După cinci decenii de la înfiinţare, Şcoala nr. 14 din Palazu Mare va fi reabilitată

2506

Articole de la același autor

Începând cu anul 2022, Şcoala Gimnazială nr. 14 din cartierul Palazu Mare, de pe strada Dumbrăveni nr. 8, a devenit structură a Şcolii nr. 38 „Dimitrie Cantemir” din Constanța, la fel ca şi Grădiniţa nr. 39. Decizia a fost luată în contextul în care numărul elevilor de acolo a cunoscut o scădere însemnată în ultimii ani. Din păcate, nu doar numărul de elevi (212) este problema. Având în vedere faptul că această clădire a fost construită în anul 1970, cele peste cinci decenii şi-au pus amprenta asupra sa, degradând-o constant.





Clădirea la care facem referire a fost edificată în forma literei U, doar cu parter, nefiind supraetajată. Verificările de luna trecută ale corpului de control al Primăriei Constanţa au constatat că instalaţiile electrice sunt foarte vechi şi într-o stare avansată de uzură. Desigur, de-a lungul timpului s-au făcut diverse lucrări de modernizare şi extindere a instalaţiilor electrice interioare, dar nu suficiente. Din păcate, majoritatea aparaturii este perimată, fiind des întâlnite prize şi întrerupătoare/comutatoare sparte, corpuri de iluminat incomplete, descompletate, doze fără capace, existând pericolul de scurtcircuite. În unele zone, sunt aparate nefuncţionale, care nu au fost demontate, iar în majoritatea spaţiilor de învăţământ şi administrative nu sunt suficiente prize, astfel încât sunt utilizate prelungitoarele, ceea ce duce la apariţia pericolului de supraîncărcare a circuitului respectiv, deteriorare mecanică a cablului de alimentare şi nu numai. De asemenea, s-au constatat numeroase improvizaţii la instalaţia electrică, ce pot duce la accidente şi periclita sănătatea utilizatorilor.

Înainte de toate, trebuie precizat că această clădire a făcut faţă unui număr de patru cutremure majore, în anii 1977, 1986, 1990 şi 2004. „Din nefericire, acestea au adus prejudicii însemnate structurii de rezistenţă, la nivelul infrastructurii şi suprastructurii clădirii. În urma inspecţiei, au fost constatate următoarele degradări: structura de rezistenţă prezintă urme de degradare şi a suferit avarii la elementele structurale şi nestructurale, precum fisuri pronunţate, tasări diferenţiale, infiltraţii, avarii ce necesită remedieri şi consolidări”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

Investiţia depăşeşte suma de opt milioane de lei

Tocmai de aceea, Primăria Constanţa a aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi principalii indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Şcoala Gimnazială nr. 14, Palazu Mare-Constanţa”. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, valoarea investiţiei este în cuantum de 8,6 milioane de lei, iar scopul lucrărilor îl reprezintă reabilitarea şi creşterea eficienţei energetice a unităţii de învăţământ, contribuind, astfel, la asigurarea accesului la educaţie, în vederea garantării unor rezultate educaţionale mai bune.



În plus, se propune realizarea unei construcţii subterane, care să găzduiască o cameră umedă pentru înmagazinarea rezervei minime intangibile de apă pentru stingerea incendiilor şi o cameră uscată pentru montajul grupului de ridicare presiune. Indiferent de varianta de reabilitare pentru care se va opta, este nevoie şi de schimbarea cazanului vechi, cu altele noi, mai eficiente în condensaţie, montarea unui boiler pentru apa de consum, instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, schimbarea burlanelor pentru colectarea apei pluviale etc.

Cu toate acestea, directorul Şcolii nr. 38, prof. Iris Sarchizian, în subordinea căreia se află Şcoala nr. 14 şi Grădiniţa nr. 39, spune că, deşi zona este populată şi de populaţia de etnie romă, au copii conştiincioşi, cu rezultate foarte bune la învăţătură, care chiar au participat la diferite olimpiade. „Când am preluat-o, în toamna anului trecut, şi eu am fost cu inima strânsă, pentru că nu ştiam ce găsesc, dar este o şcoală obişnuită, cu copii care vor să înveţe şi care frecventează cursurile. Este o unitate de învăţământ bine întreţinută, care va intra în reabilitare, probabil, începând cu anul viitor. Avem ceva probleme, dar se învaţă în condiţii bune”, a declarat managerul, pentru „Cuget Liber”.


 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6221 secunde