A început sezonul de schi. Distracţie cât cuprinde pe pârtie, jale mare în… conturi!

1941
A început sezonul de schi. Distracţie cât cuprinde pe pârtie, jale mare în… conturi! - 1-1702215533.jpg

Articole de la același autor

Anul 2023 se apropie de final, iarna şi-a intrat deja în drepturi, iar la munte, zăpada aşezată pe pârtii, ajutată şi de „artificiala” suflată din tunuri, creează peisajul de basm. Staţiunile de pe Valea Prahovei abia-i aşteaptă pe iubitorii sporturilor albe, dar aceştia trebuie să fie bine pregătiţi, mai ales din punct de vedere financiar. Este o distracţie care costă!

Nu-i deloc de mirare că staţiunile din Bulgaria sau Austria sunt, iarna, pline de turişti străini. Dincolo de infrastructura incomparabilă, de zecile de kilometri de pârtii pentru toate categoriile - începători, avansaţi, experimentaţi -, românii optează pentru un sejur în ţara vecină, la Bansko sau Borovets, ori pentru Alpii austrieci şi din pricina preţurilor practicate de „ai noştri”, puşi pe căpătuială rapidă.

Cum vacanţa se apropie, iar mulţi dintre constănţeni îşi lustruiesc deja schiurile în vederea sezonului proaspăt deschis, am făcut o trecere în revistă a preţurilor practicate pe Valea Prahovei, în cele mai la îndemână staţiuni, din punct de vedere al distanţei ce trebuie parcursă. Iar concluzia este limpede: pregătiţi/alimentaţi cardurile, pentru că distracţia nu-i deloc ieftină.

Să luăm exemplul constănţenilor care, din diverse motive, nu şi-au achiziţionat propriul echipament şi vor apela la centrele de închiriere. Dacă îşi stabilesc cartierul general în Buşteni, cu activitate în domeniul Kalinderu, vor avea de achitat 40 de lei/zi pentru un echipament complet, asta însemnând schiuri, clăpari, cască şi beţe, iar dacă optează pentru placa de snowboarding, preţul se duce la 50 lei/zi. Economie fac cei care se mulţumesc cu o sanie, pentru care vor plăti 15 lei/zi, dacă o închiriază din centrele din staţiune, sau 10-15 lei/oră, dacă urcă spre Unda Verde.

Bugete considerabile trebuie rezervate pentru lecţiile de schi. Un monitor solicită, în Buşteni, onorarii cuprinse între 100 de lei pe oră, dacă lucrează cu grupuri de 3-6 persoane, şi 150 lei, dacă acordă servicii individuale.

Bani mulţi pentru schipass-uri

Distracţia e maximă în Poiana Braşov, dar şi preţurile sunt pe măsură. Dacă vreţi să învăţaţi aici să schiaţi, veţi plăti 190-220 lei/oră individual, iar dacă acceptaţi să intraţi într-un grup de minimum trei persoane, reduceţi din cheltuială, până la 140 lei/oră. Mai scumpă, 200 de lei, este ora de snowboarding, iar dacă optaţi pentru oferta Full VIP, veţi scoate din buzunar 1.200 de lei pentru o zi întreagă în care monitorul - cu multiple titluri de campion în palmares - vă va activa senzaţia de echilibru, vă va învăţa cum să faceţi cristianele şi multe altele. Dacă v-aţi programat o vacanţă de cinci zile, iar picioarele ţin patru ore pe zi pe pârtie, puteţi alege oferta specială, de „numai” 3.400 de lei.

Aşadar, lecţiile de schi au fost luate, noţiunile şi curajul există, mai rămâne… deplasare-n vârful pârtiei. Aici e marea „distracţie”! De exemplu, la Predeal, o urcare cu telescaunul costă 60 de lei (35 lei pentru copii), iar una cu teleschiul, 50 de lei (25 lei/copil). Firesc, cei mai mulţi dintre turişti sunt interesaţi de schipass-uri, iar preţurile sunt „frumoase”: 4 ore - 195 lei; 1 zi - 265 lei; 4 zile - 680 lei; tot sezonul - 5.100 lei.

La bugetul general, adăugaţi cheltuielile de cazare, transport şi masă, astfel încât, la un calcul de nivel minimal, o familie cu doi copii, pentru şase zile de vacanţă pe Valea Prahovei cu activitate de schi inclusă, are nevoie lejer de 6-7.000 de lei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6657 secunde