De ce e bine să mâncăm morcovi

386
De ce e bine să mâncăm morcovi - decesamancammorcovi17fbjpg-1392707797.jpg
Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanți și totodată sunt cea mai bogată sursă de provitamina A. Potrivit Sănătate.ro, antioxidanții din morcovi ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, cancerului și îmbunătățesc vederea. De asemenea, aceste legume conțin și vitamina C, vitamina K, fibre și potasiu. Iată câteva motive pentru care nu trebuie excluși din alimentatia zilnică.


1. Previn afecțiunile cardiovasculare. Șase studii epidemiologice au făcut legătura dintre dieta bogată în carotide cu afecțiunile cardiovasculare și au demonstrat că dieta bogată în carotide este asociată cu un risc mai mic de a suferi afecțiuni cardiovasculare. Rezultatele unui alt studiu la care au participat 1.300 de persoane din Massachusetts arată că cei care consumă cel puțin un morcov și spanac în fiecare zi prezintă un risc cu 60% mai mic de a suferi un atac de inimă în comparație cu cei care nu obișnuiau să consume aceste alimente.


2. Îmbunătățesc vederea. Dacă ochii îți joacă feste, află că un consum de morcovi te-ar putea ajuta. Beta-carotenul ajută la îmbunătățirea vederii, mai ales pe cea nocturnă. Dupa ce beta-carotenul este transformat în vitamina A la nivelul ficatului, aceasta pornește către retină unde este transformată in rodopsină, un pigment de culoare purpurie care este necesar pentru vederea de noapte. De asemenea, beta-carotenul previne apariția degenerescenței maculare și dezvoltarea cataractei, cea mai comună cauză o orbirii.


3. Îmbunătățesc funcționarea plămânilor
Fumătorii trebuie să consume alimente bogate în vitamina A, recomandă specialiștii. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Kansas, acestea ajută la buna funcționare a plămânilor. În timp ce studia legătura dintre vitamina A, inflamarea plămânilor și emfizem, Richard Baybutt, profesor de nutriție, a făcut o descoperire importantă: un carcinogen comun din fumul de țigară duce la deficiență de vitamina A. Baybutt consideră că datorită protecției oferite de vitamina A se explică de ce unii fumători nu fac emfizem.
 
4. Protejează împotriva cancerului la sân
Morcovii sunt cea mai mare sursă de carotide. O dietă bogată de carotide a fost asociată cu scăderea cu 20% a cancerului de sân postmenstrual și cu 50% a incidenței cancerului de vezică, col uterin, prostată, colon, esofag.


Gătește morcovii întregi, pentru a te proteja de cancer!


Specialiștii de la Universitatea Newcastle au descoperit că fierți întregi, morcovii conțin cu 25% mai mult falcarinol, substanța care luptă împotriva cancerului. "Dacă sunt tocați bucățele, un număr mai mare de nutrienți din morcovi ajung în apa în care sunt fierți. Tăiați după ce au fost fierți, aceștia au un conținut mai mare de nutrienți și, de asemenea, un gust mai bun," declară dr. Kirsten Brandt, de la Universitatea Newcastle. Într-un studiu efectuat anterior, dr. Brandt a descoperit că șoarecii de laborator cu o dietă bazată pe morcovi sau falcarinol prezintă un risc de trei ori mai mic de a dezvolta tumori. Însă dr. Brandt nu s-a oprit aici cu cercetările. Studiul a continuat și a descoperit că, fierți înainte de a fi tăiați, morcovii conțin o cantitate mai mare de falcarinol.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Diverse : Nu poți să slăbești? Iată de ce!
Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Diverse : Sfaturi pentru o digestie bună
Pagina a fost generata in 1.5095 secunde