Tupeu de șpăgar? Lucian Faliboga a dat în judecată Școala "Gala Galaction" Mangalia

19360
Tupeu de șpăgar? Lucian Faliboga a dat în judecată Școala

Articole de la același autor

Nu presa este de vină pentru eticheta rușinoasă de șpăgar căpătată de fostul inspector școlar Lucian-Dorel Faliboga, un profesor de matematică respectat în Mangalia, care, împreună cu un alt inspector, s-a pretat să ia șpagă pentru ca soția unui învățător să primească notă de trecere la concursul de suplinitori din 2021.

E de notorietate națională, din păcate, fapta celor doi foști inspectori care au primit în două luni aproximativ 100 kg de varză albă, 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc de 150 kg și trei baloți de paie, bunuri în valoare totală de circa 3.000 de lei. Iar acum au rămas fără catedră și plâng pe la colțuri!

Prof. Lucian Faliboga a fost concediat de la Școala Gimnazială „Gala Galaction” din Mangalia începând cu data de 13 februarie, dar, pentru că se consideră nedreptățit, a dat în judecată unitatea școlară (dosar 983/118/2024 din 19 februarie 2024, Secția I civilă/Litigii de muncă).

Prof. Elena Grădișteanu, directoarea școlii din Mangalia, ne-a relatat că în data de 9 februarie a avut loc un consiliu de administrație în cadrul căruia s-a votat eliberarea din funcție a prof. Lucian Faliboga începând cu 13 februarie 2024. „Avem o nouă metodologie a mobilității personalului didactic și am acționat conform art. 6 alin 7 și 8”, a declarat aceasta. Ea a adăugat că la unitatea de învățământ nu s-a primit nicio înștiințare de la Judecătorie, dar la momentul respectiv vor demonstra că au acționat conform legii.

Articolul 6 stipulează că „nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare sau orice activitate didactică în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni”, inclusiv luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat.

La jumătatea lunii trecute, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noii metodologii, am întrebat Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în speță prof. Sorin Mihai, inspector general, dacă prof. Iulia Cabrancea și prof. Lucian Faliboga riscă să-și piardă catedrele și ni s-a răspuns că angajatorul va lua măsurile stabilite de lege.

Pe de altă parte, „angajatorul” în cazul Școlii nr. 24, reprezentat de prof. Corina Teodorov, directorul instituției, ne-a oferit răspunsul primit de la IȘJ: „Deoarece în hotărârea definitivă dată în anul 2022 nu se face referire la interdicția doamnei (Iulia Cabrancea – n.r.) de a preda, iar Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare în luna septembrie 2023, nu există temei legal, deoarece cronologic hotărârea definitivă este anterioară legii”.

Am încercat să aflăm și de la Lucian Faliboga în ce temei legal a contestat concedierea de la Școala „Gala Galaction”, dar, elegant cum îl știm, ne-a închis telefonul. Rămâne să vedem în ce măsură justiția îi va da dreptate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5501 secunde