Directorii așteaptă interdicția vizei de flotant. "De ce să ne prefacem că nu vedem adevărul?"

3464

Articole de la același autor

Plecând de la principiul transparenței, nediscriminării și al eliminării segregării în mediul școlar, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică o nouă procedură de repartizare a preșcolarilor în grupele de grădiniță, dar și a școlarilor din clasele pregătitoare, a V-a și a IX-a, adică început de ciclu, care de fapt nu schimbă mare lucru. Problema vizelor de flotant rămâne în continuare…

Poate cu excepția faptului că Inspectoratul Școlar Județean nu va mai elabora procedura de repartizare aleatorie. În conformitate cu noile prevederi, Ministerul Educației elaborează procedura-cadru în baza căreia fiecare unitate de învățământ își va realiza propria procedură internă de repartizare aleatorie a preșcolarilor sau elevilor.

În funcție de decizia consiliului de administrație, distribuția în formațiuni de studiu se realizează prin tragere la sorți sau prin distribuția echitabilă a elevilor ordonați alfabetic, cu părinții observatori. Cu obligația distribuirii în mod echitabil în formațiuni de studiu și a următoarelor categorii: copiii cu cerințe educaționale speciale, cei care repetă anul școlar, cei care nu au parcurs ciclul preșcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferați dintr-o altă țară/unitate de învățământ/clasă, precum și cei admiși pe locurile distinct alocate candidaților cu cerințe educaționale speciale sau pe locurile speciale pentru romi.



„Conceptul de capacitate instituțională nu este doar pe hârtie”


Din păcate, spre dezamăgirea directorilor de școli, nicio vorbă despre mult așteptata modificare legată de practica mutației din buletin prin intermediul căreia mulți dintre copii ajung la școlile cele mai bune, deși nu locuiesc în cartierele respective.

„Noi oricum făceam această distribuție în consiliul de administrație, în prezența celor trei părinți membri. Și de regulă mai chemam și doamnele învățătoare care urmau să-i preia pe copii, adică făceam chestia asta transparent, în ultima decadă a lunii august”, a declarat prof. Carmen Guguș, directorul Școlii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul”. Ea a adăugat că diferența este că pot participa în calitate de observatori și alți părinți decât cei care erau membri ai consiliului de administrație, pentru că se va anunța data când are loc distribuția în formațiuni.

Problema este alta, însă: la fel precum prof. Carmen Guguș, și alți directori constănțeni așteaptă să fie reglementată înscrierea la clasa pregătitoare. „Conceptul de capacitate instituțională nu este doar pe hârtie. Iar școala are capacitatea prevăzută la construcția ei de acum 55 de ani. Așteptăm metodologia să vedem dacă putem înscrie atât cât ne permitem. Avem 88 de locuri pentru anul viitor și, dacă se înscriu mai mulți cu această viză de flotant, cum procedăm? Mai mult de jumătate din cei înscriși anul trecut au avut această viză. Adică, din 130 de înscriși, 75 au fost cu viză. De ce să ne prefacem că nu vedem care-i adevărul? Să putem spune după al 88-lea înscris că nu se mai poate. Trebuie să tragem o linie! În metodologie să existe un criteriu în baza căruia să se stabilească o limită”, a mai spus prof. Carmen Guguș.

Întrebat în cadrul unei emisiuni la Europa FM de ce nu se intervine în această speță, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a afirmat că nu este constituțional. „Reședința și domiciliul conferă aceleași drepturi persoanelor care le dețin. Prin urmare, nu putem interzice accesul în clasa pregătitoare persoanelor care dețin o viză de flotant. Nu putem schimba pentru că nu putem schimba legea. Nu este în competența Ministerului Educației. Am încercat să scoatem posibilitatea de a fi înscriși pe baza vizei de flotant sau să prioritizăm cumva, să ierarhizăm copiii pe cei cu domiciliu și apoi pe cei cu viză de flotant. Nu este constituțional”, a explicat Florian Lixandru.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4047 secunde