Ce dietă trebuie să urmeze persoanele supraponderale

289
Ce dietă trebuie să urmeze persoanele supraponderale - fondobezitate-1369053674.jpg
Obezitatea va depăși în curând fumatul ca primă cauză prevenibilă de deces la nivel mondial. Obezitatea prevestește un adevărat tsunami în ce privește bolile cronice prevenibile cum ar fi: artroza, diabet, bolile coronariene, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, cancer, astma, refluxul gastric și depresia. Un aport caloric în exces față de consumul caloric este evident cauza principală a creșterii în greutate. Alimentația în obezitate nu trebuie privită ca o "dietă" sau ca o cură temporară, ci ca o schimbare pe viață deoarece este, de fapt, alinierea la o alimentație fiziologică, potrivită cu modul de funcționare al sistemului digestiv și al organismului în general.

Ținta: Cât slăbim și în cât timp?

Ghidurile Asociației Române de Nutriție ne spun că o țintă realistă este aceea de a scădea în greutate cu 8-10% în 6 luni. Ritmul scăderii sănătoase în greutate este de 0,5-1 kg pe săptămână. Un ritm mai rapid de pierdere în greutate nu duce la rezultate mai bune pe termen lung. După primele 6 luni - prima etapă de scădere în greutate urmează o a doua etapă în care prioritatea ar trebui să fie menținerea greutății prin combinarea schimbărilor în dietă, activitate fizică și comportament.

Cum să reducem caloriile consumate?

Reduceți aportul caloric zilnic prin reducerea substanțială a consumului de grăsimi/uleiuri adăugate, evitarea alimentelor rafinate și creșterea consumului de alimente nerafinate, pe cât se poate în stare naturală, cu un conținut bogat de fibre alimentare (zarzavaturi, fructe, legume, cereale integrale). La ce trebuie să fim atenți?

1. Reduceți zahărul și dulciurile. Atenție la cafea, băuturile răcoritoare, la zahărul ascuns din alimente rafinate cum ar fi: pâinea, ketchup, dressinguri, fructe confiate sau compoturi, supe, conserve și la așa-zisele produse "degresate": deseori, pentru a com-pensa gustul pierdut prin eliminarea grăsimilor, se pune zahăr din abundență în aceste produse fără grăsime. Fără grăsime nu înseamnă fără calorii sau hipocaloric.

2. Atenție la metodele de preparare: evitați adăugarea de grăsimi, uleiuri și zahăr (ingrediente bogate în calorii) în timpul preparării.

3. Evitați consumul exagerat de alimente bogate în calorii : alimente grase (chipsuri, carne grasă, lactate grase)și alimente dulci (prăjituri, dulciuri, etc).

4. Consumați un mic dejun bogat în vitamine ca de exemplu: fructe proaspete, cereale integrale, fructe uscate, nuci, lapte degresat, pateuri de leguminoase, soia.

5. La masa de prânz să nu vă lipsească : salate din abundență și un amestec de legume și leguminoase (exemplu: tocăniță de legume cu chiftele sau drob vegetarian).

6. La masa de seară consumați fructe proaspete și treptat renunțați la ea. De la o anumită vârstă când procesele metabolice se încetinesc este greu să pierzi în greutate mâncând seara.

7. Cunoașteți compoziția alimentelor, sau măcar a claselor mari de alimente : proporția de grăsimi, carbohidrați (mai ales fibre alimentare) și proteine din alimente.

8. Evaluați etichetele, compoziția alimentelor pentru a determina conținutul caloric, principalele ingrediente, caloriile.

9. Formați-vă noi obiceiuri de cumpărare : preferați alimentele cu conținut caloric mai redus.

10. Consumați o cantitate adecvată de apă.

11. Reduceți porțiile pe care le consumați, folosiți farfurii mici la masă.

12. Limitați consumul de alcool (1 gram de alcool are 7 calorii).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 30 Aprilie 2013
Stire din Diverse : Principii de bază despre metabolism
Pagina a fost generata in 3.0301 secunde