Banca Mondială lansează prognoze optimiste asupra economiei globale

197

Articole de la același autor

Banca Mondială prevede o creștere între 3,1% și 3,3% a PIB, la nivel global, în 2010 și 2011, iar pentru 2012, o consolidare între 3,2% și 3,6%.
Economiile în curs de dezvoltare se așteaptă să crească între 5,9% și 6,1% în fiecare an, între 2010 și 2012. În schimb, țările cu venit ridicat se așteaptă să aibă o creștere între 2% și 2,3% în 2010 - insuficient pentru a anula contracția procentuală de 3,3 din 2009 - urmată de o creștere între 1,9% și 2,4% în 2011.
Redresarea se confruntă pe termen mediu cu mai multe impedimente, incluzând fluxul redus de capital internațional, șomajul ridicat și capacitatea excedentară care depășește, în multe țări, 10 procente. Potrivit raportului, în timp ce impactul crizei europene a datoriilor a fost până acum controlat, creșterea prelungită a datoriilor suverane ar putea să facă mai scumpe creditele și să reducă investițiile și creșterea din țările în curs de dezvoltare.
Pe latura pozitivă, comerțul mondial de mărfuri a reacționat brusc și se așteaptă să crească cu aproape 21% în acest an, înainte ca ratele de creștere să se micșoreze la aproape 8% în 2011-2012. Aproape jumătate din creșterea cererii globale în 2010-2012 va proveni din țările în curs de dezvoltare.
Previziunile Băncii Mondiale presupun că eforturile FMI și ale instituțiilor europene vor limita întârzierile de plată sau restructurările majore ale datoriilor suverane europene. Dar chiar și în acest caz, țările în curs de dezvoltare și regiunile cu schimburi comerciale și legături financiare strânse cu țările cu venit ridicat foarte îndatorate pot resimți serios aceste efecte în valuri.
Indiferent de cum evoluează situația datoriilor din țările europene cu venit ridicat, un al doilea ciclu de criză financiară nu poate fi exclus în anumite țări în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, unde împrumuturile neperformante în creștere pot amenința solvența sectorului bancar din cauza redresării încete și a nivelurilor semnificative ale datoriilor pe termen scurt, se arată în raport.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2816 secunde