Programul Național de testare a populației, concluzii îngrijorătoare

172
Programul Național de testare a populației, concluzii îngrijorătoare - medical550x250-1368394678.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Sănătății a făcut publice rezultatele Programului Național de testare a sănătății populației. Potrivit concluziilor acestor investigații, rezultatele sunt cel puțin îngrijorătoare: foarte mulți dintre români sunt supuși riscului de boli cardio-vasculare, diabet, ciroză și cancer.

În privința factorilor de risc, consumul excesiv de sare - între 37% și 68% din populația evaluată la nivel de județ, cu o medie națională îngrijorătoare de 53,8% - este unul dintre cei mai importanți factori de risc.

Principalele categorii de afecțiuni descoperite au fost: hipertensiunea arterială, tulburări ale metabolismului, obezitate, hepatite cronice, anemii, diabet zaharat tip II. De asemenea, au fost descoperite cancere cu diferite localizări, precum și TBC.

40% dintre persoanele evaluate prezintă risc de boli cardiovas-culare. Riscul crescut de deces prin boala cardiovasculară este în medie de 9,1%.

Riscul mediu de diabet zaharat II pentru populația adultă evaluată este de circa 12%. 5% din totalul persoanelor examinate au valori ale glicemiei mai mari decât valoarea maximă admisă. Procentul crește la 10% pentru persoanele de peste 55 de ani. Riscul mediu de a dezvolta diabet zaharat este de circa 12%. 54% din populația adultă examinată este supraponderală, iar 5% prezintă obezitate severă. 32% dintre persoanele partici-pante în Program sunt hiper-tensive.

Riscul de cancer la sân este în medie de 3,5% din populația evaluată, iar cel de cancer de col uterin de 1,9% la nivel național, în unele județe acesta depășind 5%. Doar 9% dintre femei au efectuat un test Babeș - Papanicolau în ultimii trei ani.

"PNESS ne va ajuta ca, pornind de la cele mai frecvente riscuri și afecțiuni, să stabilim conținutul pachetului minim de servicii. Pe de altă parte, avem în vedere reluarea acestui program, ca parte a politicii de prevenție și a strategiei generale în domeniul sanitar. Rămâne de văzut când este posibil acest lucru și cum îl vom regândi. Vom crea colective comune împreună cu reprezen-tanții medicilor și pacienților în acest scop", susțin reprezentanții din Sănătate.

Prin intermediul acestui program de testare, au fost investigați 44% din populația totală masculină și 56% din cea feminină. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.466 secunde