Vântul suflă cu putere la malul mării, iar cei care se încumetă să pășească pe plajă zilele acestea găsesc o imagine dezolantă. Nu pentru că țărmul mării nu ar fi frumos primăvara, ci pentru că... orice constănțean știe că, la ora aceasta, pregătirile pentru debutul sezonului estival ar fi trebuit să fie în toi! În schimb, deși mai este o lună până la 1 mai, până la debutul oficial al sezonului estival 2023, pe plajă nimic nu dă de înțeles că sunt așteptați cu ardoare turiștii. Meseriașii care trebăluiesc la structurile din lemn - ce vor deveni beach-baruri în toiul verii - sunt o raritate. În schimb, buruienile cresc în voie printre scheletele structurilor de alimentație publică, iar valurile sapă adânc în țărm.
Vara trecută, hotelierii atrăgeau atenția că se confruntau cu cel mai slab sezon de pe litoralul românesc din ultimii 30 de ani. Că au fost de vină prețurile mărite la toate, că turiștii au fost speriați de costurile parcării, impuse de administrația publică locală, sau că a fost urmarea anilor de pandemie sau că au fost toate motivele la un loc, cert este că anul trecut numărul turiștilor veniți la malul mării a fost mai mic decât în 2021, aspect căruia Direcția Județeană de Statistică Constanța le-a dat dreptate hotelierilor. „Numărul turiștilor sosiți în anul 2022 a fost de 1.253.500 persoane, față de 1.268.900 persoane în anul 2021, înregistrându-se o scădere de 1,2%. Și numărul înnoptărilor a fost mai mic cu 9,5% în anul 2022 față de anul 2021, respectiv 4.106.100 înnoptări în 2022, față de 4.537.400 înnoptări înregistrate în anul 2021”, arată DSJ Constanța într-un comunicat transmis la sfârșitul lunii februarie 2023.
În aceste condiții, ce pregătiri se fac pentru sezonul estival de anul acesta, pentru a „revigora” turismul? Până în prezent... mai nimic!
Licitații anunțate la începutul lui martie, după expirarea a 200 de contracte
La începutul lunii martie, guvernanții au aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, OUG privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică, pentru sezoanele estivale 2023 – 2024. Spre surpriza agenților economici din HoReCa, în al 12-lea ceas, guvernanții au anunțat licitații și schimbarea regulilor „jocului”. „Reglementările considerate optime”, după cum au arătat reprezentanții ministerului, au fost: să fie organizate la București licitațiile pentru închirierea suprafețelor de plajă pentru care au expirat, anul trecut, 200 de contracte. De asemenea, numărul maxim de oferte admisibile în prezența cărora poate fi adjudecată licitația este de una, iar contractele vor fi încheiate pentru două sezoane, 2023 și 2024. „Toate aceste propuneri de reglementare subsumate vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitație și încheiere a contractelor, în prezent perioada însumând cel puțin 55 de zile”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.
Corina Martin: „De 6 luni îi tragem de mânecă pe cei de la minister”
Zilele s-au scurs, iar licitațiile nu au fost încă organizate. Între timp, reprezentanții agenților economici din HoReCa au făcut numeroase demersuri pentru a-i convinge pe responsabili să revină asupra deciziilor luate, care vor afecta buna desfășurare a sezonului estival. Astfel, membrii Asociației RESTO au avut, săptămâna trecută, mai multe întâlniri atât cu cei de la Ministerul Mediului, cât și la Cancelaria primului-ministru, unde au explicat că timpul este prea scurt pentru toate demersurile pe care le presupune organizarea unor licitații în al 12-lea ceas.
„Am avut o vară 2022 foarte grea. Știm că toată lumea este interesată să fie plaje curate, amenajate, dotate cu șezlonguri, toalete, beach-baruri până la care să nu trebuiască să parcurgă o distanță foarte mare, pentru o băutură răcoritoare sau o hamsie. Întreaga problemă legată de plajă a fost discutată la Cancelaria prim-ministrului și la Ministerului Mediului. Dacă în câteva săptămâni sau chiar luni turiștii și constănțenii nu vor găsi dotările așteptate nu este din vina noastră. Cu toții facem eforturi, îi «tragem de mânecă» pe cei de la minister de șase luni. De șase luni, patronatele de pe litoral spun că nu vrem să ajungem în februarie, martie, aprilie și să nu avem rezolvată problema plajelor. Dar tot în această situație s-a ajuns!”, a afirmat Corina Martin, președinte de onoare Asociația RESTO, secretar general Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR). De asemenea, aceasta a punctat că, așa cum pârtiile de la munte sunt în administrația autorităților locale, la fel ar trebui procedat și în cazul plajelor, fiind evident faptul că sunt administrate de autoritățile de la București, care nu cunosc din teren problemele, mai mult încurcă buna desfășurare a lucrurilor.
„Turiștii noștri vin la mare, pe litoral, pentru plajă în primul rând și abia în secundar pentru un hotel sau o atracție sau un restaurant anume. Din păcate, în sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach-baruri și fără toalete - aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor!), iar după începerea sezonului, orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin lege”, a mai subliniat Corina Martin, într-o conferință de presă organizată recent.