În perioada 9 - 15 august

"Reflectarea diversității etnice în presa din România", un training susținut de un specialist de la BBC pentru studenții la jurnalism

819

Articole de la același autor

Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) pregătește pentru luna august un training dedicat studenților la comunicare și jurnalism, interesați să urmeze o carieră profesională în domeniul multietnic. Programul intitulat "Reflectarea diversității etnice în presa din România" va fi susținut de Nicholas Nugent, jurnalist la BBC.

DRI va organiza în perioada 9 - 15 august, la Brașov, programul de training "Reflectarea diversității etnice în presa din România". Potrivit informațiilor postate pe pagina de internet a DRI, sesiunile vor fi susținute de Nicholas Nugent, jurnalist BBC, trainer și consultant în domeniul jurnalismului și al diversității, cu o vastă experiență în reflectarea mediatică a conflictelor interetnice și interreligioase din țări precum Bosnia, Serbia, Rusia, Moldova, Georgia, Armenia, Afganistan, Somalia, Nigeria, Egipt, Turkmenistan, Indonezia etc.
Experiența în domeniu a trainerului însumează nu mai puțin de 25 de ani de activitate, ceea ce îl recomandă ca un bun cunoscător al spațiului diversității europene.
În cadrul programului vor fi abordate teme precum: reflectarea mediatică a comunităților minorităților naționale din România și din alte părți ale Europei, luând în considerare diferențele culturale, sesiuni interactive bazate pe identificarea unor principii directoare în managementul diversității etnice de către jurnaliști și pe managementul diversității la locul de muncă, studii de caz, dezbateri pe baza unor materiale audio-video despre diferite zone de conflict sau care au produs reacții divergente.

Importanța media în spațiul multietnic
Potrivit organizatorilor, "programul se adresează nevoii presante de a forma viitori jurnaliști" în acest domeniu în România. Este o realitate care se impune în spațiul mediatic românesc cu atât mai mult cu cât România este recunoscută pe plan internațional drept un model de conviețuire interetnică, o abordare reală, dar care a ajuns să devină un clișeu înșelător în unele situații.
În opinia organizatorilor, "media constituie un element care poate contribui la crearea unui mediu de normalitate, înțelegere și respect între diversele grupuri care alcătuiesc societatea, precum și la contestarea reprezentărilor stereotipice și a sistemelor de valori uniformizatoare".
"Obiectivul principal al programului este de a-i înzestra pe tinerii sau viitorii jurnaliști cu abilitatea de a redacta știri sau a face reportaje despre evenimente sau circumstanțe în care diversitatea etnică constituie un factor cheie. Participanții își vor exersa abilitățile de gândire, analiză și redactare critică, de comunicare interculturală și lucru în echipă. Dezvoltarea capacității de identificare a informațiilor redate într-un mod părtinitor de presă va constitui, de asemenea, unul dintre obiectivele de învățare ale acestui program", susțin organizatorii.

Condiții de participare
Cursurile se vor ține în limba engleză. Toți cei interesați pot obține mai multe informații pentru a aplica la acest program pe site-ul www.dri.gov.ro. Trebuie menționat că organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare și masă.
Data limită pentru înscriere este 5 iulie.

Spațiul multietnic, o necunoscută?!
Trainingul se anunță unul deosebit de interesant în contextul actual al spațiului multietnic din România. Abordările de mai sus ar putea fi cel mai probabil completate și de o analiză a influenței laturii politice în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât minoritățile naționale din țara noastră sunt reprezentate în Parlamentul României (concret în Camera Deputaților).
Programul este binevenit, în același timp, și pentru că pune accent pe o relaționare între populația majoritară și comunitățile etnice, prin pregătirea jurnaliștilor, indiferent de etnie, pentru abordarea subiectelor ce țin de acest domeniu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4121 secunde