Mergând pe linia schimbării cerințelor tradiționale (o mare idioțenie, în umila mea accepțiune), în locul poeziei de suflet și a scriiturii unice în lume, s-a ales un banal denunț, vehiculat la… Antena 3. Fără perdea și fără supărare: acesta este nivelul, pentru că, în sistemul de învățământ, procentul celor slab pregătiți și fără vocație îl depășește cu mult pe cel al dascălilor pe care îi știe generația noastră. 


Și când te gândești că ai noștri copii vor intra pe mâna unor asemenea educatori… Bine că vor fi experți, dar nu în Eminescu ori Blaga, ci în denunțuri! 


Comentează știrea

UN CONSTANTEAN
27 februarie 2017
nu va lasam fara raspuns

"Turnătorul Nota zece! Profesorii își fac datoria, deși primesc lecții de la oricine! Subiectul verifică judicios înțelegerea de către liceeni a ce canalie era un Turnător la securitate sau la partid, sub Ana Pauker sau sub Elena Ceaușescu. Bolșevismul s-ar fi prăbușit repede fără securiști și informatori. Cu mare profesionism, e răstălmăcită aici acum educația antitotalitară în educație pentru pârăciuni. Dealtfel, a denunța anonim la DNA un mare corupt mafiot interlop periculos nu prea mai îndrăznește niciun adult conștient de actuala capacitate a Sistemului de a-ți controla corespondența și convorbirile!" "Curiosul" Nu este exclus, fiind copii olimpici, ca lucrarea lor sa fie mai buna decat a un unui avocat profesionist care te mai lasa si cu buzunarele goale. Faptul de a face o lucrare, interdisciplinara (literatura, drept), ca sa dai si o fizionomie juridica lucrarii, mi se pare un lucru extraordinar. Incredibil este faptul ca s-a facut o ora vie, care sa lase camp liber imaginatiei. Va astept cu toata dragostea sa va vad si la un proces, procesul lui Vulpasin ( din piesa Domnisoara Nastasia) sau procesul Didonei, unde sa fiti obligati sa aduceti motive pro si contra."

Dac
27 februarie 2017
Înainte și acum !

Înainte laudam pe slăvitul conducător și acum se fac denunțuri la dna! Aceiași mocirlă cu aceiași autori / actori, doar că ne facem iluzii, despre ce vorbim !? Este același comunism doar actorii diferă ca vârstă, rang și ffff bogați / înstăriți, care au : câte șase vile "cumpărate din meditații", mașini, adică bolizi, fac concediile în zone exotice, se deplasează spre casă și spre serviciu cu, coloane de mașini, sub forma cohortelor, de : 52.2 = 104/an........! Rușineeeeeeee tuturor celor care fac, ce fac și își bat joc de poporul român !

Alt constantean
1 martie 2017
sevrajul

Cred mai curand ca a fost starea de sevraj a infractorilor consacrati si a penalilor si ei infractori neoficializati prin patalamele, la auzul cuvantului "denunt" si care, dupa revenirea din sevraj si-au pus in functiune toate trambitele si vuvuzelele si au cerut capul celui care il citise si pe Marin Preda, il si predase elevilor si vroia sa afle daca si elevii l-au citit. Pentru iesitii din sevraj propun scoaterea din vocabular a cuvantului "denunt" si emiterea unei OUG nr. 13bis, cu interzicerea denuntului si chiar a pronuntarii acestui cuvant.

unul
2 martie 2017
opinie

Ilie Moromete este prototipul taranului roman, tatal unei familii traditionale, pastrator si veghetor asupra patrimoniului acesteia. Consider ca subiectul este o bataie de joc bine tintita la adresa a ceea ce semnifica Moromete. Te face sa te duci cu gandul la o intreaga generatie umilita, incarcerata si decimata de bolsevici, pe baza unor denunturi mincinoase, judecati ca dusmani ai poporului (pentru ca se opuneau lor, oamenilor noi, si noii oranduiri), executati sau aruncati ani multi si grei in puscarie ... Asa a disparut elita nationalista care ar fi putut redresa tara dupa razboi ...

Ipoteză
3 martie 2017
Acoperiții din invățământ

Un asemenea subiect putea fi conceput numai de niște "acoperiți".

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.425 secunde