Campania "Cuget Liber" - "Țară, țară, vrem meseriași! Nu tineri în șomaj!"

Lăsați orgoliile, nu diploma vă asigură viitorul! Iată cele mai căutate calificări

9597

Articole de la același autor

Un proverb românesc ne învață că „Meseria este brățară de aur”, deoarece o meserie, asemenea aurului, îl înnobilează pe om. Din păcate, orgoliile proaste au ajuns să pună frână în alegerile viitoarelor generații de meseriași, care se văd împinse de la spate mai ales de părinți și apoi de anturaj să facă o facultate, indiferent ce-o fi… să fie.

De trei decenii încoace se duce o luptă acerbă de convingere a tinerilor că e nevoie mai mult ca oricând de meseriași. Astfel a apărut și învățământul dual, care presupune un program școlar combinat, care include și pregătire teoretică, dar și un stagiu de ucenicie plătit în cadrul firmelor partenere. Elevii învață o meserie, fiind plătiți pentru asta, și au ocazia să obțină un loc de muncă în cadrul societăților unde fac practică.



Săptămâna aceasta este dedicată, în toate unitățile de învățământ constănțene, promovării meseriilor ce vor fi școlarizate în anul școlar 2024-2025 în învățământul profesional constănțean. Sub motto-ul „Meseria face diferența”, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a realizat, cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor, sărbătorită în prima zi a acestei săptămâni, Ghidul de orientare în carieră.

Reamintim că, în anul școlar anterior, din cele 1.761 de locuri în învățământul profesional și dual, pentru a doua etapă rămăseseră disponibile 608. Cele mai căutate meserii au fost cele de bucătar, comerciant vânzător, ospătar, chelner, electrician, lucrător hotelier, frizer, coafor, manichiuristă, pedichiurist, dar și brutar patiser.

La Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti”, locurile pentru calificarea de sudor la învățământul dual, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța SA, au fost primele ocupate, motiv pentru care se mențin în oferta acestui an. Același agent economic a încheiat un parteneriat cu Liceul de Marină Constanța pentru calificările de lăcătuș construcții nave și tubulator naval, iar cu Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, pentru calificarea de electromecanic nave.



La bursa calificărilor, cele mai multe parteneriate cu agenți economici au fost înregistrate de licee pentru calificarea de mecanic auto (21 societăți), calificarea de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (20 societăți), urmate de calificarea de ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație (16 societăți) și calificarea de bucătar (13 societăți).



A început febra acțiunilor de promovare


Până pe 17 mai 2024, la nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar 2024-2025 se desfășoară acțiunea „Săptămâna meseriilor”, cu sprijinul operatorilor economici parteneri, având ca principale scopuri: promovarea învățământului profesional și tehnic, în general, și, în special, a modului de organizare și funcționare a învățământului profesional; informare privind condițiile în care elevii pot avea acces la învățământul profesional și beneficiile acestei forme de pregătire; conștientizarea elevilor din clasa a VIII-a, învățământ gimnazial, cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învățământul profesional; oferta de școlarizare pentru învățământul profesional, condiții de admitere.



Din agenda de activități a IȘJ Constanța mai fac parte concursurile pe meserii “mecanic auto” și “sudor” – etapă județeană, care se vor desfășura la finele săptămânii viitoare la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia. De asemenea, în perioada 20-12 mai, va avea loc Târgul de oferte educaționale ALEGE-ȚI DRUMUL CORECT! , într-o locație ce va fi anunțată ulterior.

Miercuri, 13 martie, la Universitatea „Ovidius” a avut loc întâlnirea de lucru pentru pregătirea planului de promovare pentru recrutarea elevilor în învățământ dual în anul școlar 2024-2025.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1139 secunde