Revin uniformele? Cum se vor îmbrăca elevii la școală

678
1
Revin uniformele? Cum se vor îmbrăca elevii la școală - fonduniforme-1451830897.jpg

Articole de la același autor

Uniformele școlare sunt pentru mulți dintre noi o tristă amintire. Ținuta școlară a elevilor din ziua de astăzi impune cel mult o cravată, o cămașă albă sau o vestă. În rest, școlarii se pot îmbrăca cu blugi rupți, pantaloni de piele sau, după caz, fuste prea strâmte sau prea scurte. 


Așa se face că școlile și mai ales liceele au ajuns, în ultimii ani, adevărate podiumuri de defilare pentru ultimele tendințe în modă. 


Din păcate, din teribilism și din dorința de a se evidenția, mulți elevi uită deseori de regulile bunului simț în ce privește ținuta școlară.


Acest lucru s-ar putea schimba însă în anul școlar următor, când uniformele ar putea redeveni obligatorii, pentru a impune o ținută decentă.


Este vorba despre o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr. 35/2007, privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Potrivit proiectului de lege, elevii din învățământul preșcolar și preuniversitar de stat și privat ar putea fi obligați să poarte uniforme. Motivul invocat de inițiatorii proiectului se referă la situațiile "în care fetițele poartă fuste scurte și atrag privirile bărbaților". 


Modelele uniformelor și semnele distinctive ar urma să fie stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ, împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinților și cu consultarea reprezentanților elevilor. În cazul elevilor care provin din familii cu venituri reduse, vor fi introduse burse de ajutor sociale pentru achiziționarea acestor uniforme.


Grupul de parlamentari care au inițiat proiectul legislativ este de părere că implementarea acestei măsuri conduce la prevenirea și combaterea violenței în școli, la impunerea "unei anumite discipline, respect și bun gust", la evitarea "discriminării dintre elevii săraci și cei care provin din familii înstărite!, la promovarea egalității de șanse și la "menținerea decenței, evitându-se situațiile în care fetițele care poartă fuste scurte atrag privirile băieților din clasă sau din școală".


Mai mult decât atât, în opinia inițiatorilor, clasa va căpăta un aspect uniform. "În ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepanțele între cetățeni, respectiv elevi prin situația lor financiară. O parte din cetățeni, puțini la număr, având o stare materială bună și foarte bună, care le permite să le ofere condiții deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci și foarte săraci", explică parlamentarii. Proiectul urmează să fie votat în Senat și în Camera Deputaților.


Cămașă, cravată și fustă mini…
În prezent, în mai toate unitățile de învățământ din Constanța există obligativitatea ca elevii să poarte măcar un semn distinctiv. În unele școli sau licee este vorba despre un simplu ecuson, sau o insignă, în altele este impusă o cravată cu emblema școlii sau chiar o ținută completă, formată din cămașă și pantaloni sau sarafan pentru fete. Sunt chiar licee, precum Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Colegiul Național "Constantin Brătescu", Liceul "Traian", unde elevii sunt verificați la sosire și, dacă nu au cravată și cămașa albă pe ei, nu sunt primiți în școală.


Problemele apar însă în zona inferioară a ținutei, unde fustele nu sunt măsurate de agentul de pază pus să-i verifice pe elevi. Aici însă ar trebui să intervină diriginții sau conducerea școlii, care, conform regulamentului de ordine interioară, pot aplica chiar și sancțiuni pentru elevele sau elevii care nu au o ținută decentă. 


Comentează știrea

herodot
3 ianuarie 2016
la Decebal se poarta fara uniforma!

are alte insemne dupa care se ghideaza madam dictatoarea! grosimea portofelului, "generozitatea" demna de matrimoniale...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Proiectul CORAL, la final
Pagina a fost generata in 0.3761 secunde