Speranță pentru Galeriile de Artă din centrul Constanței. Vor fi redeschise după 6 ani de când s-au tras obloanele?

2096
Singurul spațiu cu destinație de galerii de artă pus la dispoziție de administrația publică locală artiștilor plastici este închis de șase ani. În timpul în care a fost nefolosit, s-a degradat considerabil, în prezent având numeroase „hibe”. La ultima ședință de luna trecută, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre care aduce mai aproape modernizarea spațiului de pe strada Ștefan cel Mare și redarea lui publicului.



Un nou pas a fost făcut de administrația publică locală spre modernizarea și redeschiderea Galeriilor de Artă din centrul municipiului Constanța. În ședința de vineri, 26 mai, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenției și indicatorii tehnico-econoici pentru obiectivul de investiții „Reamenajarea, modernizarea și modificarea fațadei Galeriei de Artă a UAT Constanța și organizarea execuției”. Potrivit proiectului de hotărâre și informațiilor cuprinse în documentația elaborată de SC Igloo Associated Architects, valoarea totală estimativă a investiției se va ridica la 2.189.356,14 lei cu TVA, în acest sens, vineri fiind aprobat și devizul general.



Se impune menționat că reprezentanții Primăriei Constanța și-au anunțat, încă de anul trecut, intenția de a renova Galeriile de Artă. Mult timp, au susținut chiar că lucrările vor fi încheiate până în primăvara lui 2023, iar spațiul va fi redat artisților plastici constănțeni. Planurile anunțate inițial nu s-au concretizat însă, demersul fiind încă la stadiul de aprobare a documentației necesare.

Grupul sanitar nu este funcțional, iar spațiul nu este încălzit

Spațiul situat pe strada Ștefan cel Mare, numărul 15, a fost inaugurat cu destinația de galerie de artă în anul 1987, iar în 1991, acordul dintre autoritatea publică locală și Uniunea Artiștilor Plastici din România a fost întărit. Galeriile de Artă au funcționat în spațiul respectiv până în 2017, când, spun sursele noastre, contractul de închiriere a fost anulat de RAEDPP. De atunci, spațiul a fost închis și s-a degradat într-atât încât, la acest moment, nu mai are nici grup sanitar funcțional și nici nu este încălzit corespunzător.

„Spațiul respectiv se află la parterul blocului M1, din strada Ștefan cel Mare, nr. 15. Blocul datează din 1961 și are regim de înălțime S+P+4E. Spațiul este amplasat la stradă și are o față tip vitrină de aproximativ 22,40 m lungime, cu acces central direct din trotuarul pietonal. În prezent, spațiul este neutilizat, funcțiunea lui anterioară fiind tot aceea de galerie de artă, dată în folosință în 1987 și refinisată în 1991. Finisajele sunt de calitate inferioară și uzate material și moral. Spațiul este dotat cu apă și canalizare (un grup sanitar nefuncțional care a suferit de pe urma refulării canalizării), respectiv cu un tablou electric necorespunzător standardelor actuale. Pe trotuar este amplasat un PGA electric nou special pentru spațiul în cauză, însă nu este conectat la el. Spațiul nu este alimentat cu gaze, ci a fost racordat la termoficare la fel ca întregul bloc, însă în prezent nu este încălzit”, se arată în documentația anexată proiectului de hotărâre.





Prin renovarea galeriilor se dorește „încurajarea vieții sociale urbane”

Anul trecut, reprezentanții autorității locale intenționau să îi „deposedeze” pe artiștii plastici și de atelierele de creație situate pe strada Mihai Eminescu și bulevardele Mamaia și Ferdinand. S-au răzgândit, însă, în urma demersurilor făcute de artiștii plastici și au anunțat chiar că le vor reda și magazinul – Galerii de Artă, de pe strada Ștefan cel Mare, dar după ce îl vor renova.

