Meserii din România care omoară lent, dar sigur…

151
Meserii din România care omoară lent, dar sigur… - meserii-1417734984.jpg

Articole recomandate

Există în România meserii care te omoară încet dar sigur, spun studiile pe această temă. Astfel, trei din patru români se declară stresați și suprasolicitați la locul de muncă, în timp ce 8 din 10 acuză boli și manifestări cauzate de aceste stări, în timp ce 1/10 indică un nivel intens al stărilor de stres și suprasolicitare. Potrivit www.cariere.online.ro, în opinia românilor, medicii au cea mai solicitantă meserie. Totuși, această profesie lipsește din topurile internaționale recente. De precizat că în procesul de selecție, românii au ținut cont de factori de stres și suprasolicitare precum: orele de muncă efectuate în afara programului, amploarea proiectelor și nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate și concentrare necesar, lucrul cu termene limită, interacțiunea cu persoane dificile, presiunea de a găsi rapid soluții, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitării meseriei. Aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecțiunilor cauzate de stres și suprasolicitare, majoritatea acuzând oboseală excesivă și îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%), potrivit studiului.

Urmările stilului modern de viață

Specialiștii atrag atenția asupra implicațiilor pe care suprasolicitarea și stilul de viață modern le pot avea asupra sănătății. Una dintre cele mai grave consecințe este Sindromul de Oboseală Cronică. Afecțiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare și gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni. Declanșarea Sindromului de Oboseală Cronică este favorizată de depășirea capacității înnăscute de adaptare la factorii de stres, dar și de nivelul scăzut și dezechilibrat al nutrienților din organism.

Stresul și suprasolicitarea, probleme grave

Studiul mai arată că 6 din 10 angajați consideră că stresul și suprasolicitarea sunt consecințe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucrează și ale interacțiunii cu persoane dificile. În același timp, peste 50% dintre angajații români declara că se simt obosiți sau epuizați din cauza locului de muncă. De asemenea, doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activitățile de la serviciu este suficient. Femeile resimt aproape la fel că bărbații stresul și suprasolicitarea la locul de muncă. Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.

IMPORTANT! Studiul Secom a fost realizat cu ajutorul Ivox în octombrie 2014, la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 3381 de respondenți din mediul urban. Românii au votat topul profesiilor, în ordinea gradului de solicitare: 1. Medic 2. Pilot/controlor de trafic aerian 3. Pompier 4. Profesor și educator 5. Profesionist din domeniul IT/programator 6. Șofer profesionist 7. Avocat/procuror/judecător 8. Profesionist din domeniul financiar/contabil/auditor. Judecați și dumneavoastră cum stau lucrurile, pe baza experienței personale!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 05 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Te interesează părerea colegilor?
Vineri, 05 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Cum să-ți păstrezi buna imagine
Joi, 04 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Cum să faci un piure perfect
Joi, 04 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Din secretele pâinii de casă
Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Pardoseli pentru o baie de lux
Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Etajere rustice
Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Ingrediente eco pentru curățenie
Pagina a fost generata in 2.4211 secunde