Numeroase unități de învățământ reabilitate din Constanța se află încă pe lista cu risc seismic

3685
Numeroase unități de învățământ reabilitate din Constanța se află încă pe lista cu risc seismic - fond-risc-seismic-1710088305.jpg

Articole de la același autor

Din când în când, Ministerul Educației își amintește să revizuiască lista cu școlile în pericol de prăbușire la un cutremur, dar se pare că o face doar formal. După ce pe 9 februarie a publicat o primă listă pe 2024 care cuprinde încadrarea/neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic a unităților de învățământ, la finele săptămânii trecute a revenit cu o nouă listă. Astfel, pe ea figurează 33.370 de unități de învățământ din România, între care se regăsesc și aproape 100 de unități școlare din județul Constanța, fie că vorbim de creșe, grădinițe, școli și licee, încadrate la diferite clase de risc seismic.

Și aceasta în condițiile în care numeroase clădiri au fost deja reabilitate sau consolidate ori se află în... șantier, dar ele, totuși, apar pe lista Ministerului Educației. Hai să le găsim o scuză... Cel mai probabil lucrările nu au fost recepționate.

Spre exemplu, Creșa nr. 5 „Lumea poveștilor” este încadrată la Clasa de risc seismic I, din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremur corespunzător stării. Dar ce să vezi, la fața locului se vede cu ochiul liber că lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate.

Un alt exemplu este Grădinița cu program prelungit „Căsuța de Turtă Dulce” din Constanța, încadrată la Clasa R (s) III, care cuprinde construcțiile ce sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante. Dar și această grădiniță a fost reabilitată.

Reamintim că Primăria Constanța a atras 85 de milioane de euro pentru investiții care vizează consolidarea, reabilitarea, modernizarea, utilarea și dotarea clădirilor unităților de învățământ din oraș.

La începutul acestui an școlar, primarul Vergil Chițac anunța că următoarele unități au fost finalizate: Școala Gimnazială nr. 8, Grădinița cu program prelungit „Mugurel”, Școala nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu”, Școala nr.17 „Ion Minulescu”, Școala nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Grădinița „Amicii”, Creșa nr.1, Creșa nr. 5, Liceul teoretic „Ovidius” și sala de tenis și căminul/cantina de la Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”.

Poate nu ar fi rău ca reprezentanții Ministerului Educației, când mai publică pe site situația infrastructurii clădirilor aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar din România, așa cum reiese din actualizările operate la nivelul unităților de învățământ în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), să mai ia legătura și cu reprezentanții în teritoriu. Nu de alta, dar părinții chiar sunt interesați unde anume își duc copiii și e ciudat ca tocmai ministerul să-i inducă în eroare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5393 secunde