Scandal la Școala 43. Învățătoare filmată când jignea elevii

13902
4

Articole de la același autor

În septembrie 2022, când au intrat într-una din clasele pregătitoare, la Școala Gimnazială nr. 43 „Ferdinand” din Constanța, micii școlari s-au bucurat să aibă o învățătoare tânără. Din păcate, respectiva se pare că nu a rezistat… presiunii celor din bănci și a renunțat, iar de la finele lunii octombrie 2022, la catedră a venit un cadru didactic pensionar, Vasilica Cosmiceanu.

Comportamentul agresiv al învățătoarei avea să iasă la iveală marți, 26 martie, conform declarațiilor unei mame care s-a văzut nevoită să monteze un dispozitiv de înregistrare pentru a surprinde jignirile cadrului didactic.

Reclamațiile la adresa învățătoarei pensionare Vasilica Cosmiceanu au început încă din anul 2023, când părinții i-au solicitat directoarei să o demită. Managerul a refuzat, pe motiv că nu va mai găsi un cadru didactic cu o asemenea experiență.

Marți, 26 martie, Amelia Buzduceanu, mama care a dezvăluit comportamentul învățătoarei, a declarat pentru „Cuget Liber” că, pe de o parte, o înțelege că la o asemenea vârstă nu mai poate avea răbdare. „Dar nici nu poți avea asemenea reacții față de niște copii de 7 ani. La ultima ședință cu părinții, din decembrie 2023, la care a participat și domnul director adjunct, i s-a adus la cunoștință că a bătut cu palmele în cap un copil. Și atunci, ca să nu i se mai reproșeze că-i bate ea, îi pune la colțul de rușine să se bată singuri peste gură. I-am pus fetii microfon pentru că am proces cu învățătoarea și îmi trebuiau dovezi, întrucât ori de câte ori povestea copilul eram contraziși că minte”, a povestit aceeași mamă. Ea a recunoscut că există un grup de părinți foarte mulțumiți de prestația învățătoarei și cărora le trimite filmări din timpul orelor. „Sunt copii care fac meditații cu doamna și nu sunt de etnie turcă, cum suntem noi, despre care afirmă că nu suntem de familie bună ca să fim ținuți în puf ca ceilalți”, a mai adăugat Amelia Buzduceanu.

Reacția IȘJ Constanța

Scandalul a început din luna ianuarie, când Inspectoratul Școlar Județean Constanța a fost sesizat, în data de 29.01.2024, printr-un e-mail în care Amelia Buzduceanu a reclamat faptul că doamna învățătoare a postat pe pagina sa de Facebook fotografii cu eleva, fără a avea consimțământul părintelui, precum și faptul că procesul educațional de la clasă nu corelează suficient conținutul programei cu ritmul de parcurgere a materiei și cu particularitățile individuale ale copiilor.

IȘJ Constanța a solicitat instituției școlare, în calitate de angajator, finalizarea cercetării disciplinare (declanșate de către unitatea de învățământ), precum și aplicarea măsurilor ce se impun. În paralel cu aceste măsuri, s-a solicitat sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Constanța în vederea identificării soluțiilor specifice, conform expertizei și atribuțiilor instituționale. De asemenea, în data de 30.01.2024, directorul unității de învățământ a pus la dispoziția Poliției Municipiului Constanța - Secția 1 Poliție înregistrările audio-video de la clasa respectivă. Unitatea de învățământ a încheiat cercetarea disciplinară și a sancționat cadrul didactic cu „avertisment”, conform legislației în vigoare.

Marți, 26 martie, IȘJ Constanța a luat legătura de urgență cu managerul școlar și a solicitat gestionarea situației create. „În jurul orei 11.30, instituția noastră a fost anunțată telefonic de către unitatea de învățământ (angajator) că doamna învățătoare și-a depus demisia, solicitând încetarea activității cu data de 27.03.2024. Menționăm că doamna învățătoare este cadru didactic pensionat, angajat în regim de plată cu ora. IȘJ Constanța, prin inspectorul școlar pentru învățământ primar, va asigura managementul clasei de elevi, prin prezența unui cadru didactic la clasa respectivă, astfel încât procesul educațional să se desfășoare în condiții optime, fără sincope”, au transmis reprezentanții inspectoratului.



Comentează știrea

vultuuru
27 martie

Eu zic ca daca nu ii place sa ii duca la alta scoala. Individa a fost chemata pentru ca a fost performanta la timpul ei. Inteleg ca sunt 5-6 copii din clasa cam loazele ce erau si pe timpul meu . totusi astia loazele de atunci au ajuns mai bine decat vor ajunge astia fruntea de azi. oricum poate cauta o invatatoare care ii lasa in durerea lor sa se joace pe telefoane si sa le dea pentru acasa sa citeasca fara sa ii verifice vre-o data.

joe
27 martie

Ba nu-i jignea deloc. Le spunea pe nume..! La cat de nesimțita, puturoasă si "miserupista' e actuala generatie cand e vorba de scoală si invățat, incat vorbele profesoarei sunt adevarate mangaieri, nu jigniri.

Alecs
27 martie

Invatatorii ca tanti asta trebuie dati afara din invatamant.

Traiann
27 martie

Just ! dar in locullor sa mergi tu si alti "destepti" ca tine ; as fi foarte curios daca vei avea aceiasi parere dupa trei luni de catedra . Copii trebuie tinuti din scurt , a fost o mare gresala cand s-au introdus noie reglementari privind intangibiltatea copilului .

Pagina a fost generata in 0.7425 secunde