Opriți bătaia de joc! Pentru ce merite primește un elev cu media 1 cei 450 de lei?

8237

Articole de la același autor

Nu mai este o noutate faptul că liceenii admiși anul acesta în clasa a IX-a cu medii de 1 și 2 se vor bucura de burse de merit în valoare de 450 de lei, fiind aduși pe aceeași „linie” cu colegii lor mai eminenți, care au muncit, s-au meditat, au tremurat de emoție pentru o medie în apropierea marelui 10. Din păcate, o „scăpare” ministerială legiferează o anomalie greu de închipuit. Și dacă mai speram într-o modificare a legii și o îndreptare a gravei erori, din cea mai recentă informare primită din partea Ministerului Educației nu transpare nici cea mai vagă intenție.

În încercarea de a atenua șocul creat de această greșeală fără precedent, Ministerul Educației a transmis o informare în privința burselor de merit, pe baza celor mai recente date trimise de inspectoratele școlare județene.

În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit (461.700) sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8,00 – 10,00.

Din totalul burselor de merit, 52,55% sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9,50 – 10,00, iar 8,74% revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5,00 – 7,99.

Și ca să vedeți că de fapt vorbim de aproape o falsă problemă, în informare se precizează că 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5,00. Raportat la numărul total de burse școlare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranșă reprezintă 0,66%.

Conform centralizatorului pus la dispoziție, 2.382 de bursieri de merit au medii între 3 și 3,99, 704 elevi au medii între 2 și 2,99, iar 158 au medii între 1 și 1,99.

Și tot în baza acestui centralizator, descoperim că numărul bursierilor pentru locurile I, II și III la faza județeană a olimpiadelor (8.466) e sensibil egal cu numărul bursierilor cu medii între 1 și 4,99, adică 8.454. Cu certitudine, se vor isca glume proaste între cele două categorii, codașii fluturându-și victoria în fața celor silitori, pentru că aici s-a ajuns în societatea românească.

„Așa ceva este inadmisibil”

Zilele acestea, marea majoritate a inspectoratelor județene au oferit colegilor din presă informații legate de numărul elevilor cu medii sub 5 care vor primi burse de merit. Până la închiderea ediției, IȘJ Constanța nu ne-a răspuns întrebării adresate în legătură cu numărul acestor „fake merituoși”.

Cât privește „spălatul pe mâini” al celor implicați în această monstruoasă eroare, iată cum se justifică Ministerul Educației, în finalul informării transmise miercuri, 1 noiembrie: „Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost elaborată în concordanță cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care stabilește explicit tipurile de burse și principalele condiții de acordare a acestora.

Demersul a respectat etapele prevăzute de legislația în vigoare și principiul transparenței - elaborare, etapă de consultare publică, dezbatere publică, la solicitarea partenerilor de dialog social, ședință a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației pentru integrarea propunerilor și avizarea documentului, urmate de publicarea în Monitorul Oficial.

Ministerul Educației analizează propunerile de îmbunătățire a Metodologiei de acordare a burselor școlare, cu respectarea interesului superior al copilului și a principiului echității”, se mai precizează în comunicatul ministerului.

Mai rămâne să vedem dacă premierul Marcel Ciolacu va acționa conform declarațiilor sale de zilele acestea. „Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit! Așa ceva este inadmisibil! Am discutat cu doamna ministru Deca și cu sindicatele. Și aștept cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, a declarat premierul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5001 secunde