Elevii nu vor ca actele de violență din școli să rămână simple statistici prezentate în ședințe

3179
Elevii nu vor ca actele de violență din școli să rămână simple statistici prezentate în ședințe - fond-violenta-scolara-1-1706294727.jpg

Articole de la același autor

Dintotdeauna violența în unitățile de învățământ a constituit un fenomen greu de gestionat, iar „comițiile” și comitetele permanent înființate sau redenumite nu au făcut altceva decât să îngreuneze activitatea cadrelor didactice și managerilor care se văd implicați într-un nesfârșit foileton al hârtiilor.

Iată că la începutul acestui an școlar a mai apărut o… normativă, în speță Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară, a cărui echipă interinstituțională s-a reunit pentru prima dată vineri, 26 ianuarie, la Liceul Energetic, având ca temă monitorizarea implementării măsurilor prevăzute la nivelul județului Constanța.

La această primă ședință au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratului de Școlar Județean Constanța, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al Județului Constanța, Direcției de Sănătate Publică Constanța, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, Agenției Naționale Antidrog, Consiliului Județean Constanța, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, Primăriei Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală.

Hărțuirile predomină în colegiile naționale

„Obligativitatea era să ne vedem semestrial, dar am decis împreună cu colegii să avem întâlniri lunare, tocmai pentru a avea un feedback vizavi de măsurile pe care acest plan le prevede”, a declarat prefectul Silviu Coșa la întâlnirea cu presa ce a urmat ședinței.

Din partea Inspectoratului Județean de Poliție, inspector principal Cosmin Piersic, șef Serviciu Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității, structură nou înființată în cadrul unui proiect pilot la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că, de la începutul anului școlar, s-au desfășurat 593 de acțiuni. „Cei de la Rutieră au desfășurat 393 de acțiuni, în zona adiacentă unităților de învățământ, pe fluidizare. În medie, IPJ Constanța are în fiecare zi 65 de forțe care acționează în interior, constituite în aproximativ 50 de patrule mixte cu participarea jandarmilor. Au fost înregistrate 64 de infracțiuni de la începutul anului școlar, din care 37 de lovire sau alte violențe, 10 infracțiuni purtare abuzivă, amenințare, purtare de obiecte periculoase, furt, abuz în serviciu, ultraj contra bunelor moravuri”, a afirmat inspector principal Cosmin Piersic.

De la Ramona Iliuță, director adjunct Direcția de Sănătate Publică, am aflat că instituția pe care o reprezintă coordonează rețeaua de cabinete de medicină școlară din unitățile de învățământ. Un total de 19 medici de medicină generală, 120 de asistenți și 19 medici și 18 asistenți de stomatologie.

Invitată să participe la această ședință, Andreea Karina Lazăr, președintele Consiliului Județean al Elevilor, avea să declare că, din centralizările acestei structuri, cele mai numeroase acte de violență și bullying se înregistrează la colegiile naționale. „Încurajez reprezentanții instituțiilor prezente astăzi nu doar să demareze acțiuni pentru a avea niște statistici pe care să le prezinte într-o ședință, ci pentru a avea un impact adevărat asupra elevilor, pentru că suntem conștienți că asta ne dorim cu toții și de aceea ne-am întâlnit. Anul trecut am lansat un formular de consultare în teritoriu special destinat violențelor din școli și bullying. Am observat că foarte multe apar chiar la colegii naționale, la licee destul de populare”, a spus Andreea Karina Lazăr.

Ea a adăugat că președinții consiliilor din școală sunt îndrumați să ia pulsul din teritoriu, mai ales pentru că elevii sunt predestinați să se deschidă în fața celor de vârsta lor.

Cauzele principale ale hărțuirilor în școli le constituie etnia, orientarea sexuală, religia, masa corporală, aspectul fizic, care au existat dintotdeauna, dar care, odată cu imixtiunea părinților în procesul educațional, au căpătat o altă amploare. În sensul în care elevii se simt susținuți de un adult chiar și atunci când fac… rele, fapt confirmat de recentele violențe de la Liceul Tehnologic „I.N. Roman”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6497 secunde