Agențiile de turism cer demisia de onoare a ministrului Daniel Cadariu

249
Agențiile de turism cer demisia de onoare a ministrului Daniel Cadariu - fond-1663872137.jpg

Articole de la același autor

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) consideră că „este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului” și îi cere „demisia de onoare ministrului Daniel Cadariu”. Motivul? „A ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism”, se spune în comunicatul dat publicității.



În privința schemei de ajutor de stat Horeca 2, care avea ca scop compensarea pierderilor cauzate de Covid în 2021, ANAT susține că: „Am fost duși cu vorba timp de nouă luni, până când a trecut termenul de 30 iunie 2022, dată la care Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 a expirat, făcând imposibilă finanțarea schemei din fondurile europene dedicate acestui program.”

Potrivit ANAT, cifra de afaceri cumulată a agențiilor de turism a scăzut cu 69%, de la 2,335 miliarde de lei, în 2019, la 727,5 milioane de lei, în 2020.

„Nu putem găsi nicio scuză pentru ratarea cadrului Horeca 2. (…) Neștiință sau incapacitate, rezultatul e același: o uriașă ratare a unei șanse unice care nu se mai repetă! Solicităm guvernului să găsească o soluție de urgență care să compenseze această ratare impardonabilă”, se spune în comunicat.

Asociația cere înființarea Fondului de garantare pentru despăgubirea integrală a turiștilor, așa cum prevede legea. „Am solicitat domnului ministru Daniel Cadariu să începem lucrul la un act normativ care să reglementeze crearea Fondului de garantare pentru pachetele de servicii de călătorie, însă nu suntem convinși că s-a înțeles importanța acestui demers”, susține ANAT.

Organizația solicită modificarea OG nr. 2 din 2018, care guvernează activitatea agențiilor de turism, întrucât „nu oferă soluții viabile în situații de criză majoră și impune sarcini inechitabile în seama agențiilor de turism, care sunt nevoite să preia întreaga responsabilitate pentru tot lanțul de distribuție a serviciilor de turism. Reamintim că, în afară de agențiile de turism organizatoare, niciun furnizor de servicii turistice nu are obligația să dețină asigurare de insolvență”.

Alte nemulțumiri ale ANAT se referă la:

- blocarea proiectului de ordonanță referitor la promovarea incomingului; - faptul că agențiile de turism care promovează România nu sunt lăsate să participe gratuit în standul național al României de la târgurile internaționale, sub sigla proprie, fiind obligate să participe sub umbrela asociațiilor din care fac parte;

- faptul că ministrul Daniel Cadariu nu a dat curs solicitărilor ANAT de a lua atitudine față de campaniile negative duse împotriva litoralului românesc, în vara anului 2022;

- faptul că „ministerul a alocat pentru promovarea României un buget de numai 1,5 milioane de euro, o sumă derizorie în raport cu nevoile reale, de circa 10 ori mai mari”.

În încheierea comunicatului se spune: „Concluzionând, îi mulțumim domnului ministru Cadariu pentru bunele intenții declarate și, analizând în mod obiectiv impactul activității domniei sale, cel puțin asupra agențiilor de turism, îi solicităm demisia de onoare!”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3969 secunde