Ceai sau cafea?

183
Ceai sau cafea? - ceaisaucafea-1417437914.jpg

Articole recomandate

Ceaiul și cafeaua au devenit pentru multe persoane de nelipsit la micul dejun, dar și în timpul pauzelor de peste zi, ca o metodă de menținere a energiei și concentrării. Însă, ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje pentru sănătate. O serie de studii recente au fost compilate de experți pentru a sublinia beneficiile și dezavantajele consumului de ceai, fie negru sau alb, și cafea, informează cotidianul britanic Daily Mail, citat de Mediafax. Astfel, potrivit informațiilor adunate din mai multe cercetări, ceaiul alb este util în prevenirea obezității, în timp ce băutorii de cafea sunt mai puțin predispuși să sufere de Alzheimer. De asemenea, ceaiul poate fi util în prevenirea instalării diabetului de tip I, scade riscul de infarct și protejează împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Ceaiul negru

Potrivit unui studiu, oamenii care beau ceai negru de patru ori pe zi prezintă un nivel mai scăzut de cortizol, un hormon eliberat în condiții de stres. Totuși, potrivit unei alte cercetări, adăugarea de lapte în ceaiul negru ar putea anula beneficiile acestuia din urmă, legate de protecția împotriva cancerului. Un factor de risc ține de proveniența ceaiului consumat. Este posibil ca frunzele de ceai să conțină pesticide, pe lângă cantitatea mare de tanin găsită în ele, taninul reducând absorbția fierului în organism, ceea ce poate duce la anemie.

Consumul de ceai are multe beneficii pentru sănătate

Experții sfătuiesc băutorii de ceai verde să aleagă ceaiul alb, deoarece este făcut din mugurii și frunzele foarte tinere ale arbustului de ceai și conțin mai puține substanțe nedorite. De altfel, cercetătorii au aflat că ceaiul alb conține mai mulți antioxidanți, ceea ce înseamnă că poate fi mai eficient în protejarea față de unele maladii, comparativ cu ceaiul verde. Antioxidanții din ceaiul alb au potențial anti-îmbătrânire și pot preveni unele forme de cancer, dar și inflamatiile și bolile de inimă, pe lângă utilitatea în ceea ce privește prevenirea obezității, inhibând dezvoltarea de noi celule adipoase. Unele studii au găsit o legătură între consumul de ceai prea fierbinte și cancerul de esofag. Pe de altă parte, consumul de ceai verde a scăzut cu până la 60% riscul de cancer de esofag în cazul femeilor, potrivit unui alt studiu.

Cafeaua

În ceea ce privește cafeaua, băutură considerată a fi mai puțin benefică pentru sănătate, unele cercetări au descoperit că licoarea neagră are unele avantaje pentru sănătate. Bărbații care beau cafea au un risc mai mic de a suferi de diabet de tip II, de gută, cancer hepatic și ciroză. De asemenea, cafeaua poate preveni instalarea bolii Alzheimer. O altă cercetare a arătat că eficiența analgezicelor este crescută de consumul de cafea, iar bătrânii se pot bucura de o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt și de timpi de reacție mai buni dacă beau cafea. Oamenii de știință cred că o serie de compuși chimici din cafea pot fi utilizați pentru a realiza noi medicamente pentru tratarea bolilor cardiovasculare și a insomniei. Un alt studiu, realizat în Danemarca, a găsit o legătură între consumul de cafea neagră cu puțin lapte și zahăr și un risc crescut de a naște un făt mort. Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că această băutură scade fluxul sangvin și afectează sănătatea dinților, pe lângă faptul că afectează culoarea danturii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : Ceaiuri pentru o digestie mai bună
Miercuri, 20 August 2014
Stire din Sănătate : Ceaiul negru, benefic diabeticilor?
Vineri, 27 Iunie 2014
Stire din Sănătate : Ceaiuri excelente pentru digestie
Pagina a fost generata in 1.6511 secunde