Eșec catastrofal la închirierea plajelor? Doar 50% dintre sectoare ar fi fost adjudecate!

3684

Articole de la același autor

Mai sunt câteva săptămâni până la deschiderea oficială a sezonului estival, iar Administrația Națională „Apele Române“ încă nu „a finalizat procedurile” pentru a spune, public, câte sectoare de plajă au fost adjudecate la licitații. În schimb, agenții economici au informații că doar 50% dintre suprafețele licitate au câștigători. Iar previziunile lor pentru vara aceasta sunt sumbre: ilegalitate, plaje fără servicii și, acolo unde vor exista, șezlongurile vor fi mai scumpe decât anii trecuți!





Mai sunt câteva săptămâni până la 1 mai, când are loc deschiderea oficială a sezonului estival 2023, iar situația plajelor de pe litoralul românesc este încă incertă. Anul acesta, Administrația Națională „Apele Române“ a fost responsabilizată de Ministerul Mediului cu organizarea licitațiilor pentru închirierea sectoarelor de plajă. Conform datelor făcute publice de ministerul de resort, anul trecut au expirat 200 de contracte, iar pentru sectoarele de plajă respective au fost organizate licitații. În al 12-lea ceas, reprezentanții ANAR susțin că încă „nu au fost finalizate procedurile” cu privire la licitații. Surprinzător, având în vedere că ofertele au fost deschise pe 4 aprilie și a trecut deja și perioada de contestații pentru unele dintre sectoare! De altfel, reprezentanții instituției amintite nu au putut (sau nu au vrut?!) să răspundă întrebărilor „Cuget Liber”, anume ce proceduri mai trebuie încheiate pentru a fi făcută publică situația, pentru a se afla, în mod concret, câte sectoare de plajă au fost adjudecate la licitațiile de luna aceasta.

„Încă nu a fost finalizată procedura, vom comunica zilele acestea rezultatele de la licitații. Acum se centralizează rezultatele și urmează să comunicăm oficial, cât mai repede cu putință. Nu putem să vă oferim mai multe informații”, au precizat reprezentanții ANAR pentru „Cuget Liber”. Ulterior, printr-un comunicat de presă, aceștia au subliniat că „încă sunt în termenul legal de desfășurare a licitațiilor”.

„În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 8/9 martie 2023 privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024, Administrația Națională «Apele Române» se află în acest moment în termenul legal de desfășurare a procedurilor de deschidere și evaluare a ofertelor, conform prevederilor art.4, alin.2 și 3. Astfel, având în vedere faptul că deschiderea ofertelor a avut loc în perioada 4-6 aprilie 2023, comisiile de evaluare a ofertelor își desfășoară activitatea în perioada 4-14 aprilie 2023 (inclusiv).



Ulterior, în conformitate cu prevederile art. 5 alin.1, «autoritatea contractantă are obligația de a transmite spre publicare, prin aceleași mijloace de comunicare sau informare prevăzute la art. 3 alin.1, un anunț de atribuire a contractului, în termen de 5 zile calendaristice de la finalizarea procedurii de atribuire». Prin urmare, după finalizarea procedurii, autoritatea contractantă, respectiv Administrația Națională «Apele Române» va pune în aplicare prevederile art.5, alin.1, rezultatele fiind publicate inclusiv pe site-ul instituției, www.rowater.ro, în secțiunea Anunțuri”, se precizează în comunicarea ANAR.



Asociația RESTO face demersuri să afle „cum începem sezonul estival”


În schimb, la nivelul agenților economici se vehiculează deja informația că doar 50% dintre suprafețele rămase fără contracte de închiriere au fost adjudecate la licitațiile de luna aceasta. Asociația RESTO face demersuri către Ministerul Mediului, ANAR și Cancelaria Prim-ministrului, pentru a afla situația concretă.

