UPDATE. Artiştii constănţeni renunţă la protest: "Suntem o categorie socială defavorizată". Ce se întâmplă cu proiectul care a stârnit revoltă

375

Articole de la același autor

UPDATE 2. Artiştii au renunţat la protest, dar îşi prezintă punctul de vedere


Proiectul în cauză a fost retras de pe ordinea de zi. Artiştii au renunţat la protest, iar primarul le-a promis o colaborare deschisă. Li s-a spus că la mijloc a fost vorba despre o neînţelegere. Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiștilor Plastici din România:


"Suntem singura categorie care-şi plăteşte locurile de muncă, chirie, utilităţi şi mai plăteşte să şi expună. Suntem o categorie socială extrem de defavorizată."


De asemenea, i s-a propus primarului un parteneriat, pentru partajarea cheltuielilor. 




UPDATE 1. Reacţie de ultim moment a primarului


Cu puţin timp înainte ca protestul să aibă loc, primarul Constanţei Vergil Chiţac şi-a exprimat punctul de vedere, într-o postare pe pagina sa de Facebook:


"Ca să fie clar și fără echivoc.

Intenția administrației locale este de a reabilita sediile atelierelor și de a le păstra destinația de utilitate publică în domeniul artelor plastice.

Astăzi am avut plăcerea să mă întâlnesc cu domnii Petru Lucaci și Gheorghe Dican, președintele, respectiv vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, cărora le-am explicat ce a stat la baza inițierii proiectului de Hotărâre a Consiliului local, și anume, necesitatea executării reparațiilor la imobilele respective pentru a stopa degradarea lor, având în vedere că de la momentul dării în folosință în 2004 și până în prezent, ele nu au beneficiat de nicio reparație capitală. Pentru a pune stop speculațiilor am convenit cu reprezentanții UAP să reformulăm textul proiectului de hotărâre și să-l supunem votului Consiliului local cu proxima ocazie.

Cultura este o prioritate pentru administrația pe care o conduc, tocmai de aceea avem proiecte de reabilitare în diverse stadii, atât pentru clădirea Teatrului de Stat, cât și pentru cea a Muzeului de Artă Populară, iar demersul despre care vorbim face parte din același obiectiv, de a sprijini actul cultural-artistic realizat cu profesionalism, transparență și în interesul publicului."



ŞTIREA INIŢIALĂ


Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța Unu, Florentin Sîrbu, a transmis un mesaj în numele artiștilor plastici din Constanța, prin intermediul căruia anunță că vor fi aruncați în stradă de Primăria Municipiului Constanța. „Mai exact, după 50 de ani de activitate, atelierele de creație ale Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța Unu, construite în anii '70, din fondurile exclusive ale Uniunii, vor fi luate abuziv de Primărie.

Se pare că cineva a pus ochii pe atelierele noastre, care se află în zone cu un imens potențial imobiliar.

Am fost pur și simplu executați. Din februarie până în martie, într-o singură lună, am primit trei controale ale Poliției Locale si fără să ni se aducă nimic la cunoștință, fără să fim somați, ne-am trezit ca în mai puțin de o lună s-a elaborat un proiect de hotărâre, peste noapte, care ne va lăsa fără atelierele noastre. Este ciudată rapiditatea cu care Primăria a acționat în acest caz”, transmite Florentin Sîrbu.

Ca urmare, Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța Unu, organizează miercuri, 27 aprilie, începând cu ora 14:00, o conferință de presă la sediul atelierelor de creație, din bulevardul Mamaia, nr. 302. Tot la acea dată va fi organizat un protest al disperării!  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1006 secunde