Când avem dreptul la concediu fără plată

184

Articole recomandate

Potrivit legii, pentru rezolvarea unor situații personale, salariații au dreptul la concedii fără plată, durata concediului stabilindu-se prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. 

Referitor la bugetari, salariații din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare au dreptul la concediu fără plată în condițiile stabilite de lege, a căror durată însumată nu poate depăși 90 de zile lucrătoare anual.

Acest tip de concediu se acordă pentru rezolvarea următoarelor situații personale: a) susținerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituțiile de învățământ superior, curs seral sau fără frecvență, a examenelor de an universitar, cât și a examenului de diplomă, pentru salariații care urmează o formă de învățământ superior, curs seral sau fără frecvență; b) susți-nerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doc-torat, în cazul salariaților care nu beneficiază de burse de doctorat; c) prezentarea la concurs în vederea ocupării unui post în altă unitate.

Concediu fără limită

Totodată, salariații au dreptul la concedii nepătite, fără limita prevăzută de lege, în următoarele situații: îngrijirea copilului bolnav în vârstă de peste trei ani, pentru tratament medical efectuat în străinătate, precum și pentru însoțirea unui membru al familiei cât acesta se află la tratament în străinătate (numai cu avizul Ministerului Sănătății). De asemenea, concedii fără plată pot fi acordate și pentru alte interese personale, pe durate stabilite prin acordul părților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 August 2013
Stire din Diverse : Gheorghe Zamfir, în concert live
Miercuri, 07 August 2013
Stire din Diverse : Despre șefii răi…
Pagina a fost generata in 2.5628 secunde