Cum să elimini mucegaiul din bucătărie

325
Cum să elimini mucegaiul din bucătărie - 29augfondmucegai-1377773145.jpg
În bucătărie se produc mulți aburi, de aceea și nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere. Ca să scapi de petele de mucegai și igrasie, aerisește des, iar când gătești pune în funcțiune hota aragazului.

Pe lângă faptul că distrug pereții, mucegaiul și igrasia sunt și foarte periculoase pentru sănătate. Înainte de a ne spune cum putem scăpa de umezeala din bucătărie, specialiștii Click Lifestyle consideră că este esențial să se facă diferența dintre mucegai și igrasie, să se știe cum afectează pereții și cum se poate preveni deteriorarea acestora.

Umezeala, mediul ideal pentru mucegai

Mucegaiul apare în prezența unor anumiți factori, precum umiditate excesivă, căldură, iluminare slabă sau aer închis. Odată format, mucegaiul distruge vopseaua peretelui, tencuiala, dar și alte materiale poroase pe care le găsește în cale, precum plăcile de rigips-carton. Pe lângă aspectul inestetic, cel mai important efect negativ îl reprezintă faptul că mucegaiul este periculos pentru sănătate, provocând alergii sau chiar boli de plămâni.

Bucătăria, cea mai predispusă

În cazul unui mediu propice, mucegaiul se formează în colțurile de sus și de jos ale pereților, extinzându-se apoi pe întregul perete, dar și pe tavan. Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara și camerele care au un perete pe colțul blocului și orientat înspre nord.

Cum previi mucegaiul?

Repară robineții și țevile, verifică instalațiile sanitare, înlocuiește sau repară robineții care curg sau țevile de apă. Pune în funcțiune hota de aragaz, pentru a îndepărta aburii formați de fiecare dată când gătești și pentru a reduce din umiditate. Aerisește des - în bucătărie, ca de altfel și în baie, se adună aburi și nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere. Aerisește deci bucătăria după sau chiar în timp ce gătești.

Izolează ferestrele și amenajează casa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Pentru că vara e pe sfârșite și se apropie frigul, izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiționează-le sau schimbă-le!

Cum scapi de igrasie

Igrasia constă în apariția unor pete pe tavan și în colțuri, de culoare gălbuie, pentru că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie și le scoate la suprafață, unde se cristalizează. Apoi, aceleași săruri distrug stratul de vopsea aplicat pe perete. Specialiștii au ajuns la concluzia că una din modalitățile cele mai eficiente de înlăturare a igrasiei este folosirea unor vopseluri care se aplică pe orice suprafață umedă a pereților, care nu conțin ulei, își păstrează culoarea și nu se îngălbenesc în timp. Acest tip de vopsea blochează umezeala și împiedică producerea bacteriilor. Așadar, există soluții pentru ca bucătăria, un spațiu în care familia petrece foarte mult timp, să ne ofere confortul necesar, fără a ne pune în pericol sănătatea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 August 2013
Stire din Diverse : Peltea aromată cu coniac
Miercuri, 28 August 2013
Stire din Diverse : Cum conservați vinetele pentru iarnă
Miercuri, 28 August 2013
Stire din Diverse : Cum a cucerit pizza întreaga lume
Pagina a fost generata in 2.9423 secunde