Strigăt de disperare al unei învățătoare:

"Recunoașteți că învățământul românesc nu este GRATUIT!"

25560
32
Starea de tensiune din învățământul românesc s-a resimțit și ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, unde s-a desfășurat ședința festivă a celui mai amplu forum al oamenilor școlii din 2016 - al XXXVIII-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo).

Chiar din debutul întâlnirii, prof. Viorel Dolha, președintele AGIRo, și-a mărturisit public dezamăgirile vizavi de situația actuală a educației românești. "Dacă până acum nu am ridicat problema salariilor, din păcate, acum se impune discutată, pentru că încep să vină la catedră tinerii care atunci când au fost elevi nu au obținut nici măcar o mențiune în clasele primare.

Facem pregătire, noi, profesorii, și învățăm cum să lucrăm cu metodele cele mai grozave, dar care presupun să-ți cunoști elevul. Ne reîntâlnim cu copiii pe care i-am avut în clasele primare și care recunosc cum regresează în gimnaziu. Cazul cel mai grav este al profesorilor care au o singură oră pe săptămână și care, ca să ajungă la o normă de 18 ore, trebuie să se prezinte în fața a sute de elevi și ajung să termine anul școlar și să nu-și cunoască elevii.

Vorbim de programe școlare care sunt făcute fără a fi pilotate sau fără să aibă o expertiză serioasă. Se întâlnește un grup de lucru care pune ceva pe hârtie după care se supune la vot. Se emit idei exhaustive, fie legate de manuale, fie de programe școlare, după care dau vina pe legislativ că nu le permite îmbunătățirea decât la anumite intervale de timp, de 10-12 ani. Nu mai departe manualele de istorie care încă prezintă pe hartă Iugoslavia, în loc de Serbia", a declarat prof. Dolha.

Grava problemă a educației primare

Sătulă de discursuri politicoase și de formalism, prof. Manuela Coroi, de la Școala Gimnazială nr. 169, din Sectorul 6 București, a cerut dreptul la cuvânt în momentul în care prof. Andreea Artagea, inspector școlar general adjunct, a solicitat puncte de vedere din sală referitoare la definirea învățământului românesc.

"De fiecare dată vorbesc în plen și spun același lucru: atâta timp cât nu se pleacă de la zero și nu se recunoaște că învățământul nu este gratuit, cât nu se întrunesc comisiile… Asta apropo de un răspuns al unui domn ministru care spunea că nu se întrunesc comisiile ca să se aprobe un buget, că acei oameni care fac programele sunt bine pregătiți, dar noi, cei de la catedră, nu avem viziunea respectivă. Toți vorbesc politicos, toți afirmă că sunt bine pregătiți, cei care sunt în comisii au pregătire multilateral dezvoltată, iar voi trebuie să tăceți și să acceptați produsul făcut de comisia excelentă. În 20 de ani eu nu am primit nicio cretă, nicio coală de hârtie, nimic, ne descurcăm cum putem, apoi suntem puși la zid că solicităm ajutor din partea părinților, bineînțeles interpretat sub o formă sau alta, dar la care apelăm pentru a ne putea desfășura actul pedagogic într-un mod civilizat și plăcut pentru copii. Până la urmă am putea susține lecțiile doar oral, iar asta putem să facem toți, să ne opunem. Numai că oamenii au obosit în învățământ și să se opună și să-și expună opiniile, pentru că de fiecare dată au primit același răspuns și același blocaj.

Se tot vorbește de modelul finlandez, dar care nu presupune 32 de copii la clasă. Ni s-au băgat obligatoriu peste 30 de copii. Unde este eficiența? Unde este învățământul centrat pe elev? Aceste teorii unde sunt aplicabile? Cum poți să acorzi atenție tuturor copiilor în aceeași măsură, când se mai adaugă și integra-rea unui elev cu nevoi speciale? Ai 45 de minute de curs și 32 de elevi, câte minute îi acorzi fiecăruia. Domnii inspectori și secretari de stat pleacă toată ziua în călătorii și schimb de experiență, dar să vină și să aplice benefic învățământului nu doar să povestească ce frumos a fost în Finlanda și ce frumos este sistemul lor de învățământ. N-or să aibă niciodată ăia 32 de elevi în clasă cu care să lucreze pe un salariu de nimic. Ca să nu mai spun că au toată logistica asigurată la clasă, în timp ce noi trebuie să ne zbatem să facem rost de materiale, să ne ajungă bănuții de la o lună la alta, să acordăm atenție fiecărui copil din cei 32… Gândiți-vă la câte trebuie să se gândească un învățător care petrece patru ore cu copilul în clasă! Învățătorul este pus acolo să desfășoare un act de predare, să dăruiască acelor copii șansa la un viitor mai bun, nu să se gândească la soluții materiale", a mai declarat pentru "Cuget Liber" învățătoarea din Capitală.

