Sărbătoarea Castelului Peleș - milioane de vizitatori în șase decenii

158
Sărbătoarea Castelului Peleș - milioane de vizitatori în șase decenii - castelpeles-1365165395.jpg
Una dintre cele mai frumoase și impresionante construcții din țara noastră rămase în amintirea primului Rege al României, Carol I, Castelul Peleș ar avea de sărbătorit 60 de ani de la declararea sa ca Muzeu Național. Din anul 1953, castelul este deschis publicului larg, în timp ce imobilele situate pe domeniul Peleș devin case de creație și odihnă pentru scriitorii, muzicologii și artiștii plastici agreați de regimul comunist.

Domeniul Peleș se întinde pe o suprafață de 1.000 de hectare, numit Piatra Arsă sau moșia Sinaia, achiziționat de Regele Carol I de la Eforia Spitalelor în anul 1871.

Povestea celui mai costisitor muzeu

Istoria Castelului debutează în anul 1873, o dată cu edificarea fundației, prima piatră de temelie fiind pusă doi ani mai târziu. Fostă reședință regală, între anii 1883-1947, naționalizată în 1948, muzeu din 1953 în 1975 și din 1990 până azi, Castelul Peleș este proprietate din anul 2007 a Maiestății Sale, Regele Mihai I al României și instituție publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Din 1990, respectiv 1993 și până azi, castelele Peleș și Pelișor sunt redeschise spre vizitare. În anul 2007, după cinci ani de negocieri între Statul român și Casa regală, se ajunge la un acord, prin care castelul Peleș, castelul Pelișor, precum și întregul domeniu Peleș alcătuit din fostele dependințe regale, au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I continuă să fie administrate de statul român. Excepție face castelul Foișor, clădire inaugurată în anul 1881. Acordul cu Casa regală, expirat în anul 2009, în cazul castelului Pelișor și în 2010, în cazul castelului Peleș, a fost din nou prelungit.

Considerat mereu o destinație de vacanță costisitoare, din cauza prețului ridicat al tarifelor de vizitare, trebuie să știți că la ora actuală pentru a vizita în întregime Castelul Peleș trebuie să scoateți din buzunar 70 lei pentru adulți și 25 lei pentru copii. Cu acest gen de bilet puteți vizita expoziția de bază, dar și etajele I și II, unde se află dormitoarele regale și camerele de oaspeți.

Mai există o variantă intermediară, care oferă posibilitatea vizitării parterului și a etajului I.

Însă, cu un bilet de 25 lei adult și un bilet de 5 lei copil, se poate vizita expoziția de bază, care cuprinde impresionantele săli de la parter. Turul începe cu fostul foișor de vară și continuă cu sala armelor, sălile de audiențe, cele trei săli de bal, biblioteca, nu neapărat în această ordine. Din grupul de vizitare format au făcut parte și patru cetățeni sosiți din Republica Moldova și care, trecând peste faptul că nu știau că Regele Mihai încă mai trăiește au însoțit explicațiile ghidului cu asocieri istorice proprii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Diverse : Zece curiozități despre Finlanda
Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Diverse : S-a întâmplat într-un muzeu din Viena
Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Diverse : O noapte în "Calul Troian"
Pagina a fost generata in 0.4205 secunde