Profesori constănțeni, supărați pe IȘJ. "Toți au anulat simulările din ianuarie, doar noi suntem mai cu moț"

6014

Articole de la același autor

Pe fondul programării, de către Ministerul Educației, a unei simulări naționale la începutul lunii februarie 2024, numeroase inspectorate școlare județene și-au făcut publică intenția de a anula simulările județene din luna ianuarie 2024. În schimb, marți, 20 decembrie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a transmis pe forumul site-ului oficial că în luna ianuarie 2024 se vor desfășura simulările județene ale examenelor naționale: la Evaluarea Națională - în perioada 18-19 ianuarie, respectiv Bacalaureat – în zilele de 22, 23, 25 ianuarie.

Vestea că vor fi organizate simulări naționale de către Ministerul Educației a fost făcută publică din prima săptămână a acestei luni: „A fost aprobat și trimis spre publicare ordinul privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2023-2024. Listele cuprinzând conținuturile pentru simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a și pe cele pentru simularea examenului de Bacalaureat sunt anexe ale acestui ordin și vor fi transmise după publicarea în Monitorul Oficial”. Moment în care o serie de inspectorate școlare au anunțat că vor anula simulările județene programate în luna ianuarie 2024.

Și profesorii constănțeni mai sperau, până ieri, că și IȘJ Constanța va lua aceeași decizie, având în vedere volumul de muncă pe care îl presupune un asemenea demers pentru organizarea evaluării a circa 6.000 de elevi.

Marți, 20 decembrie, însă, odată cu publicarea anunțului (vezi foto), au apărut și reacțiile. Aflat pe teren într-o documentare în unități de învățământ, redactorul „Cuget Liber” avea să afle faptul că profesorii sunt foarte nemulțumiți de „înghesuiala” la care vor fi supuși în organizarea, în mai puțin de o lună, a trei simulări. „Toate inspectoratele școlare au decis să anuleze simulările județene din luna ianuarie, doar noi suntem mai cu moț. Nu se gândește chiar nimeni la volumul de muncă pe care-l presupune organizarea acestor activități?”, ne-a declarat managerul unei instituții. Iar un alt cadru didactic ne-a întrebat, evident retoric: „Noi când mai predăm în acest interval? Timp pierdut, resurse materiale consumate aiurea. Ca să nu mai vorbim de inutilitatea simulării în luna ianuarie, după vacanță, teoretic, în prima săptămână de școală se discută simulările din decembrie”.

Categoric, cel mai dificil va fi pentru unitățile liceale care au și elevi de gimnaziu.

Conținuturi stabilite pentru simularea județeană de la Limba română

Conform anunțului făcut de IȘJ Constanța, simularea județeană a Evaluării Naționale are loc în perioada 18-19 ianuarie și sunt vizate următoarele conținuturi: textul dramatic și particularitățile sale; caracterizarea personajului; pagina de jurnal; construcții active/ pasive/ cu pronume reflexiv; relații de subordonare

Simularea județeană a Bacalaureatului are loc în zilele de 22, 23, 25 ianuarie, iar conținuturile anunțate pentru limba română sunt: modalități de caracterizare a personajului într-un text la prima vedere; un text studiat care aparține următorilor autori: Ioan Slavici; I.L. Caragiale; Tudor Arghezi; Lucian Blaga.

Iată calendarul simulărilor naționale:

Evaluarea Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a:

5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă

6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă

7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor.

Examenul Național de Bacalaureat 2024

4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română

5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului

6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării

7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă

15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.4766 secunde