„Proiectul se înscrie în strategia adoptată de Primăria Constanța de a susține dezvoltarea culturală a orașului, în paralel cu încurajarea deplasărilor pietonale și a vieții sociale urbane. Transformarea în pietonal a străzii Ștefan cel Mare, amenajare aflată în curs de execuție, va determina o creștere a utilizării străzii ca spațiu public și deci și afluența publicului la obiectivele de la parterul clădirilor adiacente, cum este și galeria de artă de la parterul blocului M1, în prezent neutilizată”, au justificat demersul reprezentanții primăriei.

„Lipsa de utilizare a galeriei afectează imaginea spațiului public, precum și senzația de securitate a străzii în ansamblu, acesta fiind și motivul pentru care primăria dorește redeschiderea cât mai rapidă a galeriei, precum și finisarea ei la standarde estetice contemporane. Pentru refuncționalizarea galeriei de artă sunt necesare intervenții minore asupra pereților de compartimentare, respectiv înlocuirea integrală a finisajelor și a instalațiilor.

Prin reamenajare, modernizare și modificarea fațadei galeriei de artă se vizează redarea acestui spațiu orașului și artiștilor săi, crearea unui cadru versatil destinat mai multor tipuri de manifestări artistice (pictură, sculptură, design de obiect și vestimentar, artă digitală, proiecții, holograme, instalații artistice, proiecte de arhitectură și urbanism), precum și a unei zone de vânzare a obiectelor de design. Această deschidere către public are ca scop creșterea numărului de vizitatori ai galeriei și atragerea mai multor categorii de cumpărători, nu doar cei din lumea colecționarilor, respectiv prelungirea programului de funcționare inclusiv la orele serii, pentru a participa la viața urbană”, se mai stipulează în documentație.



Râmnicu Vâlcea are patru galerii de artă. Singura din Constanța, închisă de 6 ani


Constanța are nevoie de aceste galerii, a arătat pentru „Cuget Liber” Aurelian Broască, președintele Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici. „Galeriile de Artă funcționează în spațiul respectiv de peste 35 de ani, sunt cunoscute atât de constănțeni, cât și de turiști, inclusiv de cei străini, care i-au călcat pragul cu drag de fiecare dată când au revenit în țară. Ne dorim să se concretizeze în scurt timp planurile administrației publice locale, astfel încât Galeriile de Artă să fie redate atât artiștilor plastici, cât și publicului”, a afirmat Aurelian Broască. Rămâne de văzut, după reabilitare, în ce formă va fi stabilită administrarea spațiului respectiv, dacă aceasta va fi redată UAPR; dacă se va întâmpla astfel, sursele noastre ne-au precizat că în 2019 cele două filiale ale UAPR și-au luat angajamentul să plătească datoriile pentru chirii către primărie și și-au „împărțit” administrarea spațiilor: magazinul din strada Ștefan cel Mare (Galeriile de Artă) și Casa de Creație din strada Mihai Eminescu nr. 22 vor fi în administrarea Filialei Constanța a UAP (președinte Aurelian Broască), iar atelierele de creație de pe bulevardele Mamaia și Ferdinand, în administrarea Filialei Constanța Unu a UAP (președinte Florentin Sîrbu), astfel încât să se asigure o bună funcționare a celor patru spații.



Se impune precizat că spațiul din Ștefan cel Mare este singurul cu funcțiune de galerie de artă pus la dispoziție artiștilor de administrația publică locală din Constanța.

În acest timp, în alte orașe mult mai mici, artiștii au la dispoziție mai multe spații pentru a-și expune și comercializa creațiile. De exemplu, la Râmnicu Vâlcea, artiștii plastici au la dispoziție patru spații cu destinație de galerii de artă. În Constanța, Galeriile de Artă sunt închise de 6 ani! În plus, în alte localități, artiștii nu plătesc decât apa curentă și electricitatea consumată pentru spațiile respective, în timp ce în Constanța aceștia achită și chirii primăriei...



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7361 secunde