Nereguli cu transportul? "Generalul" dezminte existența problemelor cu naveta în județul Constanța

10626

Articole de la același autor

Mandatul actualului ministru al Educației, Ligia Deca, este remarcabil prin fondurile europene atrase, cu precădere în lupta cu abandonul școlar, și cu toate acestea nici acum nu poate fi rezolvată o problemă cu care se luptă elevii și asociațiile reprezentative: gratuitatea transportului elevilor.

Din 2015 încoace, legislația și măsurile adoptate de autorități nu au reușit să soluționeze această problemă, așa încât luni, 8 ianuarie 2024, reprezentanții mai multor asociații de elevi - Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov - au protestat în fața Ministerului Educației.

De data aceasta, demersul lor este justificat de anunțul făcut de Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) care, din cauza unor probleme legislative, a precizat că, din data de 8 ianuarie, elevii din 19 județe vor rămâne fără transport gratuit. „Este vorba de județele unde consiliile județene şi-au bătut joc de serviciul public de transport și au refuzat să îşi îndeplinească obligațiile legale pentru organizarea licitațiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee” – a transmis FORT, într-un comunicat de presă.

Suma forfetară nu pare o soluție

Și asta la doar o zi de la anunțul făcut de Ministerul Educației pentru cele 14 județe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier județean. Și anume că, începând cu data de 1 februarie 2024, elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate prin hotărârea consiliului județean. De asemenea, pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont inspectoratelor școlare județene, de la începutul cursurilor școlare şi până la data de 1 februarie 2024, inspectoratele școlare vor plăti sumele către transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel național, situație comunicată de ANRSC şi aprobată de consiliul județean.

În opinia reprezentanților Organizației Salvați Copiii, care s-a solidarizat cu cererile legitime ale reprezentanților elevilor din România, suma forfetară stabilită pentru elevii care nu beneficiază de servicii de transport public este adesea insuficientă pentru a acoperi costurile reale ale transportului. „Aceasta înseamnă că elevii și familiile lor sunt lăsați să suporte costuri suplimentare de deplasare a copiilor către școală, care se adaugă la costurile ascunse ale educației pe care părinții trebuie să le suporte”, conform analizelor Salvați Copiii.

„Solicităm Ministerului Educației și consiliilor județene să preia soluțiile identificate de acești elevi și comunicate public de aproape un deceniu pentru modificarea și îmbunătățirea cadrului legal existent. Având în vedere perpetuarea lipsei de soluții juridice, credem că, în acest moment, se impune luarea în considerare, cu seriozitate, de către Guvernul României, a propunerilor elevilor pentru reconfigurarea juridică a transportului gratuit pentru elevi”, se mai arată în scrisoarea deschisă a Organizației Salvați Copiii.

Și pentru că participarea reprezentanților elevilor constănțeni a constituit un semnal de alarmă vizavi de modul cum se decontează transportul în județul nostru, l-am întrebat pe prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, cum comentează situația. „La nivelul județului Constanța, Inspectoratul Școlar Județean a decontat integral facturile emise de către operatorii de transport, inclusiv pe luna decembrie. Inclusiv pentru luna decembrie s-a achitat suma de 1.010 mii lei, pentru un număr de 6.210 elevi, care au beneficiat de aceste servicii, conform documentelor de transport emise. Următoarele facturi, pe ianuarie, se eliberează și se depun la IȘJ până pe 7 februarie 2024”, a transmis „generalul” constănțean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8721 secunde