Tradiţii şi obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Ce este strict interzis să faci astăzi

883
Tradiţii şi obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Ce este strict interzis să faci astăzi - rusalii-1685946135.jpg

Articole de la același autor

De sărbătoarea Luna Sfântului Duh sunt legate o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care creştinii ortodocşi le respectă cu sfinţenie. În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi, scrie stiripesurse.ro


Potrivit tradiţiei populare, cei care se vor certa de sărbătoarea Lunea Sfântului Duh vor avea parte de nemumărate necazuri.


Creştinii sunt sfătuiţi ca această zi să fie petrecută în familie, în pace şi linişte, pentru că în această zi se prind blestemele.


Totodată, în a doua zi de Rusalii, creştinii ortodocşi pot rosti rugăciuni către Duhul Sfânt pentru îndeplinirea dorinţelor şi sănătate.

De Lunea Sfântului Duh, în a doua zi de Rusalii, nu este bine să înoţi sau să te speli, întrucât Rusaliile sunt zâne ale apelor.

De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să se culeagă plante de leac.

Se mai spune despre Rusalii că sunt fiicele lui "Rusalim împărat”, acesta din urmă fiiind o personificare a cetăţii Ierusalim. Ele stau pe pământ vreme de o lună şi nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.

Rusaliile pedepsesc oamenii care fac rele, pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântană; îi ridică pe sus în vârtejuri, îi pocesc sau sluţesc.

În Ardeal, în a doua zi de Rusalii, există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3656 secunde