Concurs 20.000 euro - prețul independenței energetice

911
20.000 euro - prețul independenței energetice - d0a93b0bac7ee825633cc450fbf820cb.jpg

Articole de la același autor

Cu 20.000 euro, o casă poate deveni independentă energetic, ba chiar poate începe să livreze electricitate contra cost,în sistemul național, susțin specialiștii în domeniu.

În prezent, românii nu se înghesuie să-și "înverzească" locuințele, în mare parte din cauza lipsei promovării energiilor alternative. În plus, cei mai mulți proprietari de case se feresc să investească 10.000 – 20.000 euro în niște gadgeturi pe care nu le înțeleg pe deplin.
Cel mai mare avantaj al unui sistem energetic regenerabil este independența. Adio facturi, adio căderi de curent.
"Un sistem solar de 20.000 euro, pe bază de panouri fotovoltaice, asigură necesarul de energie electrică ale unei gospodării de maximum patru persoane", spune Manuela Drăghicescu, directorul executiv al Asociației Patronale pentru Surse Noi de Energie (Sun-E), citată de magazinul Business Construct.
Astfel de instalații pot asigura și încălzirea locuinței, însă capacitatea trebuie să fie mai mare, pentru a acoperi întregul necesar de energie.
Durata de exploatare este de circa 20 de ani. În cazul în care achiziția și instalarea sistemului este subvenționată de stat, proprietarii ar putea beneficia de energie gratuită timp de 13 ani, în condițiile în care amortizarea unei astfel de investiții se face în mai puțin de opt ani, spun specialiștii.
"Trebuie înființată o schemă de finanțare, care să susțină instalarea unor astfel de sisteme și care să asigure finanțare în proporție de 50%. Asta ar reduce durata de amortizare a investiției la 6 – 8 ani", explică Drăghicescu.
Ba mai mult, o astfel de locuință "verde" s-ar putea transforma din consumator în producător, cum se întâmplă cu multe gospodării din Germania.
"Proprietarii care și-au instalat un sistem energetic regenerabil s-ar putea transforma în producători de energie electrică, dacă producția depășește consumul casnic și sunt racordați la sistemul național", mai spune directorul Sun-E.
În prezent, în România nu este permis acest lucur, din cauza lipsei unei reglementări exacte în domeniu. De asemenea, majoritatea operatorilor de rețea nu permit astfel de racordări.
În concluzie, vorba celor de la Muppets, nu este ușor să fii "verde".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 04 Mai 2010
Stire din Diverse : Pis, pis, computerule
Sâmbătă, 01 Mai 2010
Stire din Diverse : Ardei umpluți cu carne de pui
Pagina a fost generata in 1.7408 secunde