Cum să mănânci mai bine, fără să conteze vârsta

119
2
Cum să mănânci mai bine, fără să conteze vârsta - cina-1416840066.jpg
Nevoile nutriționale ale organismului tău vor varia pe parcursul anilor, spun specialiștii GoodFood. În acest context, nutriționista Kerry Torrens este de părere că, indiferent de vârstă, alegerile corecte în materie de alimentație vor face diferența.

Alimentația la 20 de ani

Provocările. Experimentarea dietelor și trăitul vieții la maximum se pot traduce într-un regim alimentar haotic. Omiterea alimentelor bogate în calciu, precum produsele lactate, prezintă un risc crescut de boli osoase la această vârstă, că și consumul de băuturi acidulate, în special cola. La această vârstă este și cel mai mare risc de a suferi de carențe de fier. Soluții: Mănâncă alimente bogate în calciu, inclusiv peste din conservă (sardine și macrou, mai puțin ton), legume cu frunze verzi, nuci și semințe. Dacă preferi să eviți produsele lactate, alege orice alternativă, dar în varianta calciu-forțe. Elimină băuturile carbogazoase și înlocuiește-le cu apă plata și un strop de suc proaspăt. Crește-ți nivelul de fier din organism consumând carne slabă, ouă, leguminoase, nuci, semințe, fructe uscate și cereale cu conținut ridicat de fier. Suplimente. Nopțile nedormite, lucrul peste program și lipsa unui program fix de alimentație pot duce la diverse carențe în organism, astfel că un supliment de multivitamine și minerale de baza ar putea să îți fie de folos.

Ce mănânci la 30 de ani

Provocările. Aceștia sunt niște ani tumultoși, în care te împarți între carieră, copii și viața de familie. Din păcate, fix atunci când ai nevoie de energie, metabolismul începe să se lenevească, iar masă musculară să scadă. Nu e de mirare că încerci să îți regăsești energia ronțăind dulciuri. Dacă dorești să îți întemeiezi o familie, trebuie să te gândești la maximizarea fertilității. Soluțiile. Păstrează-ți energia cu alimente care au indicele glicemic scăzut, mănâncă puțin și des. Alimentele cu indice glicemic scăzut eliberează energia treptat, menținând senzația de sațietate pentru un timp mai îndelungat, echilibrând astfel organismul. Opțiunile sănătoase includ pâine integrală sau de secară, prăjituri cu ovăz, orez basmati sau paște integrale. În plus, aceste alimente sunt bogate în nutrienți, mult mai sănătoase față de produsele echivalente, rafinate. Pentru stimularea fertilității, include până la două porții de pește gras (somon sau păstrăv) care conține uleiuri esențiale, vitale pentru dezvoltarea copilului și bune pentru echilibrul hormonal. Suplimente. Vitaminele de tip B ajută la eliberarea energiei din alimente, astfel că un supliment ar putea fi o alegere înțeleaptă. Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, ai nevoie de 400 mcg de acid folic, administrat în primele trei luni de sarcină.

La 40 de ani

Provocările. Procesul de îmbătrânire devine mai evident, iar îngrășarea în zona abdomenului, cauzată de pierderea masei musculare, devine o problemă. Acesta este omentul oportun pentru a verifică în ce fel dietă și stilul de viață se reflectă în nivelul colesterolului, al presiunii arteriale și al hormonilor. Soluțiile. Proteinele slabe (peste, pui, lactate slabe), combinate cu exerciții fizice îți vor păstra masă musculară. Este bine-venită și creșterea ușoară a aportului de proteine, pentru a ajută la arderea mai multor calorii și la menținerea energiei pentru mai multă vreme, fără a simți nevoia de "ronțăieli". Legumele verzi sunt necesare la orice vârstă, iar cele din familia cruciferelor (năsturel, broccoli, conopidă) sunt cu atât mai sănătoase, deoarece conțin un compus care ajută ficatul să elimine estrogen și să mențină astfel echilibrul hormonal. Ca gustare, mănâncă o mâna mică de alune în fiecare zi – sunt pline de grăsimi bune pentru inima și sunt o bună sursă de arginină, un aminoacid cu efecte deosebite. Acesta subțiază sângele, ajutând la controlarea nivelului de colesterol. Suplimente. Un supliment cu Omega-3 poate reduce inflamatia, îți păstrează încheieturile sănătoase și un nivel scăzut al grăsimilor nesănătoase din sânge.

La 50 de ani

Provocările. Alegerile alimentare sunt esențiale în această etapă, deoarece digestia și absorbția alimentelor devin mai lente. Inima este cea mai importantă, așa că trebuie să consumi sare cu grijă, fiindcă după menopauza nu mai ești protejată de efectele benefice ale estrogenului. Un nivel mărit de sare va crește riscul apariției pietrelor la rinichi și a osteoporozei. Nici sănătatea ochilor nu trebuie neglijată. Soluțiile Înlocuiește sarea cu ierburi, condimente, citrice, usturoi, ardei iute și verifică etichetele alimentelor (peste 1,5 g de sare la 100 g este mult). Ai grijă de sănătatea ochilor tăi consumând spanac, porumb, dovleac și alte legume și fructe galbene și portocalii. Acestea conțin doi antioxidanți – luteină și zeaxantină – ce acționează ca un ecran de protecție împotriva razelor solare. Mănâncă fibre mai solubile, precum mere, pere, fasole, ovăz, semințe de în. Acestea ajută digestia și contribuie la eliminarea excesului de colesterol. Semințele de în conțin și lignani, un tip de estrogen al plantei, care echilibrează nivelul hormonilor și poate minimiza simptomele menopauzei. O porție zilnică de iaurt cu conținut redus de grăsimi îți va asigura necesarul de calciu, iar bacteriile din acesta îți vor crește imunitatea. Alimentația corectă este foarte importantă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Zmeura și murele sunt o sursă importantă de acid elagic, un nutrient care are grijă de creier pe măsură ce înaintezi în vârstă. Suplimente. Organismul este mai puțin eficient în producerea vitaminei D, așa că dacă ai peste 65 de ani, se recomandă suplimentarea cu 10 mcg pe zi.

Comentează știrea

Tase
27 noiembrie 2014
Locuri de munca

Oferta lucru la domiciliu in toata tara! Oamenii s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca le-am oferit pe loc dovada platii si contract legal! Primele castiguri au fost deja expediate! Oferta NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati lunar 300 dolari, lucrand simplu, 3 ore pe zi, ca operator online! Va trimitem detalii mai multe, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

Tase
27 noiembrie 2014
Locuri de munca

Oferta lucru la domiciliu in toata tara! Oamenii s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca le-am oferit pe loc dovada platii si contract legal! Primele castiguri au fost deja expediate! Oferta NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati lunar 300 dolari, lucrand simplu, 3 ore pe zi, ca operator online! Va trimitem detalii mai multe, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Dieta de toamna-iarnă
Marţi, 28 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Din secretele Dietei Mayo
Pagina a fost generata in 1.4998 secunde