„Noi avem informații, pe surse, care spun că doar în jur de 50% dintre suprafețe au fost adjudecate. Noi astăzi (n.r. luni, 10 aprilie) transmitem către Cancelaria Prim-ministrului și către ANAR o solicitare oficială să ni se precizeze care este procentul de sectoare de plajă adjudecat, cum începem sezonul estival 2023. Dacă este real că doar 50% dintre sectoarele de plaje au fost adjudecate, este un eșec al «marii» strategii a ANAR și ajungem la ceea ce noi am avertizat în ultimele șase luni”, a declarat Corina Martin, reprezentant al Asociației RESTO, pentru „Cuget Liber”.

Pe de altă parte, indiferent de procentul de sectoare de plajă închiriate la ultima licitație, previziunile agenților economici sunt sumbre pentru sezonul estival care bate la ușă: modul în care au procedat autoritățile centrale i-a forțat pe mulți să acționeze în ilegalitate când și-au demolat beach-barurile în trei zile, pe repede-înainte, alții vor fi forțați să recurgă la metode ilegale dacă vor să facă ceva pe plajă vara asta, iar turiștii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare, pentru a plăti unul dintre puținele șezlonguri ce se vor regăsi pe plajă.

„Și dacă s-ar fi adjudecat toate cele 200 de sectoare de plajă, tot nu va putea niciunul dintre cei care au adjudecat aceste suprafețe să lucreze legal. În primul rând, pentru a pune înapoi un beach-bar este nevoie de trei – patru luni pentru obținerea de autorizații, la fel și pentru amenajarea de toalete, racorduri etc. Iar având în vedere că la 1 mai, în mod obligatoriu, trebuie să fie sistate toate lucrările de amenajare pe plajă, cum va putea cineva să amenajeze ceva în mod legal?



Ceea ce înseamnă că ANAR i-a determinat pe oameni să demoleze în trei zile, în mod ilegal. Și pentru această procedură era nevoie de autorizații, noi nu știm dacă au avut sau nu, dar noi credem că nu au avut. Prin urmare, au apărut mai multe situații: unii agenți economici au demolat rapid, de teamă că vor pierde șansa să dețină legal sectoarele de plajă în acest sezon estival. Alții, care nu au vrut să acționeze în ilegalitate, nu au demolat, iar acele sectoare nu au fost scoase la licitație. Dar aceste sectoare, nescoțându-se la licitație, nu vor avea contracte la 1 mai. Prin urmare, vor fi suprafețe goale! Dacă într-adevăr ne vom trezi cu situația pe care o tot punem pe tapet, dacă se ajunge acolo, ei trebuie să-și asume răspunderea pentru compromiterea încă unui sezon pe litoralul românesc”, a mai subliniat Corina Martin.

Toată această harababură este urmare a faptului că Ministerul Mediului și ANAR nu au vrut să accepte propunerea agenților economici de a prelungi cu doi ani valabilitatea contractelor de închiriere a plajelor, dacă tot nu au organizat licitațiile la timp. Iar problemele vor continua, căci la toamnă vor expira alte 100 de contracte. Rămâne de văzut dacă licitațiile pentru respectivele contracte vor fi organizate din timp sau tot așa ca cele de anul acesta, pe ultima sută de metri!



Prețul unui metru pătrat de plajă, mai mare cu 70%

În toată această zăpăceală privind ce sector de plajă este închiriat sau nu, un lucru este cert: dacă vor fi șezlonguri pe plajă, la vară, vor fi mai scumpe. Pentru că prețul de închiriere a sectoarelor de plajă a crescut cu 70% față de anul trecut. „Ministerul Mediului continuă să susțină că nu îl interesează activitățile de pe plajă, de turism, dar se ocupă de încasarea sumelor de pe închirierea plajelor. Iar prețul unui metru pătrat de plajă a crescut cu 70%, deși nu este justificat de investiții, aducerea utilităților la plajă sau a racordurilor, așa cum aveau obligația”, a mai punctat Corina Martin. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4321 secunde