Brevet românesc: A fost inventată pâinea cu gust şi proprietăţi de carne
Articole de la același autor
Mărțișorul și 8 Martie, gură de oxigen pentru comercianți. Piața de flori se ridică la 40 milioane de euro
02 Martie 2024
Ministrul Marcel Boloș: Portul Constanța va avea două scannere operaționale până la sfârșitul anului
01 Martie 2024
Noile recomandări FMI pentru România: Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranşe
29 Ianuarie 2024
Programul "Electric UP 2" 2024. Care sunt condițiile de finanțare și suma pe care o pot primi firmele
12 Februarie 2024
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi brevet de invenţie pentru o pâine proteică, cu gust şi proprietăţi de carne, proiect la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
Potrivit informaţiilor făcute publice de Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”.
Procedeul de obţinere a pâinii echilibrate nutriţional în proteine reprezintă o soluţie de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică de a avea un conţinut optim în aminoacizii esenţiali, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a universităţii gălăţene.
„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Marţi, 12 Martie 2024
Joi, 30 Noiembrie 2023
Duminică, 09 Aprilie 2023
Luni, 19 Decembrie 2022
Luni, 31 Octombrie 2022
Joi, 29 Septembrie 2022
Duminică, 31 Iulie 2022
Marţi, 07 Iunie 2022
Duminică, 10 Aprilie 2022
Miercuri, 23 Februarie 2022