În final, am întrebat-o ce și-ar dori să se schimbe. "Mi-aș dori să fie schimbați toți oamenii, de sus în jos, și să vadă cu ce se mănâncă pâinea de dascăl, pentru că mulți de acolo nu au mai fost de ani buni la catedră și freacă toată ziua scaunele de la birouri!".

Comentează știrea

32 comentarii. Pagina 2 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 
Adevar
12 august 2016
adevarat

Tot ce s-a scris despre Stan este adevarat!!!!!!!!

Răspuns la: nervi...multi cu stan nebuna
Adăugat de : la 28, invatamantul te costa, 12 august 2016
La 28, totul se plateste. Si cei care predau fac asta cu costuri mari. Iti trebuie nervi de otel sa suporti bataia de joc pe care o face stan cu noi...
PS
12 august 2016
adevarat

Este o persoana urata! Are un caracter urat! Rautatea sufleteasca i-a schimonosit pana si trasaturile... E toata intepata, acida, macinata de cine stie ce frustrari sau ce or mai fi... A pacalit, pur si simplu, oamenii. De fapt, asa a fost dintotdeauna... Momentele critice i-au scos la suprafata adevaratul caracter, adevarata fata. Este o fiinta demna doar de mila... si dispret!

roset
12 august 2016
școala

Sunt curios ce înseamnă comentariul dv cu cifra 10. Eu,unul, n-am înțeles!

Răspuns la: atenție la diacritice și la cifra 10!!!
Adăugat de : Comentatorilor, aici miha...., 12 august 2016
Vă rog mult de tot nu mai scriti cu greseli de ortografie si fără diacritice că înnebunesc, o iau razna. Abia m-am linistit cu cifra 10 care imi...
PS
12 august 2016
adevarat

Oricat de mult ar fi gresit angajatii din 28, un adevarat director gestiona situatiile, un om de omenie indrepta orice situatie!

?
12 august 2016
!

Esti cam proasta / prost!

Răspuns la: școala
Adăugat de : roset, 12 august 2016
Sunt curios ce înseamnă comentariul dv cu cifra 10. Eu,unul, n-am înțeles!
PS la " adevarat"
12 august 2016
si, si, si...

.... Si, oricat de urat ar fi caracterul lui Stan si cat de nebuna ar fi, cei care au sustinut-o sunt mai nebuni si, indiferent cum, caracterele lor lasa de dorit! ''Cine se-aseamana se-aduna!" (ISJ-ul, membrii tuturor CA-urilor si altii de prin apropierea lui Stan)

1,2...1,2!
12 august 2016
roset, vai de parfumul tau!

Esti absolut de proasta! Doar atata poti?!

Răspuns la: școala
Adăugat de : roset, 12 august 2016
Sunt curios ce înseamnă comentariul dv cu cifra 10. Eu,unul, n-am înțeles!
despre stan
12 august 2016
alias darie&yahoo

Sa inteleaga cei care citesc: stan este de mult timp sanctionata, de aceea da din ea raul cat poate de mult, pe unde mai poate. Familial, descalificata total (cititi presa de scandal, este suficient), ca profesor, autodescalificata din start. Si omul cu intretinerea, trimis sa ii multiplice lui stan diploma de licenta, nu s-a putut abtine si a spus amuzat ca el are la bacalaureat nota mai mare decat stan la licenta! Si mai uitati-va si pe site-ul scolii si cautati performantele profesionale ale acestei arogante! Nu va irositi timpul! Nu exista! Iar ca iti pierzi timpul scriindu-ne aici, stane, arata doar ca te oftici foarte foarte tare; orice incerci sa indrugi este doar o confirmare a faptului ca ti se usuca sufletul de ciuda! Din pacate pentru tine, esti trista si abandonata de toti! Traiesti in minciuna si obscuritate! Nu este o jignire, este pura realitate!

s-a intamplat acum 3 saptamani
12 august 2016
despre stan, cea cu tinuta morala!

Mergand, saracutza, draga sefutza / Cu masinutza la alinutza / Sa-si bea cafelutza, vibra posetutza / Si inlemni micutza, umila sefutza. / Direct de la sursa, din spumele marii, / Era anuntzata saracutza sefutza, / Ca tocmai Crudutza / Daduse fugutza sa strice casutza / Lu' miha sefutza si lu' maimutza. / Ce nu stia, poate, Crudutza, / Era ca miha micutza / Stia ca maimutza se da utza-utza, / Cat o tzine crengutza.

intre timp....
12 august 2016
stan, moralitatea intruchipata....

Nu mai bea cafelutza cu alinutza / Ca li s-a stricat de tot carutza / Iar isj da fuga fugutza / Direct in living la sefutza / Sa rezolve problemutza / Si sa numeasca fugutza / Pe cine prefera sefutza.....CONTINUAREA ALTA DATA! MAI RABDA, DARIE/ STAN/ YAHOO.

32 comentarii. Pagina 2 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4593 secunde