Triplu eveniment editorial sub genericul „Basarabia – Dobrogea, pod cultural”

14087
Triplu eveniment editorial sub genericul „Basarabia – Dobrogea, pod cultural” - x-triplu-1711460892.jpg

Articole de la același autor

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Asociația de Dezvoltare pentru România, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga”, Constanţa, Asociaţia Culturală Flori Rodica Tighici Iacomi, Asociația Culturală Memoria, Editura Fundaţiei Culturale Memoria, Editurile Junimea şi Cuantic, revistele Datina, InterArtes, Albatros, Ex Ponto, organizează, miercuri, 27 martie 2024, ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’, un triplu eveniment editorial.

În cadrul manifestării care se va desfășura sub genericul „Basarabia – Dobrogea, Pod Cultural” se vor lansa cărțile:

·        „Dobrogea noetică. Repere spirituale şi (inter)culturale’’, autor Anastasia Dumitru. Volumul a apărut la Editura Cuantic, Bucureşti, 2023, fiind inclus în proiectul „Repere culturale dobrogene’’, finanțat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”;

·        „Dealul Morilor’’, Editura Junimea, Iaşi, carte finanţată de COPYRO, 2023, autor Anastasia Dumitru;

·        Albumul evenimentului cultural ,,Basarabia – lacrimă de dor’’, autori: Iuliana Gorea Costin, Iulian Rusanovschi, Viorel Burlacu, Eugen Tiron, Editura Fundaţiei Culturale Memoria, 2024.

În cadrul manifestării vor lua cuvântul: președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Iuliana Gorea Costin – președinte al Asociației de Dezvoltare pentru România, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ştefania-Laura Abibula-Stroe, rectorul Universității Ovidius din Constanța, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, profesor Anastasia Dumitru, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, sociologul Enache Tuşa și arhitectul naval ing. Eugen Tiron.

De asemenea, cei prezenți vor putea asista la un moment artistic oferit de interpreta de muzică populară Elena Chirică, precum și de compozitorul prof. Viorel Burlacu, chitarist, interpret, orchestrator și aranjor.

Monografia ,,Dobrogea noetică. Repere spirituale şi (inter)culturale’’, realizată de Anastasia Dumitru, filolog, critic și istoric literar, eseist, poet, ziarist și profesor, doctor în filologie, este dedicată împlinirii a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la statul român (1878 – 2023). De asemenea, autoarea impresionantei lucrări, care cuprinde aprox. 700 de pagini, mărturisește în debutul cărții pe care o semnează că o dedică ,,cititorilor interesați de cunoașterea Dobrogei noetice, a unui topos spiritual și (inter)cultural fascinant, situat între Dunăre și Marea Neagră’’. Anastasia Dumitru mai spune: ,,Gândurile mele se îndreaptă și spre strămoșii care nu mai sunt, dar care rămân în memoria noastră pentru că au contribuit la salvarea neamului prin cultură, lui Teodor T. Burada, la o sută de ani de la trecerea în eternitate, celui care a scris prima monografie de folclor, după ce a călătorit în Dobrogea; lui Constantin Brăiloiu, la 130 de ani de la naștere, celui care a coordonat studiul folclorului dobrogean, dar și stră-strănepoților care nădăjduiesc că vor duce mai departe realizările străbunilor. Dedic volumul celor preocupați de cunoașterea și valorificarea tradițiilor, a istoriei culturale și spirituale, repere care ne dau șansa dăinuirii etnice’’.

Monografia se constituie într-un adevărat imn-manifest pentru promovarea memoriei culturale colective și a spiritualității unui spațiu multicultural pentru Dobrogea, după cum observă sociologul Enache Tușa.

La triplul eveniment editorial organizat miercuri, 27 martie 2024, ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’ Constanța, sunt așteptați scriitorii, ziariştii, profesorii, studenţii, elevii, precum și toți cei interesați de (re)descoperirea reperelor spirituale şi (inter)culturale ale unor spaţii sacre din Dobrogea, din Basarabia şi nu numai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0534 secunde