Din ciclul "noaptea ca hoții". Soarta Palatului Copiilor, decisă pe mutește, fără știința "generalului"?

4250

Articole de la același autor

Vestea că palatele copiilor se transferă în subordinea consiliilor județene a picat ca un „trăsnet” odată cu publicarea „peste noapte” în Monitorul Oficial (977) de vineri, 27 octombrie, a Legii 296 „privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”. Ca dovadă că la Ministerul Educației se acționează pe mutește este și faptul că într-un interviu înregistrat vineri, 27 octombrie, dimineață, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, nu cunoștea decizia superiorilor.





Întrebat de reporterul Antena 3 de Constanţa despre soarta Palatului Copiilor, „generalul” constănțean a răspuns: „Palatul Copiilor este în administrarea Ministerului Educației, în patrimoniul statului. Pe Legea învățământului preuniversitar, care acum este în vigoare, într-o formă inițială era o discuție că ar putea să treacă la administrația locală, ceea ce nu era tocmai în regulă pentru că furnizează servicii de activități extrașcolare pentru elevii din întreg județul. Ulterior, a fost o formă, să spunem, intermediară a legii care spunea că va trece în patrimoniul Consiliului Județean. La acest moment, au picat și una, și cealaltă. Văd că există o discuție și vom vedea care este legislația subsecventă și unde se va ajunge, ca totuși să ajungă tot în patrimoniul Consiliului Județean. Pentru că avem un parteneriat încheiat cu Primăria municipiului Constanța, dar sunt dificultăți legate de posibilitatea de finanțare și sunt firești și e normal să existe aici precauție și să fim prevăzători. E complicat să finanțezi un spațiu care nu-ți aparține”.



Declaraţia actuală se bate cap în cap cu ce afirmase, anul trecut, când viceprimarul Ionuț Rusu anunțase protocolul încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării şi spunea că „Primăria va putea investi în baza materială a Palatului Copiilor și, astfel, Constanța va avea parte de mult mai multe activități culturale, sportive, științifice și educative”. Prof. Sorin Mihai se arăta foarte încântat că baza materială va fi reabilitată și modernizată, parcul va fi întreținut și reamenajat, putând fi pus la dispoziția constănțenilor ca loc de promenadă…



Iată ce prevede noua lege


Cert este că, la ora la care era intervievat vineri, 27 octombrie, prof. Sorin Mihai nu aflase că Guvernul României deja legiferase o modificare esențială: transferul palatelor copiilor în subordinea consiliilor județene.

Va să zică două luni a durat decizia Ministerului Educației, stipulată în Legea 198/2023 (în vigoare din 3 septembrie), în ceea ce privește soarta palatelor copiilor și cluburilor elevilor, declarate unități de educație extrașcolară care fac parte din rețeaua școlară, primăriile putând prelua în administrare și contribui la finanțarea acestora.



Dar iată ce prevede Legea 296/26 octombrie 2023 la Secțiunea a 5-a - Descentralizarea unor servicii publice:

„Art. LV. — (1) Începând cu data intrării în vigoare a legii prevăzute la alin. (4), serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea consiliilor județene.

(2) Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale în sensul alin. (1) următoarele:

a) direcțiile județene de familie și tineret care se află în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;

b) direcțiile județene de sport care se află în subordinea Agenției Naționale pentru Sport;

c) palatele copiilor/cluburile elevilor și patrimoniul aferent aflate în subordonarea Ministerului Educației.

(3) Odată cu descentralizarea serviciilor publice prevăzute la alin. (2) și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu, precum și al fondurilor necesare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestora”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4661 secunde