Șantierul din centrul Constanței a acaparat noi trotuare. Pietonii își rup picioarele prin piatră și moloz!

3220

Articole de la același autor

Șantierul din centrul municipiului Constanța a fost extins pe alte străzi, deși lucrările nu au fost încheiate pe niciuna dintre arterele pe care se lucrează, în unele cazuri, de doi ani. Constănțenii sunt supărați și spun că ar fi trebuit ca mai întâi să se încheie lucrările începute, înainte de a săpa noi șanțuri, dar pe ei cine să-i asculte?





Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” va transforma complet centrului orașului reședință de județ. Cel puțin asta se dorește, prin viziunea administrației publice locale, pusă pe hârtie și validată prin acordarea de fonduri europene. Un proiect curajos, care a stârnit și va stârni, cu siguranță, și pe viitor păreri pro și contra, mai ales pentru că va schimba și sistematizarea rutieră pe mai multe artere din zona respectivă (precum instituirea sensului unic pe bulevardul Ferdinand și „încărcarea” cu trafic, pe sensul spre Gară, a străzii Cuza Vodă).



Dincolo de aceste aspecte, constănțenii sunt nemulțumiți de modul în care se desfășoară lucrările. Astfel, mai multe străzi sunt încă în plin proces de reabilitare și, în consecință, trotuarele lor sunt „brăzdate” de șanțuri și, potrivit tuturor aparențelor, lucrările nu vor fi încheiate prea curând. Cu toate acestea, atenția muncitorilor nu este îndreptată spre încheierea lucrărilor respective, ci sunt deschise noi zone de lucru. Concret, deși sunt în „renovare” bulevardul Ferdinand, strada Ștefan cel Mare, strada Cuza Vodă și strada Mircea cel Bătrân, mai nou au fost transformate în șantier și străzile Ștefan Mihăileanu și Mihai Viteazu, porțiunea dintre bulevardul Ferdinand și Tomis Mall.





„A dispărut respectul pentru cetățean. Bătrânul și obositul respect....”

„Nu se lucrează cu cap și, cu siguranță, nu se lucrează astfel încât și cetățeanului de rând să nu îi fie îngreunată existența! Din contră, modul în care se desfășoară lucrările arată o lipsă crasă de respect față de constănțeanul simplu, muncitor. Bătrânul și obositul respect, atât de rar întâlnit în zilele noastre! Am înțeles cu toții că sunt lucrări care nu au fost realizate de ani buni, că sunt necesare, că orașul va fi înfrumusețat. Oricum, și dacă este să le atragem atenția că, dincolo de aspectul estetic, proiectul lor are multe, multe hibe, ei tot pe «necesitate» și «estetic» pun accentul. Așa că hai să nu aducem în discuție acum că vor bulversa traficul rutier într-o zonă esențială a orașului, ci să ne oprim atenția doar asupra modului în care a fost gândită activitatea de șantier: de ce sunt deschise mai multe zone de interes și niciuna nu este finalizată?!



Administrația publică locală uită de constănțeni. Uită faptul că în centrul Constanței locuiesc mulți bătrâni; sunt instituții care se adresează bătrânilor, precum Casa de Pensii sau Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Uită că sunt centre pentru ajutarea copiilor, sunt centre medicale unde zilnic vin mămici cu copii în cărucioare. Au uitat, pentru că altfel de ce au distrus noi și noi trotuare, făcând imposibilă deplasarea pietonilor prin tot centrul, fără să încheie nicio lucrare, fără să finalizeze reabilitarea niciunei străzi?” – a semnalat pentru „Cuget Liber” Toma Ionescu, un constănțean indignat, care domiciliază în centrul municipiului. Astfel, după cum ne-a spus localnicul și după cum poate constata oricine ajunge în zonă, trotuarele de pe strada Ștefan Mihăileanu (porțiunea între bulevardul Ferdinand și strada Ștefan cel Mare) au fost sparte, săpate și acoperite cu piatră de câteva săptămâni. Și așa au rămas. Prin urmare, cei care ajung în zonă încearcă să evite porțiunile unde se lucrează, căutând alte străzi pe care să se deplaseze. De câteva zile, însă, și trotuarele de pe strada Mihai Viteazu au fost sparte. Munți din moloz au răsărit, din loc în loc, punând piedici pietonilor deja greu încercați. „Până vor termina ei lucrările, noi fie vom fi călcați de mașini, fie ne stricăm toate încălțările.... ne și dau banii afară din casă să ne permitem să mergem pe drumuri de piatră, să ne rupem picioarele și să ajungem la spital!”, ne-a spus, miercuri, o bătrânică întâlnită pe strada Ștefan Mihăileanu, care se chinuia să-și facă loc printre mașinile parcate.



Nemulțumirea vizavi de modul cum se desfășoară lucrările în oraș a fost exprimată de constănțeni cu ocazia celui mai recent protest, organizat de Asociația TACT în fața Primăriei Constanța. La data respectivă, viceprimarul Ionuț Rusu le-a răspuns cu convingere celor prezenți, când a fost întrebat dacă îi place cum arată orașul: „Îmi place cum va arăta. Lucrările sunt în grafic și vor fi încheiate până la finalul lui 2023!”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5311 secunde